Materiał promocyjny

Poznaj nowy trend w piciu wina: smak i aromat wina bezalkoholowego!

piknik z winem
Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Lampka wina do obiadu, bąbelki, gdy wznosimy uroczysty toast, rytuały związane z otwieraniem butelki dobrego trunku… Dzięki winom bezalkoholowym przyjemności obcowania z kulturą wina mogą zaznać także ci, którzy z rozmaitych przyczyn nie chcą lub nie mogą pić alkoholu.

Jeszcze do niedawna wina bezalkoholowe stanowiły niszę i kojarzyły się głównie z szampanem urodzinowym dla dzieci i innymi napojami, które z winami nie miały zbyt wiele wspólnego. Jednak moda na zdrowy styl życia i większa świadomości negatywnych skutków picia alkoholu sprawia, że klienci coraz chętniej sięgają po wina bez procentów.

Wino bezalkoholowe cieszy się więc coraz większą popularnością na całym świecie – w ubiegłym roku jego sprzedaż w samej Wielkiej Brytanii wzrosła aż o 60 proc.

Wiele osób ma jednak obawy, czy pozbawiony procentów napój smakuje równie dobrze? Okazuje się, że wino bezalkoholowe w niczym nie ustępuje swojemu „procentowemu bratu” pod względem walorów smakowych czy jakości.

Także przyjemne rytuały związane z piciem wina bezalkoholowego (otwieranie butelki, uzupełnienie kieliszka, sprawdzenie zapachu, konsystencji, koloru oraz smaku) są dokładnie takie same jak przy winach tradycyjnych.

Jak to możliwe? Powodem jest proces produkcji – niemal identyczny dla wina bezalkoholowego jak i tradycyjnego.

Wina bezalkoholowe: produkcja i rodzaje

Produkcja wina bezalkoholowego tak naprawdę niewiele różni się od procesu wytwarzania tradycyjnego, zawierającego alkohol. Stworzenie dobrego wina zaczyna się od uprawy jak najlepszych gatunkowo owoców. Winogrona zbierane są, gdy stają się wystarczająco słodkie, ale zanim utracą kwasowość. Zaraz po zbiorze usuwa się szypułki i miażdży owoce.

Oba napoje robione są z soku winogronowego ulegającego fermentacji (proces ten określa się terminem ,,winifikacji”). W przypadku wina bezalkoholowego napój poddawany jest dodatkowo dealkoholizacji, dzięki czemu wino traci procenty, zachowując przy tym smak, aromat i piekna barwę.

Rodzaj wina uzależniony jest od gatunku winogron oraz dokładnego przebiegu procesu winifikacji. W zależności od tych czynników, po dealkoholizacji otrzymujemy wino bezalkoholowe czerwone, białe, różowe, a przy tym wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie. Także cieszące się zasłużoną estymą jakościowe wina musujące powstają w wersjach bezalkoholowych.

Najlepsza temperatura podania wina bezalkoholowego to 8-10°C w przypadku win białych i 15-17°C dla win czerwonych, natomiast doskonały smak można osiągnąć otwierając butelkę na godzinę przed spożyciem. Barwa, smak i zapach nie zdradzają, że mamy do czynienia z winem pozbawionym procentów.

Wino bezalkoholowe – na jaką okazję i dla kogo?

Wino bezalkoholowe to doskonałe rozwiązanie, szczególnie w czasach dbałości o zdrowie, kiedy coraz więcej osób wyklucza alkohol ze swojej diety. Dobrej jakości wina bezalkoholowe oprócz tego, że nie zawierają alkoholu mają niską kaloryczność: kieliszek (100 ml) takiego wina to ok.15-20 kcal, podczas, gdy zwykłe wino ma od 80 (wytrawne) do nawet 120 kcal (słodkie).

Wina bezalkoholowe to również idealny pomysł, aby czuć się na imprezie komfortowo i móc spokojnie wrócić do domu własnym samochodem.

Coraz częściej imprezy towarzyskie i rodzinne jubileusze odbywają się z towarzyszeniem wybornego wina, po którym nikomu nie grożą negatywne skutki. Eleganckie okazje, które wymagają szczególnej oprawy: rocznice, zaręczyny, a nawet wesele to wydarzenia, podczas których w pięknych kieliszkach mieni się dobre wino bezalkoholowe. Oficjalne rauty czy bankiety także coraz częściej poszerzają swoja ofertę o ten rodzaj napojów, szanując gusta i potrzeby wszystkich gości.

Ponieważ po posiłku zakrapianym wyśmienitym, ale niealkoholowym winem można śmiało odjechać własnym samochodem, to tego typu trunek coraz częściej towarzyszy wszelkim spotkaniom o charakterze biznesowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Nowe opłaty w restauracjach. Klienci będą zaskoczeni

Nowe opłaty w restauracjach. Klienci będą zaskoczeni

15-letni Antek otrzymał "Pozytywkę Dzień Dobry TVN". Nastolatek stworzył niezwykłą grę

15-letni Antek otrzymał "Pozytywkę Dzień Dobry TVN". Nastolatek stworzył niezwykłą grę

Masz psa lub kota? Na te produkty lepiej uważać w Wielkanoc

Masz psa lub kota? Na te produkty lepiej uważać w Wielkanoc

Ta świąteczna dekoracja zachwyci gości. Jak zrobić koszyczek w kształcie kury?

Ta świąteczna dekoracja zachwyci gości. Jak zrobić koszyczek w kształcie kury?

Klaudia El Dursi czeka na ślub. "Jeszcze moje marzenie się nie spełniło"

Klaudia El Dursi czeka na ślub. "Jeszcze moje marzenie się nie spełniło"

Prezydent ogłosił decyzję ws. tabletki "dzień po"

Prezydent ogłosił decyzję ws. tabletki "dzień po"

Ile kosztuje majonez w sklepie? Ceny mogą zaskoczyć

Ile kosztuje majonez w sklepie? Ceny mogą zaskoczyć

Co spakować do plecaka na wypadek wojny? "To powinno się znaleźć w każdym domu"

Co spakować do plecaka na wypadek wojny? "To powinno się znaleźć w każdym domu"

Maciej Dolega sprawdzi się w Dzień Dobry TVN. Co wiemy o doświadczonym prezenterze?

Maciej Dolega sprawdzi się w Dzień Dobry TVN. Co wiemy o doświadczonym prezenterze?

Małgorzata Rozenek-Majdan stanęła przed sportowymi wyzwaniami

Małgorzata Rozenek-Majdan stanęła przed sportowymi wyzwaniami