W naszej kuchni karnawał, za sprawą Beaty Kartowicz i jej córki Anny, które tym razem przygotowały m.in.: babeczki z sałatką krabową, szaszłyki z kurczaka, kotleciki brokułowe, morele faszerowane kremem z setka mascarpone, pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Skorzystajcie z ich przepisów i przygotujcie te proste i smaczne potrawy!Babeczki z sałatką krabową
Składniki na babeczki (30 sztuk):
3 szklanki mąki
250 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
5 żółtek
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim foremki do babeczek. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut.
Składniki:
paluszkiem krabowe (4 x 250 g)
8 jajek gotowanych
2 ogórki zielone
1 duży pęczek koperku
300 ml majonezu
500 ml jogurtu naturalnego
sól
cukier
pieprz
sok z cytryny do smaku
Paluszki krabowe pokroić wg uznania w plasterki lub w paski. Ogórki pokroić w kostkę lub paseczki, jajka w kostkę, a koperek drobno posiekać. Majonez połączyć z jogurtem i przyprawić solą, cukrem oraz pieprzem. Dodać sok z cytryny dla smaku. Wymieszać. Nałożyć do upieczonych i ostudzonych babeczek i udekorować.
Składniki do marynaty na 4 filtry z kurczaka:
oliwa z pestek winogron
skórka otarta z cytryny
sól
pieprz
mięta
słodka papryka
sok z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie nakładamy na patyki mięso i smażymy na patelni grillowej. Podajemy z zimnymi sosami lub dipami.
Składniki:
4 kg brokułów (może być mrożony)
4 jajka
100 g mąki pszennej
50 g parmezanu lub innego twardego sera żółtego
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz
gałka muszkatołowa do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Brokuły kroimy drobno, dodajemy jajka, mąkę i parmezan. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Łyżką wyrabiamy masę. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Możemy podawać je z dipem śmietanowo - szczypiorkowym lub pomidorową salsą.
Składniki do marynaty na 1,5 kg skrzydełek z kurczaka:
120 ml oliwy z oliwek
50 g ketchupu
pól łyżeczki posiekanego czosnku
sól
słodka papryka
miód
cynamon
papryczka chilli do smaku
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować marynatę. Skrzydełka umyć i podzielić na części. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 25 - 30 minut. Podawać z sosami zimnymi, np. czosnkowym, musztardowym lub jogurtowym.
Składniki:
500 g moreli suszonych
700 ml gorącej wody
skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
120 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
sok z pomarańczy dla smaku
2 łyżki drobni posiekanych pistacji
Przygotowanie:
Morele zalać gorącą wodą. Po godzinie odcedzić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, skórką z pomarańczy i cytryny oraz sokami. Wymieszać. Naciąć morele,do środka włożyć krem z serka mascarpone i posypać pistacjami.
Składniki:
4 sztuki gotowego ciasta francuskiego
1,5 kg liści szpinaku
100 g masła
150 g cebuli
4 ząbki czosnku
150 g suszonych pomidorów
500 g półtłustego twarogu
Sól
pieprz
sos Worcester
gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty lub wykrawamy kółka. Po środku nakładamy farsz, sklejamy brzegi. Całość smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza na 15 minut.
Składniki:
4 sztuki gotowego ciasta francuskiego
1 żółtko
konfitura dyniowo-pomarańczowa
cukier puder lub lukier
Przygotowanie:
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Pośrodku każdego położyć konfiturę. Złożyć, posmarować żółtkiem i piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Składniki:
15 sztuk małych bułeczki pszennych
750 g mięsa wołowego
Sól
Pieprz
papryka słodka
majeranek
szczypiorek do smaku
sałata
ogórek
cebula czerwona
200 g jogurtu
2 ząbki czosnku
100 g majonezu
Przygotowanie:
Mięso wołowe (najlepiej kark wołowy) drobni siekamy lub mielimy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, wyrabiamy masę mięsną. Formujemy 15 małych burgerów i smażymy. Przekrawamy bułeczkę, którą wcześniej możemy podgrzać w piekarniku, smarujemy sosem czosnkowym lub innym i wkładamy do burgera. Dodajemy dodatki wedle upodobań i smaków.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"