Przepisy kulinarne

Poświąteczny detox

Święta, święta i po świętach! Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN na ratunek wszystkim tym, którzy nie mogli się oprzeć świątecznemu łakomstwu przybyli Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.

Kawa gotowana wg pięciu przemian kuchni chińskiej – idealna zaraz po przebudzeniu

Składniki:


1 1 kubka wody


3 czubate łyżeczki mielonej dobrej kawy (najlepiej 100 % Arabica )


2 czubate łyżeczki miodu


1 łyżeczki cynamonu


1 łyżeczki suszonego imbiru


1 łyżeczki mielonego kardamonu


2 goździki


3 krople cytryny


1 łyżka zimnej wody



Przygotowanie:


Taka kawa powinna być wypita na pusty żołądek najlepiej rano. Nie zakwasza organizmu, nie zawiera kofeiny, pobudza całe ciało( głównie nerki) polepsza przemianę materii i jest mocno rozgrzewająca. Do gotującej się wody powoli wsypujemy kawę, mieszając, aby nam nie wykipiała. Po chwili gotowania dodajemy miód i czekamy aż się znowu zagotuje. Dodajemy przyprawy korzenne i gotujemy chwilkę. Na koniec wyciskamy parę kropel cytryny, zdejmujemy z gazu i wlewamy łyżkę zimnej wody. Kawę zlewamy znad osadu, albo przelewamy przez filtr. Najlepiej nie dolewać mleka.



Koktajl z natki pietruszki i pomarańczy - najlepiej wypić go przed śniadaniem

Składniki: (dla jednej osoby)


pęczek pietruszki


2 pomarańcze



Przygotowanie:


Natkę pietruszki drobno poszatkować, pomarańcze podzielić na cząstki. Zmiksować wszystko w blenderze. Koktajl należy wypić natychmiast po zrobieniu, zawiera on uderzeniową dawkę witaminy C i beta karotenu. Pomaga walczyć z cellulitem. Zawiera bardzo nam potrzebne żywe enzymy mające decydujące znaczenie dla wchłaniania składników pokarmowych i odpowiedniego trawienia. Wszystkie zielone liście, czy to jest natka pietruszki, czy szpinak, sałata, itp. zawierają zielony barwnik chlorofil. Jest on pierwotnym źródłem energii, pomostem pomiędzy słońcem a węglowodanami. Ma bardzo silne odtruwające właściwości.



Burgery z tofu i ciecierzycy z sałatką z kiełków i szpinaku – detoksowe śniadanie

Składniki:


1 opakowania tofu ( ok. 90 g)


1 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)


1 szklanki mielonych orzechów (mogą być laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie, lub mielone pestki dyni czy słonecznika – do wyboru do koloru)


3 ząbki czosnku


świeże zioła - szałwia, natka pietruszki


sól i pieprz do smaku


bułka tarta do obtoczenia


oliwa z oliwek


sałatka z kiełków i szpinaku


garść kiełków lucerny


garść kiełków słonecznika


garść kiełków brokuła


garść młodych listków szpinaku



dresing do sałatki:


5 łyżek oleju lnianego


2 łyżki octu jabłkowego


2 łyżki soku z cytryny


1 łyżka miodu


1 łyżeczka musztardy



Przygotowanie:


Tofu, ciecierzycę, i mielone orzechy mielimy w blenderze tak aby nie było większych kawałków. Dodajemy wyciśnięty czosnek, poszatkowane zioła, sól i pieprz do smaku. Masę dzielimy na 4-5 części, formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej. Każdą kulkę spłaszczamy formując okrągły burger. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp 200 stopni na złoto-brązowo. Przed włożeniem do piekarnika polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Podajemy z sałatką.


Burgery zawierają bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka i w połączeniu z ogromną ilością enzymów i witamin z kiełków jest to bardzo dobry oczyszczający posiłek. Jeśli dostarczymy naszemu organizmowi taką witaminową bombę będzie on miał siłę, aby się oczyścić.



Makaron gryczany z warzywami z woka – detoksowy obiad

Składniki:


1 opakowanie makaronu gryczanego


3 łyżki oleju ryżowego


3 ząbki czosnku


kawałek imbiru wielkości kciuka


ostra papryczka jak ktoś lubi


1 marchewka


3 różyczki kalafiora


1 papryka


1 cukrowa cebula


1 por


1 szklanki wody


kiełki fasolki mung, lub sojowe


sos sojowy i olej sezamowy do smaku


sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:


Makaron gryczany gotujemy w osolonym wrzątku al dente( zgodnie z instrukcja na opakowaniu), po odsączeniu przelewamy zimną wodą. Na woku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno poszatkowany imbir, czosnek, i papryczkę chili bez pestek. Po chwili dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie słupki i kalafior podzielony na mniejsze kawałki. Po paru minutach smażenia dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie słupki, cebulę w dużą kostkę, por w plasterki. Całość smażymy jeszcze chwilę, po czym wlewamy wodę, sos sojowy i olej sezamowy. Warzywa powinny być lekko twarde więc dusimy tylko chwilę. Dodajemy kiełki Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy z makaronem. Tak jak przy śniadaniu - dostarczamy mnóstwa witamin, warzywa przy tej technice obróbki termicznej zachowują swoje wartości. Makaron gryczany zawiera bioflawonoid rutynę, który uszczelnia nasze żyły. Gryka zalicza się do tak zwanych dobrych węglowodanów, które dostaczają nam energii przez długi czas i nie mamy ochoty na śmieciowe jedzenie.



Delikatna kolacja czyli krem z kaszy jaglanej i bananów

Składniki:


2 dojrzałe banany


3 czubate łyżki rozgotowanej kaszy jaglanej (1 część kaszy 4 części wody)


szczypta cynamonu


prawdziwy sok malinowy, lub mrożone maliny



Przygotowanie:


Banany miksujemy w blenderze z kaszą i cynamonem na jednolity krem. Polewamy sokiem malinowym. Jeśli chcemy wrócić do formy, schudnąć i odtruć organizm to z pewnością kasza jaglana jest do tego idealna. Działa ona jak węgiel aktywny( ten w pastylkach) ściąga z organizmu wszystkie toksyny i śluz. Krem z kaszy jaglanej można zjeść na kolację, ponieważ bardzo łatwo się trawi, a dbając o linię nie powinniśmy jeść obfitych i ciężkich kolacji. W ciągu dnia możemy pić herbatki ziołowe np. pokrzywa delikatnie posłodzona miodem. Jest ona bardzo dobra na anemię, dostarcza witamin, minerałów i pomaga w absorpcji żelaza.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
48
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0