Przepisy kulinarne

Potrawy idealne na upalne dni

Kiedy za oknem leje się żar z nieba, mało kto ma ochotę stać przy równie gorących "garach". W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał kila sprytnych i szybkich dań, w sam raz na upalne dni.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

 

Penne z rukolą i oliwkami
Składniki:
400 g makaronu penne
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
1 gałązka rozmarynu
10-15 czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki
około 250 g rukolii
sól i pieprz
połówka cytryny


Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente. W tym czasie, na oliwek z oliwek, podsmażyć cebulę i czosnek. Jak się zeszklą, dodać posiekaną gałązkę rozmarynu i oliwki. Podsmażyć przez chwilę, dodać rukolę. Podsmażyć około 1 minuty. Dodać odcedzony makaron. Przesmażyć całość około 3-4 minut. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.

Sałatka z marynowanych bakłażanów i rukoli
Składniki:
2 bakłażany, pokrojone na małe kawałki
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
garść rodzynek sułtańskich
2 duże garście rukoli

Miodowy sos Vinaigrette
Składniki:
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
100 ml oliwy

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia, skropić 2 łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Piec około 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Do słoika włożyć wszystkie składniki i energicznie potrzasnąć. Bakłażany po upieczeniu skropić sosem i posypać rodzynkami. Tuż przed podaniem wymieszać z rukolą.

Sałatka w stylu azjatyckim
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
2 łyżki sosu rybnego
otarta skorka i sok z limonki
1 łyżeczka cukru
4 duże garście mieszanki sałat
garść liści kolendry
0,5 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka
1 mała papryczka chilli, bez nasion, cienko pokrojona
1 ogórek, pokrojony w plasterki

Sposób przygotowania:
Filety ułożyć w garnku, zalać zimną wodą, zagotować. Następnie gotować około 10 minut. Wyjąć z wody i porwać na małe kawałki. Sos rybny wymieszać ze skórką, sokiem z limonki i cukrem. Sałatę i kolendrę ułożyć na czterech talerzach, posypać kawałkami kurczaka, cebulą, papryką i ogórkiem. Polać dresingiem.

Sałatka z truskawkami
Składniki:
2 łyżeczki dżemu truskawkowego
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
200 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki
2-3 garście sałaty rzymskiej, drobno porwanej

Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowy wymieszać z octem i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Truskawki wymieszać z sałatą i polać dresingiem

Filety drobiowe z pesto i z rukol
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
sól i pieprz
oliwa z oliwek
2 główki czosnku

Pesto:
Składniki:
garść młodej rukoli
5-6 gałązek pietruszki
3-4 ząbki czosnku
50 g ziaren słonecznika
30 g twardego dojrzewającego sera
oliwa z oliwek
Do podania 2 garście mieszanki sałat

Sposób przygotowania:
Filety natrzeć solą i pieprzem. Skropić oliwą i ułożyć na blasze do pieczenia. Główki czosnku przekroić na połówki. Ułożyć razem z filetami na blasze. Piec w rozgrzanym piekarniku do 160°C przez 30-40 minut.

Pesto:
Jeśli mamy malakser lub robota kuchennego włożyć wszystkie składniki do ich naczynia i zmiksować, dolać tyle oliwy aby miało konsystencję papki. Jeśli robimy w moździerzu to należy drobno posiekać rukolę, pietruszkę i czosnek. W moździerzu utrzeć ziarna słonecznika. Dodać posiekane składniki i utrzeć, dolewając ciągle oliwę. Na koniec dodać starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Filety wyjąć z piekarnika, pokroić na kawałki i ułożyć na sałacie. Całość polać pesto.

Chleb bez wyrabiania
Składniki:
20 g drożdży
2 niepełne szklanki letniej wody (około 400 ml)
2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650
0,5 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy

Sposób przyrządzania:Drożdże rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną chlebową z mąką razową i solą. Dodać wodę i oliwę. Drewnianą łyżką wymieszać energicznie, ciasto będzie się kleiło do łyżki. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrastania w temperaturze pokojowej. Mocno obsypać blat mąką i naoliwioną dłonią wyjąć ciasto na blat. Obsypać mąką i lekko zawinąć do środka. Zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie obsypać jeszcze bardziej ciasto i zagnieść w kulę.  Ściereczkę kuchenną obsypać mąką i ułożyć na niej ciasto, obsypać mąką i przykryć drugą ściereczką. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230°C i wstawić żaroodporne naczynie. Po tym czasie wyjąć ostrożnie gorące naczynie i przy pomocy ściereczki przełożyć ciasto do rozgrzanego naczynia (może wyglądać niedbale). Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C, piec kolejne 20 minut. Chleb ostrożnie wyjąć z formy zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
71
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0