Przepisy kulinarne

Prezydencja Polski od kuchni

Polska będzie przewodniczyć Unii Europejskiej. Przywilejem kraju sprawującego tę misję będzie także organizowanie nieformalnych spotkań na swoim terenie. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy szefa kuchni Adama Chrząstowskiego, który wymyślił, opracował i zaakceptował dania, które będą serwowane podczas tych spotkań.

Chłodnik z kalarepki z karmelizowanymi w miodzie kurkami

Składniki:


500 g kalarepki obranej


300 ml maślanki


1 ząbek czosnku


1 szalotka


100 g oczyszczonych kurek


4 łyżki miodu


2 łyżki masła


1 łyżka słodkiej mielonej papryki


sól, pieprz


gałka muszkatołwa


olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia



Przygotowanie:


Na łyżce oleju zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołwą. Wymieszaj z pokrojoną kalarepką i maślanką i zmiksuj w kielichu do koktajli na gładki krem. Odstaw do lodówki na 3 godziny. Na patelni rozgrzej masło i obmaż na nim kurki. Przypraw solą, papryką i zalej miodem. Duś do momentu aż miód skarmelizuje. Na talerz nałóż porcję kurek i zalej to chłodnikiem.



Pierś perliczki faszerowana wędzonym bundzem i szałwią z ziemniakami po polsku

Skłądniki:


4 piersi perliczki


200 g wędzonego bundzu


8 listków szałwii


200 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach


2 plastry boczku


1 mała szalotka


1 łyżeczka majeranku


Sól, pieprz


Olej



Przygotowanie:


Perliczkę natnij i nafaszeruj serem. Pod skórę włoż po 2 listki szałwii. Przypraw i obsmaż na oleju. Wstaw do pieca o temperaturze 180 st.C na 15 minut. Ziemniaki pokrój w talarki i obsmaż na jasnobrązowy kolor. Dodaj pokrojony w kostkę boczek, a po minucie smażenia pokrojoną w piórka szalotkę. Smaż jeszcze chwilę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Piersi perliczki podaj na ziemniakach.



Czekoladowe pierożki z leśnymi owocami

Składniki:


250 g mąki


3 łyżki ciemnego kakao


mleko


1 jajko


300 g leśnych owoców (jerzyn, borówek, poziomek)


100 g białej czekolady


3 łyżki siekanej świeżej mięty


1 cukier waniliowy


3 łyżki miodu


sos z czarnej porzeczki


sól



Przygotowanie:


Mąkę wymieszaj z kakao, dodaj szczyptę soli i jajko. Wymieszaj i dodaj mleka do odpowiedniej gęstości. Wymieszaj owoce z pokruszoną czekoladą, cukrem waniliowym, miodem i miętą. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego krążki. Nakładaj owoce z czekoladą i sklejaj pierożki. Gotuj we wrzącej wodzie i podawaj z sosem z czarnej porzeczki



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
78
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0