Przepisy kulinarne

Potrawy z włoskich serów

W kuchni Dzień Dobry TVN potrawy wegetariańskie z czterech najpopularniejszych serów włoskich: paremezanu, ricotty, mascarpone i mozarelli. Anna Staramch przygotowała je w w wersji na słodko i słono. Skorzystajcie z jej przepisów na placuszki z ricottą, tosty francuskie z mozarellą, makaron z mascarpone i kluseczki z parmezanem. Smacznego!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Placuszki z ricottą

Składniki:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
Pół szklanki mleka
Szczypta soli
250 g ricotty
100 g mąki
2 jajka
Sos:
100 g śmietanki kremówki
10 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
W misce wymieszaj misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta, placuszki nakładaj za pomocą małej chochelki/łyżki na patelni z odrobiną masła około minuty dwóch  z każdej strony. Śmietankę zagrzej dodaj do niej czekoladę połamaną na małe kawałki. Placuszki podawaj z czekoladowym sosem.

Tosty francuskie z mozarellą
Składniki:
4 kromki pieczywa tostowego
Pół szklanki mleka
120g mozarelili
2 łyżki mąki
Sól, pieprz
1 jajko

Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj jajko z mąką, dodaj mleko, sól, pieprz. Mozarellę pokrój w plastry, połóż ją na 2 kromkach chleba, przykryj pozostałymi kromkami. Podwójne tosty maczaj w mleku z jajkiem. Smaż na patelni z odrobiną masła. Podawaj ze świeżą batylią.

Makaron z mascarpone
Składniki:
250 g makaronu tagiatelle
2 łyżki mascarpone
Sos pomidorowy
Świeża bazylia
Sos:
1 puszka pomidorów pelati
2 łyżki mascarpone
świeży tymianek
świeży tymianek
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
4 liście bazylii
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, przysmaż na oliwie z oliwek, dodaj zioła i pomidory, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Gdy sos będzie już gęsty, dopraw go do smaku. Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu, odcedź i dodaj do garnka  z sosem, wymieszaj, dodaj mascarpone i wymieszaj od razu. Podawaj ze świeżą bazylią.

Kluseczki z parmezanem
Składniki:
100 g tartego parmezanu
200 g ricotty
100 g mąki
1 żółtko
Sól
Sos:
Świeża szałwia
Masło
Sól

Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto w misce, wymieszaj ricottę, parmezan, mąkę żółtko i sól, jeśli masa będzie za bardzo klejąca, dodaj więcej mąki. Z ciasta ulep ruloniki, a te pokrój na małe kawałki. Kluski gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Podawaj z masłem podgrzanym z liśćmi szałwii i odrobiną soli.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
86
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0