Materiał promocyjny

Prezydencja Polski od kuchni

Polska będzie przewodniczyć Unii Europejskiej. Przywilejem kraju sprawującego tę misję będzie także organizowanie nieformalnych spotkań na swoim terenie. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy szefa kuchni Adama Chrząstowskiego, który wymyślił, opracował i zaakceptował dania, które będą serwowane podczas tych spotkań.

Chłodnik z kalarepki z karmelizowanymi w miodzie kurkami

Składniki:

500 g kalarepki obranej

300 ml maślanki

1 ząbek czosnku

1 szalotka

100 g oczyszczonych kurek

4 łyżki miodu

2 łyżki masła

1 łyżka słodkiej mielonej papryki

sól, pieprz

gałka muszkatołwa

olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:

Na łyżce oleju zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołwą. Wymieszaj z pokrojoną kalarepką i maślanką i zmiksuj w kielichu do koktajli na gładki krem. Odstaw do lodówki na 3 godziny. Na patelni rozgrzej masło i obmaż na nim kurki. Przypraw solą, papryką i zalej miodem. Duś do momentu aż miód skarmelizuje. Na talerz nałóż porcję kurek i zalej to chłodnikiem.

Pierś perliczki faszerowana wędzonym bundzem i szałwią z ziemniakami po polsku

Skłądniki:

4 piersi perliczki

200 g wędzonego bundzu

8 listków szałwii

200 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach

2 plastry boczku

1 mała szalotka

1 łyżeczka majeranku

Sól, pieprz

Olej

Przygotowanie:

Perliczkę natnij i nafaszeruj serem. Pod skórę włoż po 2 listki szałwii. Przypraw i obsmaż na oleju. Wstaw do pieca o temperaturze 180 st.C na 15 minut. Ziemniaki pokrój w talarki i obsmaż na jasnobrązowy kolor. Dodaj pokrojony w kostkę boczek, a po minucie smażenia pokrojoną w piórka szalotkę. Smaż jeszcze chwilę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Piersi perliczki podaj na ziemniakach.

Czekoladowe pierożki z leśnymi owocami

Składniki:

250 g mąki

3 łyżki ciemnego kakao

mleko

1 jajko

300 g leśnych owoców (jerzyn, borówek, poziomek)

100 g białej czekolady

3 łyżki siekanej świeżej mięty

1 cukier waniliowy

3 łyżki miodu

sos z czarnej porzeczki

sól

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z kakao, dodaj szczyptę soli i jajko. Wymieszaj i dodaj mleka do odpowiedniej gęstości. Wymieszaj owoce z pokruszoną czekoladą, cukrem waniliowym, miodem i miętą. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego krążki. Nakładaj owoce z czekoladą i sklejaj pierożki. Gotuj we wrzącej wodzie i podawaj z sosem z czarnej porzeczki

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości