W dzisiejszej kuchni, razem z Anną Starmach, serwujemy potrawy, które rozgrzewają ciało, umysł i serce. Przekonajcie się sami, jak smakuje gulasz z czerwonym winem, zupa krem z porów i ziemniaków, sycący omlet i rozpływający się w ustach sernik czekoladowy z wiśniami. Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Sycący omlet idealny na mroźny poranek
Składniki:
Ciasto:
4 jaja
3 łyżki mąki
3 łyżki mleka
Szczypta soli (lub łyżeczka cukru jeśli omlet jest na słodko)
+ dowolne dodatki np.:
Żółty ser
Szynka wędzona
Pomidory
Groszek
Szpinak
Mozarella
Salami
Powidła śliwkowe
Dżem wiśniowy
Roszponka rukola
Pprzygotowanie:
W miseczce wymieszaj mąkę z mlekiem, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek, po chwili dodaj żółtka i sól lub cukier, wymieszaj. Osobno ubij białka na sztywna pianę, delikatnie wymieszaj je z masą „żółtkową”. Omlety smaż na maśle, uważaj gdy będziesz je przewracać, są bardzo delikatne. Jeśli posiadasz patelnię, którą można włożyć do piekarnika nie musisz przewracać omletu, wystarczy że włożysz go na minutę do piekarnika z włączonym programem „ogrzewanie górne”. Gotowe omlety podawaj z dowolnie wybranymi składnikami ja uwielbiam takie z serem, szynką i roszponką ale z konfiturą śliwkowa tez jest niczego sobie! Smacznego!
Rozgrzewający gulasz z czerwonym winem i ciastem francuskim
Składniki:
1kg mięsa wołowego na gulasz (np. rostbef, krzyżowa, łopatka)
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 cebule
1 butelka wytrawnego czerwonego wina
500ml bulionu warzywnego
2 suszone grzyby wcześniej namoczone
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 marchewki
3 łodygi selera naciowego
100g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
3 łyżki mąki
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokrój w 2 cm kostkę. Cebule pokrój w piórka, selera i marchew w plasterki. Warzywa i mięso umieść w misce zalej winem, dodaj przyprawy i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyłów mięso z marynaty, obtocz je w mące i smaż je na bardzo rozgrzanym oleju przez kilka minut. Na tłuszczu ze smażenia mięsa przysmaż tez wyłowione z wina warzywa. Po kilku minutach mięso i warzywa umieść w garnku, zalej winem, dodaj bulion, grzyby, gotuj na małym ogniu około 2 godzin. Przed podaniem gulasz przełóż do dużego naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych naczyń, posyp je pokrojonym w kostkę i przysmażonym na patelni boczkiem, i przykryj je kawałkiem ciasta francuskiego (ma szczelnie zaklejać naczynie), posmaruj wierzch rozbełtanym jajem i wstaw na 25 min do piekarnika o temperaturze 190 stopni.
Zupa krem z porów i ziemniaków
Składniki:
500g ziemniaków
5 średnich porów
100g masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
Około 1l bulionu warzywnego
200ml Śmietanki 30%
100g sera z niebieską pleśnią
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę drobno pokrój. Odkrój od porów dolną twardą cześć, pozbądź się również ciemnych zielonych liści. Pora przekrój wzdłuż i pokrój na talarki, ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej masło, przysmaż na nim cebule i czosnek, po kilku minutach dodaj pora, po chwili ziemniaki, wymieszaj wszystkie warzywa, wlej gorący bulion i gotuj około 10-15 minut. Po tym czasie użyj blendera aby uzyskać gładką zupę krem. Śmietankę podgrzej, wrzuć do niej pokruszony ser, mieszaj i czekaj aż się rozpuści. Gotowa zupę podawaj z odrobiną serowej śmietanki i z grzankami.
Sernik czekoladowy z kremem z białej czekolady i wiśniami
Składniki:
Kruchy spód:
1 opakowanie herbatników zbożowych (200g)
70g masła
1 łyżka kakao
Masa:
4 opakowania serka Philadelphia
2 tabliczki gorzkiej czekolady
150g cukru
1 łyżka budyniu waniliowego
3 jaja
3 żółtka
Krem z białej czekolady:
2 tabliczki białej czekolady
200ml śmietanki 36%
2 białka
Przygotowanie:
Herbatniki drobno pokrusz wymieszaj je z masłem i kakao. Wyłóż nimi spód tortownicy. W dużej misce wymieszaj mikserem: ser, cukier, budyń, jaja. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj ją z masa serową. Masę przełóż do tortownicy, piecz w kąpieli wodnej (tortownice włóż do drugiej większej wypełnionej do połowy wodą) około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. W miedzy czasie przygotuj krem: białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, śmietką i białka ubij. Delikatnie połącz składniki i wstaw do lodówki. Upieczony sernik ostudź, udekoruj masą z białej czekolady i wstaw na noc do lodkowi, podawaj np. z gorącym sosem wiśniowym.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"