Przepisy kulinarne

Prawosławna Wigilia

Święta Bożego Narodzenia mamy już za sobą, ale w Polsce, w rejonach zamieszkanych przez prawosławnych chrześcijan trwa przedświąteczna atmosfera. 6 stycznia, według kalendarza juliańskiego, wyznawcy prawosławia obchodzą wigilię Świąt Bożego Narodzenia. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Miszę Hairulina.

Zupa rybna

Składniki:
1,5 kg karpia
2 liście laurowe
1 cebula
2 marchwie średniej wielkości
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól i pieprz

Przygotowanie:
Karpia pokroić na kawałki średniej wielkości. Cebulę pokroić. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Wrzucić karpia do gotującej się wody i poczekać kilkanaście minut. Potem dodać resztę składników i gotować na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pierogi ruskie

Nadzienie:
2 kg kapusty słodkiej
0,5 kg marchwi
2 łyżki masła
sól

Ciasto:
1/4 kostki drożdży
1 szklanka mleka
mąka (ile się zamiesza, by do rąk się nie kleiła - ok. 1 kg)
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
olej słonecznikowy

Przygotowanie:
Drobno pokroić kapustę. Zetrzeć na tarce marchew. Oba składniki podsmażyć na patelni. Na patelni roztopić wcześniej masło. Doprawić do smaku solą. Ciasto zagnieść.

Łazanki w zupie grzybowej

ciasto na makaron:
4 jaja
mąka (ile się zamiesza)
Zupa:
80 g grzybów suszonych - prawdziwki albo podgrzybki
2 marchwie
1 cebula
liść laurowy
sól i pieprz

Przygotowanie:
Ciasto zagnieść. Grzyby zagotować i dodać do nich drobno pokrojoną cebulę. Do zupy wrzucić jeden liść laurowy i doprawić solą oraz pieprzem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
50
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0