Przepisy kulinarne

Potrawy dla Św. Patryka

Z okazji Dnia Świętego Patryka Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski przyrządzili potrawy nawiązujące do tradycji irlandzkiego święta, które obchodzone jest 17 marca.

Tempera piwna

Składniki:


1 ser typu camembert


2 jaja


1 szklanki piwa z małej piwiarni


1/6 szklanki mąki


sól ew. prażone ziarna musztardowca



Przygotowanie:

Do smażenia w cieście dobrze nadają się warzywa, owoce morza, mięso, a także ser. Takie przekąski idealnie pasują do lekko schłodzonego kufla piwa. W Polsce już od niemal stu lat wytwarza się wyśmienity ser typu camembert o nazwie Słupski Chłopczyk. Przepis jest bajecznie prosty. Kawałki sera zanurzamy w cieście i smażymy w rozgrzanym głębokim oleju do lekkiego zezłocenia, by następnie je odsączyć i serwować. Np. z sosem borówkowym lub kaparowym. Można też poeksperymentować i dodać je jako element sałatki... ciągnące i chrupkie zarazem serowo-piwne grzanki do chrupiącej rukoli i dzikiej borówki.. By przygotować ciasto, wystarczy ubitą pianę z białek wymieszać z pozostałymi składnikami i delikatnie wyrobić. Ciasto ma mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Jeśli chcemy dodatkowych wrażeń, wystarczy dorzucić prażonych ziaren musztardowca... a może także czarnuszki...



Welsh rabbit, czyli serwo piwna grzanka

Składniki:


kilka kromek dobrego chleba


szklanka piwa pszenicznego


300 g startego sera np. grueyra, ementalera i stiltona


2 łyżki natki pietruszki


3 pieczarki


1 ząbek czosnku


ew. jajko i łyżka musztardy francuskiej



Przygotowanie:

Patentów na klasyka jakim jest welsh jest wiele. Generalnie chodzi o grzankę, pokrytą serową masą/sosem, której składnikiem jest zredukowane odparowane piwo. Guiness, tak jest w oryginalnym przepisie. Ale nie panikujmy warto wypróbować inne piwka. Wlewamy je do garnka i odparowujemy, by zostało nam jakieś 30 proc. płynu, a nawet jeszcze mniej. Następnie do gara dodajemy ser - tu możecie eksperymentować. Teraz trochę tartych grzybów, siekany czosnek i natka pietruszki. Cały czas mieszamy. Teraz hop pieczywo, masy gęstej, ilość sroga i do pieca aż zrumieni się złociście. Nikt nie powiedział, że welsh ma Wam posłużyć wyłącznie, jako czapka dla buły. Równie dobrze serowo-piwną masą możecie pokryć grillowane warzywa. Pyszności!



Podchmielony sandacz

Składniki:


2 filety


10 dkg świeżego lub mrożonego szpinaku


1 jajko


1 cebula


3 ząbki czosnku


pół szklanki bułki tartej


sok z jednej cytryny


pół szklanki pszenicznego piwa


tymianek cytrynowy kilka gałązek



Przygotowanie:

Fileta oprószyć solą, pieprzem i zamarynować w połowie piwa, tymianku i połowie cytryny. Szpinak przesmażyć z czosnkiem i cebula, przestudzić, odcisnąć i wymieszać z bułka i jajkiem. Obłożyć filet i smażyć z obu stron. Pod koniec dodać resztę piwa i cytrynę i poddusić.



Gulasz dla Patryka

Składniki:


1 kg karkówki


2 cebule


5 ząbków czosnku


1 cukinia


2 ziemniaki


kawałek dyni


pół pora


1 pomidor


pół szklanki maki


kilka goździków


szczypta gałki muszkatołowej


biały pieprz


przyprawa do piernika


skórka z pomarańczy


2 łyżki cukru


1 l Guinessa



Przygotowanie:

Warzywa w grubą kostkę pokrojone przesmażyć na oliwie dodać pokrojone w kostkę i oprószone mięso. Chwilę smażyć i dodać startą skórkę z pomarańczy, zalać dwiema szklankami wody i piwem. Dusić do miękkości. Doprawić wszystkimi przyprawami i dodać pokrojonego pomidora.



Przepisy autorstwa Grzegorza Łapanowskiego i Tomasza Jakubiaka.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
92
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0