Materiał promocyjny

Potrawy wzmacniające odporność

Jesień w pełni. Po upalnym lecie pozostało tylko mgliste wspomnienie. Taka aura sprzyja różnym infekcjom. Co zrobić, by zapobiec katarom, bólom gardła i gorączce, a przy okazji smacznie zjeść? Kuchnia wspomagająca odporność to najlepsze lekarstwo, a przy okazji uczta dla naszego podniebienia. Chcesz być zdrowy tej jesieni? Marsz do kuchni!

Bruscheta z pesto pietruszkowym

Składniki:

2 pęczki natki pietruszki

3 wyciśnięte ząbki czosnku

skórka otarta z cytryny

1 szklanki oliwy z oliwek

sok z 2 cytryn

1/3 szklanki uprażonych na suchej patelni pestek dyni

grahamki opieczone na suchej patelni

Przygotowanie:

Pestki dyni mielimy w młynku do kawy, mieszamy z poszatkowaną pietruszką, czosnkiem, skórką z cytryny oliwą i sokiem z cytryny. Całość miksujemy w blenderze na dosyć jednolitą masę. Podajemy z grahamkami i pomidorami.

Rosół z glonami wakame

Składniki:

1 czubata łyżka glonów wakame lub drobno porwanych arkuszy nori

1 litr wywaru warzywnego

1 łyżka drobno startego świeżego imbiru

1 łyżeczki pieprzu

5-6 łyżek sosu sojowego

sól do smaku

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki oleju ryżowego

kluski kładzione:

1 szklanki mąki orkiszowej typ 700

woda

Przygotowanie:

Glony zalewamy na 15 minut zimną wodą, odsączamy i odstawiamy. W wywarze warzywnym gotujemy drobne kluseczki odrywając po odrobinie rzadkiego ciasta zrobionego z mąki i wody. Dodajemy imbir, pieprz, sos sojowy, olej sezamowy i ryżowy. Solimy do smaku i dodajemy glony.

Bliny z mąki gryczanej z ziołami

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej

1 łyżeczka drożdży

1 łyżeczka cukru

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek koperku

sól i pieprz do smaku

woda mineralna gazowana

oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1 szklanki wody mineralnej i wlewamy do mąki. Dolewamy taką ilość wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy poszatkowane zioła, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smażymy na patelni wykładając po łyżce stołowej ciasta. Podlewamy od czasu do czasu oliwą z oliwek, aby placki ładnie się rumieniły. Smażymy je na niedużym gazie z jednej strony, tak aby mogły sobie spokojnie urosnąć. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.

Podajemy z tapenadą z greckich czarnych oliwek

Składniki:

tapenada:

1 szklanka czarnych oliwek, najlepiej greckich lub wędzonych z oliwy

1 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Oliwki drylujemy jeśli są z pestkami i miksujemy z oliwą na jednolitą pastę

Leczo z dyni

Składniki:

3 szklanki pokrojonej w dużą kostkę dyni

2 czerwone papryki pokrojone w kostkę

1 puszka pomidorów lub 4 dojrzałe pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/3 szklanki oliwy z oliwek

1 płaska łyżka kminu rzymskiego

3 grubo pokrojone ząbki czosnku

świeża ostra czerwona papryczka do smaku drobno poszatkowana

1 łyżka ziół prowansalskich

sól i pieprz do smaku

garść poszatkowanej natki piertuszki

Przygotowanie:

Do rozgrzanej oliwy wrzucamy kmin rzymski. Jak zacznie strzelać i stanie się lekko brązowy dodajemy czosnek, ostrą papryczkę i zioła prowansalskie. Po chwili dodajemy czerwoną paprykę, dynię, pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusimy pod pokrywką, aż warzywa będą miękkie. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy natką pietruszki.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości