Aktorka Monika Mrozowska, która uwielbia gotować i będzie to robić w każdy poniedziałek w programie Dzień Dobry TVN, wspólnie ze swoim mężem i córką przyrządziła w naszej kuchni potrawy z produktów sezonowych: cukinii, bakłażana i pomidorów.Pierogi cukiereczki dla 6 osób
Składniki:
Farsz:
dwie małe cukinie
1 szklanka startej na tarce twardej fety
1/2 łyżeczki szałwii
2 ząbki czosnku
5 ziarenek zielonego pieprzu
oliwa z oliwek
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki siemienia lnianego
1/2 szklanki wrzątku
ok. 1/2 szklanki zimnej wody
Przygotowanie:
Siemię lniane mielimy w młynku do kawy na drobny proszek. Dolewamy do niego wrzątek i dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać gęsty kisiel, który studzimy. Chłodny dodajemy do mąki. Dolewamy tyle zimnej wody, by uzyskać sprężyste ciasto, które odstawiamy na 20 minut. Na patelni z oliwą smażymy drobno pokrojony czosnek i szałwię, po chwili dodajemy startą na grubej tarce cukinię i fetę. Całość dusimy około 5 minut. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy (najlepiej maszynką do makaronu) na prostokąty. Wzdłuż jednej z krawędzi układamy po jednej łyżeczce farszu co 3 cm. Całość zwijamy w rulonik i ściskamy palcami w miejscach, gdzie nie ma farszu. Pierogi cukiereczki można gotować w wodzie (około 3-5 min.), ale jeszcze smaczniejsze są gotowane na parze w bambusowym parowniku ( około 5-7 min.). Środek trzeba wysmarować olejem, żeby pierogi nie poprzyklejały się.
Przystawka z bakłażana i ogórka kiszonego
Składniki:
1/2 bakłażana
4 średnie ogórki kwaszone
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki soku z ogórków
pieprz, oliwa
dobre pomidory dojrzałe na słońcu
Przygotowanie:
Bakłażan i ogórek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię wlewamy sporo oliwy z oliwek, dodajemy drobno pokrojony czosnek i po chwili ogórki. Dusimy 5 minut, dodajemy bakłażana i po przemieszaniu przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym gazie, aż bakłażan będzie miękki. Dodajemy sporo pieprzu świeżo zmielonego i podlewamy sokiem z ogórków. Dusimy jeszcze chwilę, aż wszystko się ładnie połączy, następnie odstawiamy.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, ale tylko chwileczkę, ponieważ potrzebne są nam jędrne pomidory. Kroimy na ćwiartki i wyjmujemy pestki. Zostanie nam płaski plasterek pomidora, który można pokroić bardzo ostrym nożem na 3 warstwy (przynajmniej dwie). Układamy w kokilkach wysmarowanych w środku olejem warstwę pomidorów tak, by zakryć całą powierzchnię ścianek i dna. Do tak powstałej miseczki pomidorowej wkładamy farsz, ubijamy i od wierzchu przykrywamy warstwą pomidorów. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, i wyjmujemy mocno stukając rantem kokilki o deskę do krojenia. Musimy to robić ostrożnie, by nie zniszczyć wysuwającej się na blat przystawki.
Zupa Krem z cukinii z grzankami i pestkami dyni
Składniki:
2 średnie cukinie
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
liść laurowy
50 g gorgonzoli
małe grzanki z białego pieczywa
pestki dyni
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w kostkę i zalewamy wodą (ok. 0,75 l). Pół cebuli opalamy nad gazem, a następnie kroimy w drobna kostkę i dorzucamy do cukinii. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, 3 łyżki oliwy z oliwek i liść laurowy. Całość gotujemy przez ok. 10 min. Wyjmujemy liść laurowy, dodajemy gorgonzolę i całość miksujemy. Białe pieczywo kroimy w kostkę i przyrumieniamy na oliwie. Pestki dyni prażymy na oliwie. Grzankami i pestkami posypujemy zupę w miseczkach.
Sałatka z grillowaną cukinią
Składniki;
3 malutkie, młode cukinie
250 g sałaty roszponki
1 duża czerwona papryka
mała garść pestek dyni
oliwa z oliwek
pół cytryny
4 bułeczki orkiszowe
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w cienkie plastry (najlepiej obieraczką do warzyw) i kilka minut podsmażamy na odrobinie oliwy. Paprykę również kroimy w cienkie paski i smażymy na łyżce oliwy, aż stanie się miękka i będzie miała przyrumienioną skórkę. Na końcu, też na oliwie, prażymy pestki dyni, aż zaczną strzelać. Cukinię, paprykę, pestki oraz roszponkę wrzucamy do miski i mieszamy z łyżką oliwy i sokiem z połowy cytryny. Do sałatki podajemy przekrojone na pół bułki orkiszowe, zgrillowane na suchej patelni, natarte ząbkiem czosnku i polane odrobiną oliwy.
Przepis autorstwa Moniki Mrozowskiej.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"