Przepisy kulinarne

Postny chleb

Jak urozmaicić postne menu? Andrzej Polan proponuje przygotować pieczywo na kilka sposobów.

Chleb na śniadanie... najlepszy z masłem

Składniki:
Drożdże - 100 g
Mleko - 250 ml
Woda - 750 ml

Do rozczynu dodajemy:
Mąka - 1 kg
otręby owsiane - 1 szklanka
płatki owsiane - 1 szklanka
marchewka tarta - 1 sztuka
siemię lniane - 4 łyżki
sól - 60 g

Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn pamiętając o ciepłym mleku i wodzie. Nie gorącej. Wszystko razem wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 160 stopni około 30 minut a następnie zwiększamy temperaturę do 190 stopni na dalsze 25 minut. Oczywiście czas pieczenia musimy dostosować do naszych piekarników.

Chleb ze szpinakiem i fetą do obiadu

Składniki:
Mąka - 1800 g
Woda - 1 l
Sól - 50 g
Drożdże - 30 g

Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.

Szpinak - 300 g
Feta - 125 g
Pomidory suszone - 100 g
Czosnek - 1 ząbek
Cebula - 1 sztuk

Przygotowanie:
Pieprz biały, sól, gałka muszkatołowa. Na oliwie przesmażamy czosnek, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Teraz dodajemy liście szpinaku. Smażymy krótko. Doprawiamy solą, pieprzem białym oraz gałką muszkatołową. Szpinak wykładamy na sito, odcedzamy z nadmiaru płynu i studzimy. Łączymy na koniec z pokrojoną fetą i pomidorami suszonymi. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy na niego farsz. Zwijamy jak klasyczną struclę. Teraz za pomocą ostrego noża przekrawamy wzdłuż nasz wałek ciasta i splatamy dwie części w niby warkocz. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni około 35 minut.

Bułeczki słodkie na kolację

Składniki:
Mąka - 1 kg
Mleko - około 600 ml
Drożdże - 100 g
Majonez - 45 g
Masło - 100 g
Cukier - 100 g
Cukier waniliowy, sól

Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka oraz odrobiny mąki oraz cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki. Na koniec rozpuszczone masło.

Żurawina suszona - 200 g
Cukier - 50 g
Śmietana - 100 g
Konfitura różana - 3 łyżki

Przygotowanie:
Żurawinę siekamy nożem lub mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy ze śmietaną, cukrem, i konfiturą różaną. Ciasto porcjujemy na równe małe kawałki. Każdy lekko rozwałkowujemy i smarujemy farszem. Zwijamy w ruloniki, środek przekrawamy jak faworki i końce zawijamy pod spód. Układamy na blaszce, chwilę pozwalamy na wyrośniecie i pieczemy w temp. 180 stopni 30-40 minut. Koniecznie szklanka gorącego kakao. Znakomite!

Przepis autorstwa Andrzeja Polana.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
59
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0