Materiał promocyjny

Potrawy idealne na wakacyjny biwak? Szakszuka i tosty z burakiem i camembertem. Pycha!

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gotowali Damian Kordas i Katarzyna Zadka, którzy przygotowali pyszne dania idealne na wakacyjny biwak.

Kulki jaglane z suszonymi owocami:

Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej
    • 200 ml mleka roślinnego np. sojowego lub owsianego
      • 3 łyżki miodu
        • 15 obranych migdałów
          • 50g rodzynek
            • 100g wiórków kokosowych
              • 50g wiórków kokosowych do obtoczenia pralinek
                • 1 łyżka oleju kokosowego

                  Przygotowanie:

                  W garnku podgrzej mleko, dodaj miód. Poczekaj aż mleko zacznie wrzeć.

                  Kaszę jaglaną opłucz pod zimną wodą, a potem gorącą. Dodaj ją do gotującego mleka razem z rodzynka-mi. Gotuj do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.

                  Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodaj wiórki kokosowe i olej koksowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

                  Z gotowej masy formuj kulki (wielkości orzecha włoskiego), w środek każdej wciśnij jednego migdała i obtocz w wiórkach kokosowych.

                  Włóż do lodówki na 30 minut.

                  Szakszuka:

                  Składniki:

                  • słoiczek bulionu warzywnego Winiary
                    • 1 puszka pokrojonych pomidorów pelatti
                      • 1 łyżka masła
                        • 2 ząbki czosnku
                          • 1 szalotka
                            • sól, pieprz
                              • szczypta kuminu rzymskiego
                                • 3 jajka

                                  Przygotowanie:

                                  Szalotkę oraz czosnek posiekaj drobno a następnie rozgrzej masło na patelni i przesmaż na nim najpierw szalotkę, przez około 4-5 minut, a następnie dodaj czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty.

                                  Po tym czasie dodaj na patelnię pomidory oraz bulion i gotuj całość aż ilość płynu wyparuje o połowę.

                                  Na sam koniec dodaj sól, pieprz oraz kumin a na wierzch wbij jajka. Przykryj patelnię i smaż przez około 3 minuty, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie lejące.

                                  Szakszukę podawaj z bagietką i keksem jogurtu naturalnego.

                                  Tosty z burakiem i camembertem

                                  Składniki:

                                  • Majonez Dekoracyjny Winiary
                                    • 8 kromek pieczywa tostowego
                                      • 2 ugotowane buraki
                                        • 1 krążek sera camembert
                                          • łyżka miodu
                                            • 100 g orzechów włoskich posiekanych

                                              Przygotowanie:

                                              Każdą kromkę chleba tostowego smarujemy cienką warstwą majonezu.

                                              Buraka kroimy w cienkie plastry i nakładamy go n kromki, następnie dodajemy plasterki sera camembert, posiekane orzechy włoskie oraz niewielką ilość miodu.

                                              Tak przygotowane tosty wstawiamy do opiekacza i pieczemy aż tosty się zrumienią.

                                              Domowy izotonik

                                              Składniki:

                                              • 1 litr zielonej herbaty (ostudzonej)
                                                • 1/4 łyżeczki soli
                                                  • sok z 2 cytryn
                                                    • 5 łyżek miodu
                                                      • pęczek mięty

                                                        Przygotowanie:

                                                        Wszystkie składniki mieszamy za pomocą blendera, a następnie przelewamy przez sito.

                                                        Kaszotto z kolbą kukurydzy pieczonej z masłem czosnkowo ziołowym

                                                        Składniki:

                                                        • Kaszotto borowikowe Winiary
                                                          • 4 kolby kukurydzy
                                                            • 150 g masła
                                                              • 2 ząbki czosnku
                                                                • 1 łyżka soku z cytryny
                                                                  • kilka listków bazylii
                                                                    • kilka gałązek tymianku
                                                                      • łyżka posiekanej natki pietruszki
                                                                        • sól, pieprz

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Masło wymieszaj dokładnie z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

                                                                          Tak przygotowanym masłem posmaruj kolby kukurydzy, które następnie wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Podawaj z Kaszotto przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

                                                                          Smoothie z arbuza i ogórka

                                                                          Składniki:

                                                                          • kawałek dojrzałego arbuza
                                                                            • 2 ogórki gruntowe
                                                                              • pęczek mięty
                                                                                • sok z 1 cytryny
                                                                                  • łyżka miodu
                                                                                    • szklanka zielonej herbaty

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Umieść wszystkie składniki w blenderze, a następnie zmiksuj całość i przelej przez sito.

                                                                                      Zobacz też:

                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości