Materiał promocyjny

Potrawy na "babski wieczór"

Nie wiesz, co przyrządzić na "babski wieczór"? Zainspiruj się przepisami z "Przepisu na życie"! Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN Rafał Zawierucha w asyście Andrzeja Polana przygotował zestaw przepysznych sałatek.

Sałata z gruszką i orzechami

Składniki:

1/2 szklanki orzechów pekan

3 twardsze gruszki

2 garście liści szpinaku

2 garście rukoli

parę liści sałaty

1 główka radicchio

50 g sera pleśniowego

1/2 szklanki jogurtu

sól, pieprz gruboziarnisty

Przygotowanie:

Orzechy podpiec na patelni około 2 minut / silniej pachną /, uważać , żeby nie przypalić , bo

będą gorzkie .Gruszki umyć , wyjąć gniazda nasienne i obrać , pokroić w cienki półplastry.

Liście sałaty, rukoli , szpinaku , radicchio umyć, porwać palcami i ułożyć na półmisku .

Ułożyć pokrojone gruszki i zalać sosem /ser pleśniowy zmiksować z jogurtem / , posypać

wszystko pieprzem gruboziarnistym i orzechami pekanowymi.

Sałatka z selerów dwóch, zielonego jabłka z vineigrette z octu jabłkowego...

i pieczony łosoś norweski

Składniki:

2 zielone jabłka

1 seler seler naciowy

1 seler korzeń

3 łyżki octu jabłkowego

100g rucoli

1 cytryna

9 łyżek oleju

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka miodu

sól, pieprz

Musztardę mieszamy z miodem, octem jabłkowym oraz solą i pieprzem. Do tego dodajemy powoli olej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy sos. Seler naciowy kroimy na drobne kawałki, korzenny zaś obieramy i ścieramy na tarce. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko wydrążamy i ze skórką kroimy w drobną kostkę. Składniki sałatki mieszamy z rukolą i łączymy z sosem vineigrette.

300g fileta z łososia

1 łyżka chrzanu

1 szkl. mleka

50 g masła

50 g mąki

1 Cytryna

Sól, pieprz biały

gałka muszkatołowa

Łososia sprawiamy solą, pieprzem białym. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy szczyptę mąki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Na koniec dodajemy chrzan i sok z cytryny. Sos wykładamy na obsmażonego łososia i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.

Sałatka colesław z młodej kapusty i burger z indyka

Składniki:

Kapusta młoda

Młoda marchewka

Cebula dymka

2 jabłka zielone

1 łyżka chrzanu

50 ml octu jabłkowego

1 łyżka cukru

Śmietana kwaśna

Sok z cytryny

Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Jabłka kroimy w drobną kostkę i zalewamy sokiem z cytryny. Dodajemy poszatkowaną kapustę młodą, pokrojoną drobno marchewkę młodą, cebulę dymkę. Śmietanę łączymy z chrzanem, musztardą, octem jabłkowym oraz przyprawami, powstaje nam sos, którym zalewamy składniki sałatki. Boczniaki skrapiamy oliwą, układamy plasterki czosnku i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika blaszkami do góry. Pieczemy aż uzyskają piękny złoty kolor.

Składniki:

400 g piersi z indyka

200 g udźca z indyka

Sól, pieprz

Olej

Przygotowanie:

Mięso z indyka mielimy w maszynce do miesa. Doprawiamy solą, pieprzem. Smarujemy z wierzchu olejem. Burgery obsmażamy na patelni i dopiekamy w piekarniku, lub tylko pieczemy w pieakrniku na funkcji grillowania. Podajemy z boczniakami i sałatką colesław.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości