Materiał promocyjny

Postna kuchnia

Dziś Środa Popielcowa – koniec karnawału i pierwszy dzień Wielkiego Postu. Ksiądz Sławek Szczepaniak proponuje potrawy postane, choć nie mniej smaczne. Postna kuchnia w odsłonie naszego kucharza jest zdrowa i niekaloryczna. Po okresie świąteczno–karnawałowego szaleństwa kulinarnego mamy szansę oczyścić zarówno ciało, jak i ducha - mówi ks. Sławek Szczepaniak.

Śledzie w pomidorach i miodzie

Składniki:

1 kg filetów śledziowych

5 dużych cebul

słoik koncentratu pomidorowego (200 g)

łyżka miodu

100 g rodzynek

olej

pieprz

Przygotowanie:

Śledzie moczymy ok. 10 min. (niezbyt długo) i kroimy w kawałki. Cebule kroimy w krążki i dusimy na oleju, aż się zeszklą. Następnie dodajemy miód, rodzynki, a na koniec koncentrat pomidorowy. Można dodać trochę pieprzu, by potrawa nie była zbyt mdła. Całość dusimy przez jakiś czas, ale nie za długo, uważając, by cebula się nie rozpadła. Studzimy. Kawałki śledzi przekładamy sosem i odstawiamy na kilka godzin, by się przegryzło.

Ziemniaki w skorupie

Składniki:

8 ziemniaków średniej wielkości

2 kg grubej, szarej soli

2 liście laurowe

2 ząbki czosnku

2 łyżki stołowe oleju z oliwek

Przygotowanie:

Wyszorować ziemniaki pod zimną wodą. Dokładnie osuszyć ściereczką. Nie obierać. Nagrzać piec do temp. 180°C. Blachę wyłożyć folią aluminiową. Posmarować olejem. Rozsypać połowę soli. Wyłożyć ziemniaki i czosnek. Pokruszyć na nie liście laurowe. Przykryć pozostałą solą. Ziemniaki piec ok. 1,5 godz. Pozostawić je w piecu jeszcze 5 min. po jego wyłączeniu.

Cukinia w cieście

Składniki:

3 duże cukinie

2 mozzarelle (po 120 g każda)

12 filetów anchois w oliwie

2 jajka

25 ml piwa

200 g przesianej mąki

6 pomidorów

ząbek czosnku

10 liści bazylii

2 litry oleju do smażenia

wykałaczki do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotować ciasto. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka z piwem. Dodać mąkę. Następnie dodać olej. Odstawić całość na 1 godzinę. Umyć i wysuszyć cukinie. Pokroić w talarki. Posolić. Odcedzić mozzarellę. Pokroić w cienkie plastry. Odcedzić anchois. Pokroić. Włożyć plaster mozzarelli z anchois między dwa plastry cukinii i połączyć za pomocą wykałaczki. Przygotować sos z pomidorów. Sparzyć pomidory gorącą wodą. Następnie wrzucić je do zimnej wody, obrać i wydrążyć z pestek. Pokroić, posolić, pozostawić na 10 min. Umyć i wysuszyć bazylię. Ugnieść z czosnkiem solą i oliwą. Zmiksować z pomidorami i odstawić do lodówki. Nagrzać frytkownicę do 170°C. Ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Nagrzać piec do 90°C. Zanurzyć przygotowane sandwicze cukinii w cieście i wrzucić do oleju na ok. 5 min. Potem odcedzić dokładnie na ręczniku papierowym.

Pory pieczone

Składniki:

pory

Przygotowanie:

Nagrzać piec do temp. 180°C. Włożyć pory w całości. Upiec. Obrać z zewnętrznych liści.

Zupa ciecierzycowo-porowa

Składniki:

2 pory

2 cebule

2 puszki ciecierzycy

sól

pieprz

Przygotowanie:

Cebule kroimy, dusimy na oleju do zeszklenia. Myjemy pory, kroimy i dusimy. Dodajemy ciecierzycę i dolewamy wodę. Gotujemy do miękkości i przecieramy.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości