Przepisy kulinarne

Pożywne i rozgrzewające zupy

Zimą najlepiej sprawdzają się pożywne, rozgrzewające zupy. Dziś w kuchnia Dzień Dobry TVN Joseph „Józek” Seeletso proponuje zupy na 2010 rok: zupę z makaronem, kurczakiem, kokosem i limonką, prostą zupa z groszku oraz zupę z selera i gruszki.

Prosta zupa z groszku

Składniki:


400 g groszku


1 duża cebula (obrana i posiekana)


1 duży ziemniak (obrany i posiekany)


2 łyżki liści melisy


1 litr wywaru warzywnego


100 g masła


4 plastry boczku wędzonego



Sposób przygotowania:


Podsmaż cebulę na maśle, aż będzie miękka, dodaj ziemniaki i wywar, gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj groszek i melisę, gotuj na małym ogniu 3 minuty. Zmiksuj zupę i podaj z kleksem śmietany. Upiecz plastry boczku na chrupko. Ostudź, posiekaj i posyp nim zupę.



Zupa z makaronem, kurczakiem, kokosem i limonką

Składniki:


2 pokrojone w kostkę piersi kurczaka


100 g jajecznych nudli


2 posiekane ząbki czosnku


1 łyżka sosu sojowego


1 łyżka sosu rybnego


2 łodyżki trawy cytrynowej (posiekane)


1 limonka (obrana skórka i wyciśnięty sok)


1 garść liści kolendry


500 ml wywaru z kurczaka


1 łyżeczka posiekanego imbiru


2 małe papryczki chili (posiekane)


400 ml mleka kokosowego


2 posiekane szalotki


2 łyżki oleju


1 łyżeczka kurkumy



Sposób przygotowania:


Zagotuj w garnku wywar. Zamarynuj kurczaka w czosnku, sosie sojowym, soku z limonki, kurkumie. Pozostaw na 30 minut. Bardzo drobno posiekaj w blenderze trawę cytrynową, skórkę z limonki i większość liści kolendry. Powinna postać gęsta zielona pasta. Dodaj do gotującego się wywaru. Gotuj na małym ogniu i dodaj nudle. Gotuj 4 minuty, aż będą miękkie. Wyjmij nudle z wywaru. Na patelni na oleju podsmaż imbir, chili i szalotki. Kiedy szalotki się zezłocą, dodaj kurczaka I też usmaż na złoto. Dodaj do wywaru kurczaka, marynatę, nudle, mleko kokosowe. Gotuj 5 minut. Wlej na patelnię odrobinę wody, żeby zeskrobać cały smak, który przykleił się do dna. Przelej to wszystko do zupy. Dodaj resztę kolendry.



Moja zupa z selera i gruszki

Składniki:


675 g obranych gruszek


2 łyżki oleju słonecznikowego


1 posiekana cebula


450 g selera (obranego i posiekanego)


1,2 litry wywaru warzywnego


Sól i pieprz


Śmietanka sojowa


1 łyżeczka masła sojowego


2 łyżeczki posiekanego szczypiorku



Sposób przygotowania:


Pokrój gruszki w plastry i ugotuj je w 300 ml wody aż będą miękkie. Zmiksuj gruszki z wodą. Rozgrzej olej i usmaż na nim cebulę. Kiedy będzie miękka, dodaj seler i gotuj pod przykryciem 10 minut. Zalej wywarem i dodaj zmiksowane gruszki. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Zmiksuj zupę i przelej do czystego garnka. Podgrzej i dopraw do smaku. Jeśli chcesz, dodaj do zupy masło. Podawaj z kleksem śmietanki i posiekanym szczypiorkiem.



Przepisy autorstwa Josepha Seeletso.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
89
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0