Materiał promocyjny

Postna kuchnia wielkanocna

Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", przygotowała w Wielki Piątek w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy postne.

Babka ze śledzi

Składniki:

8 filetów śledziowych nie solonych

8 ziemniaków

2 jaja

100 ml kwaśnej śmietany

Natka koperku

Pieprz/sól

Przygotowanie:

Śledzie bardzo drobno pokrój. Ziemniaki upiecz w łupinach w piekarniku (w zależności od wielkości 40/60 min 210 stopni). Po ostudzeniu przetrzyj je przez praskę/sito. W misce wymieszaj śledzie z ziemniakami dodaj jaja, sól/pieprz a na końcu śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni i piecz około 20 minut. Podawaj ze świeżym koperkiem.

Kotlety śledziowe

Składniki:

4 filety śledziowe nie solone

1 cebula

1 łyżka masła

1 żółtko

1 jajo

Bułka tarta

Bułka namoczona w mleku

Przygotowanie:

Śledzie i bułkę drobno posiekaj. Wymieszaj je w misce z przysmażoną na maśle cebulką. Dodaj żółtko, pieprz/sól i ucieraj/mieszaj aż masa osiągnie jednolity kolor i będzie pulchna. Lep kotlety (wielkości sznycli), obtaczaj w jajku i bułce tartej, smaż na maśle, podawaj z ziemniakami.

Tatar ze śledzia

Składniki:

500 g filetów śledziowych

1 ogórek

2 ogórki kiszone

2 cebule

2 jabłka

60 g grzybków w zalewie octowej

Cebulka dymka

Sos:

Łyżka musztardy

Kubeczek kwaśnej śmietany

Sol/pieprz

Przygotowanie:

Śledzia pokrój w drobną kostkę. Warzywa i jabłka obierz i pokrój drobno. Grzybki odsącz z zalewy pokrój, cebulkę posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj sól/pieprz odrobinę musztardy i śmietany. Gotowy tatar podawaj z grzankami z chleba razowego lub ugotowanymi na twardo jajkami.

Pikantne ziemniaczki

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 papryczki Chili

Oliwa z oliwek

Łyżeczka słodkiej papryki

Tymianek

Rozmaryn

Bazylia

2 ząbki czosnku

200 ml suszonych pomidorów w zalewie

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj dokładnie, przekrój na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaka). Przełóż do żaroodpornego naczynia polej odrobiną oliwy wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie dodaj do naczynia pokrojona drobno papryczkę, pokrojone w paseczki pomidory, dodaj sól/pieprz, paprykę, wymieszaj i wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu wyciągnij je, upewnij się że na pewno są już gotowe i podawaj a z dużą ilością świeżych ziół.

Śledzie na słodko z migdałami

Składniki:

300 g filetów śledziowych

2 cebule

50 g rodzynek

50 płatków migdałowych

120 ml oliwy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka cukru

Sól/pieprz

Przygotowanie:

Namoczone i wysuszone filety z śledzi pokrój ukośnie na kawałki. Rodzynki zalej gorącą woda i poczekaj aż napęcznieją. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na odrobinie oliwy, na patelnie dodaj też koncentrat, sok z cytryny, cukier rodzynki, płatki migdałowe, sól, pieprz. Duś wszystkie składniki przez kilka minut. Następnie ściągnij z ognia i ostudź. Filety śledziowe układaj w szklanym naczyniu warstwami: śledzie, pomidorowo-rodzynkowo masa, śledzie, zalej wszystko oliwa i przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje po około 3 dniach. Podawaj z płatkami migdałowymi

Ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem

Składniki:

500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę

Świeży rozmaryn

6 ząbków czosnku

Oliwa z oliwek

Sól/pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki wrzuć do garnka z zimną wodą, poczekaj aż się zagotuje, odcedź. Przesyp je do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojony czosnek, rozmaryn, sól, pieprz, polej oliwa i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości