W przygotowaniu pysznych posiłków liczy się smak składników, ale jak przekonają nas dzisiaj chłopcy, również sposób ich produkcji. Zobaczcie sami, jak przygotować prawdziwe jedzenie.Tomka z kur placki
Składniki:
zacna garść świeżych kurek lub namoczonych ugotowanych suszonych grzybów
cebula
jajo z wolnego wybiegu
100 g mąki
pęczek natki pietruszki
borowiki
3 pomidory, jeśli jest sezon, ew. szuszone
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy francuskiej
70 ml oliwy
garść liści bazylii
2 łyżki octu winnego
świeżo mielony pieprz
100 ml zielonogórskiego rieslinga
łyżka masła
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sos. Na maśle i łyżce oliwy przesmażamy posiekany czosnek i borowiki. Po kilku minutach dodajemy pomidory obrane ze skórki i posiekane w kostkę. Następnie wlewamy wino na patelnie i odparowujemy. Dodajemy posiekana bazylie, musztardę, balsamino, całość obficie pieprzymy. Czas na placuszki. W misce mieszamy oczyszczone i rozdrobnione kurki, startą na tarce cebulę, posiekaną pietruszkę, mąkę i jajo. Zależy nam na uzyskaniu gęstej śmietanowej konsystencji. Placki smażymy na oliwie i serwujemy ciepłe z sosem. Jeśli mamy suszone, namoczone i ugotowane grzyby należy je dobrze osączyć i postępować jak w przypadku świeżych kur. Warto wypróbować inne gatunki grzybów, różne sosy – kombinacji jest bez liku.
Tarta z bryndzą i majerankiem z konfiturą cebulową w miodzie i orzechach Agaty Wojdy (porcja na 2 quiche)
Składniki:
Kruche ciasto:
200 g masła
260 g mąki
80 ml zimnej wody
szczypta soli
mąka do foremki i podsypania w czasie wałkowania
masło do wysmarowania foremki
Zalewa:
500g bryndzy
3 całe jajka
3 żółtka
0,5 litra śmietany 18%
0,5 litra śmietany 36%
majeranek suszony
Miodowa cebula z orzechami
700g cebuli
100g orzechów włoskich obranych i w dużych kawałkach
200 ml miodu gryczanego
50 ml oliwy
200ml octu jabłkowego lub cydrowego
50gr cukru trzcinowego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebule pokroić na ćwiartki i pooddzielać listki. W garnuszku o grubym dnie rozgrzać oliwę i wrzucić cebule, cukier. Smażyć na najmniejszym możliwym ogniu regularnie mieszając. Po 15 minutach dodać miód, sól i pieprz. Dusić kolejne 15 minut. Pod koniec dodać orzechy.
Czarny Piotruś wg. Grzegorza Ł
Składniki:
garść skorzonery – ok. 10 korzonków (może być ew. salsefia lub korzeń pietruszki)
5 małych marynowanych borowików lub podgrzybków
2 suszone pomidory
1 cebula
łyżka majonezu
4 łyżki koziego jogurtu
ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka oleju z migdałów lub oliwy z oliwek
pieczone orzechy laskowe do posypania
Przygotowanie:
Wyszorowaną skorzonerę ugotuj na pół chrupko (ok. 10 min., najlepiej w wodzie z solą, cukrem, odrobiną mleka i masła), pokrój ją w 2-cm kawałki, skrop cytryną (by nie sczerniała), a cebulę posiekaj w drobną kostkę, tak samo jak pietruszkę. Borowiki podziel na drobne części razem z suszonymi pomidorami. Składniki wymieszaj, dodaj jogurt, majonez i kilka kropli oliwy oraz pieprz i sól. Do ozdoby tego dania wykorzystaj pyszne chrupki o lekko orzechowym smaku. Jak je przygotować? Obierakiem do warzyw wykrój podłużne płaty skorzonery i usmaż na głębokim oleju, a następnie odsącz. Serwuj sałatkę posypaną chipsami z chrupiącą czosnkową grzanką.
Przebojowy banał Piotra Najsztuba
Składniki:
700 g ziemniaków sałatkowych
15 dużych łyżek musztardy gruboziarnistej domowej roboty
2 duże pęczki natki pietruszki
oliwa
8 ząbków czosnku
sok z 1 cytryny
pieprz czarny
sól
Przygotowanie:
Gotujemy ziemniaki (w mundurkach), uważając by się nie rozgotowały. Grubo siekamy zioła i czosnek, mieszamy z musztardą i oliwą. Sos łączymy z ziemniakami pokrojonymi w grubą kostkę. Sałatka idealnie nadaje się do dań z grilla
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJakub Tolak czeka na poważną operację. "Doszedłem do momentu, w którym trzeba podjąć decyzję"
GwiazdyBrytyjska prasa: Księżna Kate przyłapana na zakupach. Zwrócono uwagę na jej wygląd
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą. "Zaczęłyśmy z czystą kartą"
Związki i seksMieszka z 50-letnim synem: "Nie chce od mamy odejść"
Pielęgnacja twarzy i ciałaCzy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista
ParentingJak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"
GwiazdyNiepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły
GwiazdyIga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"
Przepisy kulinarneJaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy
Gorące tematyMarcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test
PaznokcieManicure Hailey Bieber to hit tej wiosny
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Przepisy kulinarneKrólowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
NewsyZielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"
Sposób na wnętrze"Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarneWielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
Posiłki w chorobieSamotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?
Moda i UrodaToksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"
ZdrowieRuszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D
ZdrowiePiotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie
NewsyWyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu
PsychologiaAlkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?
Przepisy kulinarneDomowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Zdrowie27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru
GwiazdyKsiążę William zażartował z Kate. Przesadził?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
HoroskopJakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu
GwiazdyPamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ZdrowieTego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Dziecko"Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez
CiążaPo przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"
Związki i seksPierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?
Pielęgnacja twarzy i ciałaZdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji
Styl życia"Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły
GwiazdyWiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"
Styl życiaStawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"
NewsyIle kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas