Pralinki, quinoa i jagody goji

Anna Nowak to finalistka II edycji programu Masterchef. Pomimo, że odpadła z programu radzi sobie świetnie. Najważniejsze, że nie przestała gotować:). W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: chleb z otrębów owsianych z jagodami goji, prażonymi pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym, sałatkę z quinoą, zielonymi szparagami, jajkami przepiórczymi i pomidorkami cherry z orzechowo-sezamowym winegretem, kaszę jaglaną z miodem, morelami, jagodami goji, suszonymi śliwkami, mleczny koktajl i pralinki.

Chleb z otrębów owsianych z jagodami goji, prażonymi pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym

Składniki:

12 łyżek otrębów owsianych Sante

3 jajka

150 g białego twarogu homogenizowanego

2 łyżki jogurtu naturalnego

2łyżeczki sody oczyszczonej

Duża garść suszonych jagód goji Sante

Duża garść pestek dyni Sante

Duża garść siemienia lnianego Sante

Duża garść łuskanego słonecznika Sante

3 szczypty Soli himalajskiej Sante

masło

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy otręby, dodajemy jajka, twaróg, jogurt i sodę oczyszczoną. Całość mieszamy. Na suchej patelni prażymy siemię lniane, pestki dyni, słonecznik. Po ostudzeniu dodajemy do masy z otrębów i mieszamy. Dodajemy jagody goji i sól himalajską do smaku. Masę chlebową wlewamy do wysmarowanej masłem, prostokątnej formy do chleba. Pieczemy w 180 st. C, ok. 20-30 min.

Sałatka z Quinoą, zielonymi szparagami, jajkami przepiórczymi i pomidorkami cherry z orzechowo-sezamowym winegretem

Składniki:

Mała szklanka Quinoi Sante

1 ½ szklanki wody

Pęczek zielonych szparagów

8 jajek przepiórczych

8 pomidorków cherry

Czerwona cebula

Masło

Oliwa

Sól himalajska Sante

Ksylitol Sante

Winegret orzechowo-sezamowy

Składniki:

3 łyżki oliwy

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżeczka musztardy dijon

½ łyżeczki miodu

Sól himalajska Sante

Pieprz

Łyżka sezamu Sante

2 posiekane orzechy włoskie Sante

Przygotowanie:

Quinoe płuczemy zimną wodą. Gotujemy w wodzie ze szczyptą soli i łyżką oliwy do momentu, aż komosa wchłonie całość wody. ( ok. 15 min ). W tym czasie obieramy szparagi, płuczemy i kroimy w 3 centymetrowe cząstki. Szparagi gotujemy al dente w wodzie z solą i odrobiną ksylitolu. (ok. 5 min). Szparagi odcedzamy. Posiekaną cebulę szklimy na maśle z oliwą na patelni. Dodajemy pokrojone szparagi i delikatnie przysmażamy.W osobnym garnku gotujemy na twardo jajka przepiórcze.

Winegret.

W miseczce mieszamy oliwę, ocet, musztardę, miód, dodajemy sól, pieprz, sezam i posiekane orzechy. Winegret mieszamy z ostudzona Quinoą.

Do Quinoi wymieszanej z winegretem, dodajemy szparagi z cebulką, pokrojone na pół jajka przepiórcze i przekrojone na pół pomidorki cherry.

Kasza jaglana z miodem, morelami, jagodami goji, suszonymi śliwkami

Składniki;

Wykorzystane produkty SANTE:

Kasza jaglana Sante

Morele Sante

Suszone śliwki Sante

Jagody goji Sante

Składniki :

Pół szklanki kaszy jaglanej Sante

Szklanka wody

Łyżka miodu

2-3 łyżki mleka

5 moreli suszonych Sante

5 śliwek suszonych Sante

Pół garści posiekanych jagód goji Sante

Ksylitol Sante

Przygotowanie :

Kasze jaglaną płuczemy i odcedzamy. Gotujemy w wodzie do momentu kiedy kasza wchłonie płyn. Do kaszy dodajemy miód rozpuszczony w mleku i całość mieszamy. Dodajemy posiekane morele, śliwki i jagody goji. Do smaku można dodać ksylitol.

Mleczny koktajl z Quinoi z mailnami i jagodami goji

Składniki:

3 łyżki Quioni Sante

Szklanka wody

1 ½ szklanki mleka

2 garści świeżych malin

Garść jagód goji Sante

Ksylitol Sante

Mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Quinoe płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy do momentu wchłonięcia przez komosę całości wody. Do ugotowanej quinoi dolewamy mleko, dodajemy maliny, jagody goji i ksylitol do smaku. Całość miksujemy. Koktajl podajmy schłodzony.

Pralinki z musli lo i amarantusem

Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady

Łyżka serka mascarpone

Łyżka śmietanki 30 %

Duża garść Musli Lo Sante

Duża garść Amarantusa Sante

Kakao deserowe

Migdały w płatkach

Kwiatki jadalne do dekoracji

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Dodajemy serek mascarpone, śmietankę i dokładnie mieszamy. Dodajemy Musli Lo oraz amarantus. Całość mieszamy i odkładamy do zastygnięcia. Twardą masę nabieramy łyżeczką i w rękach formujemy kulkę. Pralinkę obtaczamy w kakao lub posiekanych migdałach w płatkach. Przechowujemy w lodówce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości