Poświąteczne życie wielkanocnej baby

Co zrobić z potrawami, które zostały nam po Świętach Wielkanocnych? Można z nich przygotować zupełnie nowe potrawy. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami podzielił się Piotr Kucharski. Zobaczcie, jak wyciąć fileciki z pomarańczy, jak obrać awokado i, jak odświeżyć pieczywo?

Bread and butter, pudding z babki drożdżowej

Składniki:

10-12 kromek czerstwej babki drożdżowej

50 g masła

½ szklanki rodzynek lub żurawiny

3 szt. jajek

3 szt. żółtek

3 łyżki cukru

300 ml kremówki

300 ml mleka

50 g mocnego alkoholu

3-4 łyżki dżemu morelowego

Przygotowanie:

Formę do zapiekania wysmarować masłem. Każdą kromkę babki posmarować masłem i ułożyć w formie „na zakładkę”. Wierzch posypać rodzynkami lub żurawiną. W dużej misce ubić żółtka z jajkami i 3 łyżkami cukru na gładką kremową masę. Dodać śmietanę, mleko i alkohol, dokładnie ze

sobą wymieszać. Otrzymaną mieszanką polać babkę po wierzchu. Palcami docisnąć całość i odstawić na 20 min, aby baba wchłonęła płyn. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180ºC. Piec 20 min. W tym czasie w rondelku podgrzać dżem morelowy z 1 łyżką wody. Po 20 minutach wierzch puddingu posmarować dżemem i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Przed podaniem odstawić, aby lekko przestygł.

Marynowane jajka

Składniki:

5-10 szt. jajek

1 buteleczka (około 250 ml) koncentratu z buraków

2 łyżki octu

0,5 łyżeczki soli

1 listek laurowy

2 ziela angielskie

1 szt. cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka gorczycy

Przygotowanie:

Jajka obrać i ułożyć w słoiku. Koncentrat razem z przyprawami i pokrojoną w krążki cebulą i

czosnkiem podgrzać. Odstawić do ostygnięcia i zalać jajka. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na minimum jeden dzień. Jajka mogę leżeć w marynacie do 4-5 dni. Im dłużej będą w zalewie

tym nabiorą bardziej intensywnego koloru i smaku.

Zupa z pieczonego drobiu

Składniki:

ćwierć pieczonego kurczaka lub kaczki

2 szt. marchewki

2 łodygi selera naciowego

mały kawałek pora

2 łyżki masła

200 g mrożonego groszku

4 szt. dymki

2 szt. ugotowanych na twardo jajek lub zamarynowanych jajek

pieprz i sól

1 łyżeczka cukru

sos sojowy do smaku

sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Mięso z drobiu oddzielić od kości. Kości umieścić w garnku zalać wodą i gotować przez 1 godzinę na wolnym ogniu. W tym czasie pokroić w plasterki marchewkę, seler i por. Podsmażyć na maśle. Zalać wywarem, dodać porwane w rękach mięso, groszek, posiekaną dymkę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawać z przekrojonym na połowę jajkiem.

Pasta z jajek i awokado

Składniki:

3 szt. jajek ugotowanych na twardo

1 szt. dojrzałego awokado

1 papryczka chilli

0,5 małej cebuli

sól i pieprz

sok z cytryny

1-2 łyżki jogurtu naturalnego opcjonalnie

Przygotowanie:

Jajka drobno posiekać. Awokado zmiksować z sokiem z cytryny. Wymieszać z jajkami. Dodać posiekane chilli i cebulę. Wymieszać, jeśli jest za gęste dodać jogurt. Podawać na dobrym pieczywie.

Pieczeń z musztardowymi ogórkami

Składniki:

200-300 g poświątecznej pieczeni lub mięsa z kaczki

200 g ogórków konserwowych

4 łyżki musztardy francuskiej

1 łyżka śmietany

dobre pieczywo

Przygotowanie:

Mięso posiekać lub porwać w rękach na podłużne paski. Podgrzać na patelni z odrobiną wody. Ogórki pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z musztardą i jogurtem. Pieczywo podgrzać, nałożyć na nie ogórki a u góry ciepłe mięso.

Sałatka z roszponki, szynki i pomarańczy

Składniki:

1 paczka roszponki

2 szt. pomarańczy

1 szt. czerwonej cebuli

10-12 plastrów szynki

sól i pieprz

oliwa z oliwek

1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Roszponkę umyć i ułożyć na dwóch talerzach. Pomarańczę obrać ze skórki tak aby pozbyć się też białego miąższu pod skórką (albedo). Następnie wyciąć fileciki omijając błony między cząstkami, ułożyć na sałacie. Z reszty pomarańczy wycisnąć sok na patelnię. Sok podgrzać aż na patelni pozostanie gęsty sos. Na patelnię położyć plastry szynki i podsmażyć. Tak obsmażoną szynkę ułożyć na sałacie. Czerwoną cebulę pokroić w piórka i posypać po sałacie. Pięć łyżek oliwy z oliwek wymieszać z łyżeczką musztardy, solą i pieprzem, wymieszać i polać po sałacie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości