Materiał promocyjny

Potrawy, które odchudzają

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował potrawy, od których nie utyjemy, a wręcz pozbedzimy się nadmiaru kilogramów. Zatem jedz i chudnij!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Napój z zielonej herbaty z owocami

Składniki:

2 szklanki zielonej herbaty

2 banany

2 kiwi

2 ananasy

Herbatę schładzamy dodajemy owoce obrane, miksujemy.

Jajko w koszulce, krem z karczocha, suszone pomidory

Składniki:

6 jajek

4 karczochy

200 ml mleka

100 ml wody

Puder z zielonej herbaty

1opakowania anchois

150g pomidorów suszonych

50g orzechów pini

Sól, pieprz czarny

Ocet do zakwaszenia wody

Przygotowanie:

Karczocha obieramy i gotujemy w wodzie i mleku, lekko doprawiając solą oraz szczyptą cukru. Ugotowany miksujemy do postaci kremu. Pomidory suszone siekamy razem z orzeszkami pini, dodajemy anchois. W rondlu gotujemy wodę, dodajemy puder z zielonej herbaty, ocet, sól. Wbijamy jajko i gotujemy jajko w tzw. koszulce.

Smażona wołowina, sałatka z grapefruita, szpinaku, ogórka i cebuli czerwonej

Składniki:

300g antrykotu wołowego

2 łyżki musztardy rosyjskiej

gorczyca, kolendra, kminek, gałka muszkatołowa,

sól, pieprz czarny

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Olej mieszamy razem z musztardą i zmielonymi przyprawami. Powstałym miksem dokładnie smarujemy nasze mięso i odstawiamy aby nabrało charakteru. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy z każdej strony po 5 minut, a tak naprawdę wszystko zależy jaki chcemy stopień wypieczenia. Usmażone odstawiamy na bok, niech odpoczywa a następnie kroimy w plastry i podajemy z sałatką.

Marynowana polędwica, tatar z jaj, marynat i zieleniny.

Składniki:

250g polędwicy wołowej

5 łyżek oliwy

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu winnego

pieprz czarny

Przygotowanie:

Polędwicę kroimy w cienkie plastry, oliwę mieszamy z sosem sojowym, octem winnym i czarnym pieprzem, dodajemy do pokrojonej polędwicy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości