Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

Naleśniki przepisy
Fot. Getty Images/mikroman6;
Co można wyczarować w kuchni za mniej niż 25 złotych? Jak marynować kurczaka i jak przygotować dobre ciasto na naleśniki? Daria Ładocha zaprezentowała swoje przepisy na: kurczaka pieczonego w aromatycznych przyprawach, makaron razowy z cukinią, papryką i wędzonym serem i przepyszne naleśniki z jabłkami, żurawiną i kozim serkiem!

Zobacz też: Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły >>> Kurczak pieczony w aromatycznych przyprawach

  • 6 podudzi z kurczaka - 8 zł
    • 1 cebula - 50 gr
      • 2 ząbki czosnku - 50 gr
        • 1 marchewka - 50 gr
          • Mix przypraw: słodka papryka, wędzona papryka, curry, cynamon, sól, pieprz - 1 zł
            • 1 puszka pomidorów - 4 zł
              • 1/2 opakowania śmietany - 1,5 zł
                • 1/2 pęczka zielonej pietruszki - 1 zł
                  • 2 łyżki oleju - 1 zł
                    • ziele angielskie i liść laurowy - 20 gr

                      RAZEM: 18,2 zł

                      Przygotowanie:

                      Przygotuj miks przypraw dodając do miski po ½ łyżeczki każdej z nich. Wymieszaj z 1 łyżka oleju i marynatą natrzyj kurczaka i odstaw na 15 minut. W tym czasie posiekaj czosnek i cebulę a marchewkę pokrój w cienkie talarki. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę i czosnek, dodaj kurczaka i chwilę go obsmażaj. Całą zawartość patelni wrzuć do naczynia żaroodpornego, dodaj marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy i podlej całość delikatnie wodą. Piecz pod przykryciem około 20 minut. Następnie dorzuć pomidory z puszki i piecz kolejne 30 minut bez przykrycia. Przed podaniem udekoruj pietruszką i śmietaną.

                      Zobacz też: Czarnuszka. Przepisy na potrawy z przyprawą o niezwykłej mocy - jajecznica, chlebek i pasta >>>

                      Zobacz też: Faszerowana cukinia, ziemniak i kapusta. Najlepsze przepisy Andrzeja Polana >>> Makaron razowy z cukinią, papryką i wędzonym serem

                      • 1/2 opakowania makaronu razowego - 2,5 zł
                        • 2 ząbki czosnku - 20 gr
                          • 1 średnia cebula - 50 gr
                            • 1 cukinia - 2,5 zł
                              • 1 marchewka - 50 gr
                                • 10 pomidorków koktajlowych - 2,5
                                  • 1 papryka - 1 zł
                                    • 3 łyżki ziaren słonecznika - 1 zł
                                      • sól, pieprz, papryka wędzona - 50 gr
                                        • kilka listków bazylii - 1 zł
                                          • 1 łyżka oleju roślinnego - 50 gr
                                            • 3 łyżki sera wędzonego - 1 zł

                                              RAZEM: 13,7 zł

                                              Przygotowanie:

                                              Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj cukinię oraz marchewkę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj paprykę i dokładnie wymieszaj.Jeśli zabraknie płynu - dodaj wodę. Na sam koniec dodaj pomidorki koktajlowe, dopraw solą, pieprzem, papryką wędzoną i przed podaniem udekoruj bazylią i pestkami słonecznika. Połącz z makaronem i na koniec posyp wędzonym serem.

                                              Zobacz też: Słodko, zdrowo, kolorowo. Tort, ciasteczka i tarta z awokado - przepisy na fit słodycze >>>

                                              Naleśniki z jabłkami, żurawiną i kozim serkiem

                                              ciasto:

                                              • 250 ml mleka - 1 zł
                                                • 250 ml wody - 0 zł
                                                  • 2 jajka - 1,5 zł
                                                    • 250 g mąki - 50 gr
                                                      • 40 ml oleju - 1 zł

                                                        nadzienie:

                                                        • 1 kg jabłek - 3 zł
                                                          • 1 łyżka miodu - 1 zł
                                                            • szczypta cynamonu - 50 gr
                                                              • 250 g serka koziego - 5 zł
                                                                • 2 łyżki suszonej żurawiny - 2 zł
                                                                  • sok z cytryny - 50 gr
                                                                    • olej do smażenia - 1 zł

                                                                      RAZEM: 17 zł

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj na gładką masę. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Duś je razem z żurawiną, cynamonem i miodem aż się delikatnie rozpadną i woda z nich odparuje. Kozi ser połącz z sokiem z cytryny. Placki posmaruj kozim serem i podawaj z ciepłymi jabłkami i żurawiną.

                                                                      Zobacz też: Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet >>>

                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości