Materiał promocyjny

Poseł Arłukowicz w kuchni

Lekarz pediatra, kawaler Orderu Uśmiechu, tata Maksa i Lenki, zwycięzca programu "Agent", właściciel knajpki nad morzem, gitarzysta - amator, wielbiciel starych motorów, nauczyciel akademicki i wreszcie poseł na Sejm. Wszystkie te określenia opisują tylko jednego człowieka - Bartosza Arłukowicza, który potrafi świetnie gotować.

Spaghetti

Składniki:

1 opakowanie makaronu spaghetti z pszenicy durum

2 puszki krojonych pomidorów w puszce bez skórki

Główka czosnku

1 Kilograma boczku wędzonego

Oliwa z oliwek

Pieprz

Sól

Bazylia suszona

Bazylia świeża

Suszone pomidory jeden słoik

Sposób przygotowania:

Kroimy boczek na drobną kostkę. Wyjmujemy suszone pomidory z zalewy i kroimy w cienkie paseczki. Trzy ząbki czosnku wyciskamy do miseczki. Makaron gotujemy 5 – 76 min aby uzyskać makaron w postaci al dente. Na rozgrzaną patelnie z już podgrzaną oliwą z oliwek wrzucamy boczek, suszone pomidory oraz czosnek. Smażymy 10 minut. Do tak usmażonych produktów dodajemy krojone pomidory w puszce ( razem z sosem) oraz bazylię. Wszystko mieszamy razem jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Makaron odcedzamy przelewając go zimną wodą. Na makaron układamy sos. Na koniec dekorujemy makaron świeżą bazylią

Krewetki

Składniki:

Kilogram krewetek

Pietruszka natka świeża

Trzy ząbki czosnku

Dwie lampki białego wytrawnego wina

Oliwa z oliwek

1 cytryna

Pieprz

Sól

Sposób przygotowania:

Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek. Wyciskamy czosnek , kroimy drobno natkę pietruszki. Tak przygotowane składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy 3 minuty. Następnie na patelnie wrzucamy krewetki. Smażymy 10-15 minut. Pod koniec smażenia dodajemy dwie lampki białego wina. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po podaniu skrapiamy krewetki sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości