Przepisy kulinarne

Potrawy z suszonych grzybów i maku

W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało dziś, za sprawą mistrza Andrzeja Polana, suszonymi grzybami i makiem. Polecamy przepisy Andrzeja, bo mogą Was zainspirować do przygotowania na Wigilę niby tych samych, a jednak smakujących trochę inaczej potraw. Co powiecie na gulasz z suszonych grzybów z kapustą włoską, paluchy drożdżowe z makiem, pieczone uszka z kaszą gryczaną i kokardki z ciasta z grzybami?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Gulasz z suszonych grzybów z kapustą włoską
Składniki:
przyprawa do potraw
olej rzepakowy do smażenia
100 g  suszonych grzybów
owoc jałowca
1 kapusta włoska
4 cebule

Przygotowanie:
Grzyby płuczemy i zalewamy wodą, odstawiamy. Cebulę, kapustę kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, przesmażamy cebulę i sparzoną lekko kapustę. Dodaję namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Doprawiamy przyprawą do potraw i rozgniecionym jałowcem. Dusze do miękkości.  Gulasz podajemy z paluchami drożdżowymi.

Paluchy drożdżowe z makiem
Składniki:
przyprawa do potraw
40 g cukru
1 kg mąki
75 g drożdży
200 ml oleju
150 ml oleju
300 ml wody
1 jajko

Przygotowanie:
Z w/w składników i przesianej przyprawy do potraw Kucharek przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w cienkie paski, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.

Pieczone uszka z grzybami i kaszą gryczaną
Ciasto:
przyprawa do potraw
40 g cukru
1 kg mąki
75 g drożdży
200 ml oleju
150 ml oleju
300 ml wody
1 jajko
Składniki farszu:
przyprawa do potraw
olej rzepakowy do smażenia
200 g suszonych grzybów
100 g kaszy gryczanej
4 cebule

Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy. Po 30 min. Zagotowujemy, doprawiamy przyprawą do potraw Kucharek i gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Do gotujących się grzybów dodajemy kaszę i gotujemy razem. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju rzepakowym. Grzyby oraz cebulę szatkujemy na drobno lub mielimy w maszynce do mięsa. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko jak na makaron, kroimy w kwadraty, kładziemy porcję farszu i sklejamy uszka. Pieczemy w temp. 170 stopni, posmarowane wcześniej roztrzepanym jajkiem.

Kokardki z ciasta z grzybami
Ciasto:
4 łyżki gęstej śmietany
przyprawa do potraw
20 g drożdży
400 g mąki
200 g mąki
2 jajka

Z w/w składników i przesianej przyprawy do potraw przygotowujemy ciasto, jak ciasto kruche.

100 g suszonych grzybów
2 łyżki bułki tartej
olej rzepakowy
2 cebule
1 jajko

Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wodą odstawiamy i następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy do potraw. Miękkie siekamy, łączymy z żółtkiem, bułką tartą. Doprawiamy jeszcze przyprawą do potraw Kucharek. Ciasto rozwałkowujemy układamy farsz, zwijamy jak strucle i kroimy w dwucentymetrowe paski. Pieczemy uprzednio smarując białkiem. Temp. 170 stopni około 20 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
82
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0