Poranne bezglutenowe naleśniki

W kuchni Dzień Dobry TVN Damian Kordas gościł uczestniczkę akcji "Mistrz Smaku" Agnieszkę Sępińską i jej córkę Wiolettę. Przygotowali dla nas: tagliatelle z pulpecikami wege, ravioli i bezglutenowe naleśniki z musem karmelowym i pieczonym jabłkiem. Smacznego!

Tagliatelle z pulpecikami wege

Składniki:

800 g mąki orkiszowej typ 630 jasnej

8 jajek

sól

woda

Wegetariański sos bolognese:

2 cebule

4 ząbki czosnku

200 g pieczarki brunatnej

200 g białej pieczarki

200 g marchwi

1 l pulpy pomidorowej

świeża bazylia

natka pietruszki suszona Prymat

Pulpeciki wegetariańskie

1 puszka fasoli czerwonej

cebula

czosnek

siemię lniane

mąka z cieciorki

sól

pieprz

jajko

razowa bułka tarta / otręby

cząber suszony Prymat

Przygotowanie:

Mąkę wysyp na stolnicy, dodaj jajka, które wcześniej rozbijesz do jednej miski bądź miarki, dodaj ok. 5 g soli. Dodaj 100-200 ml wody aż do uzyskania odpowiedniej formy ciasta.

Sos: cebulę, pieczarki i marchew zmiel przez maszynkę do mielenia. W przypadku braku sprzętu posiekaj każde warzywo jak najdrobniej.

Przysmaż cebulę na oleju ryżowym, następnie dodaj marchew, dwie papryczki chilli (suche), a na końcu dodaj pieczarki. Gdy warzywa są podsmażone, dolej pulpę pomidorową. Dodaj sól, pieprz i doprowadź do wrzenia, tak aby pasta nabrała gęstości. Na końcu dodaj czosnek, który posiekałeś bądź ręcznie zmiażdżyłeś. Do smaku dodaj drobno pokrojone liście bazylii i suszoną pietruszkę.

Pulpeciki: wrzuć do miski zmieloną fasolę czerwoną. Podsmaż drobno posiekaną lub zmieloną cebulę. Dodaj ją do zmielonej fasoli. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek, dwie, trzy łyżki siemienia lnianego, jedno jajko. Wymieszaj całość i dodaj dla zagęszczenia struktury mąkę z cieciorki. Dodaj cząber suszony. Utwórz kulki (pulpety) i obtocz je w razowej bułce tartej.

Ravioli

Składniki:

1 kg maki orkiszowej

4 łyżki oliwy z oliwek

10 jajek

woda do złapania odpowiedniej konsystencji

1 kg szpinaku

500 gramów sera ricotta

4-5 ząbków czosnku

1-2 cebule

pieprz biały mielony Prymat

gałka muszkatołowa mielona

Przygotowanie:

Mąkę wysypać na stolnicę. Zmieszaj jajka i oliwę, następnie dodaj je do mąki i wyrób ciasto. Dla uzyskania odpowiedniej struktury dodaj 100-200 ml wody. Umyty szpinak posiekaj na drobne kawałki, przesmaż na patelni ze zmiażdżonym wcześniej czosnkiem. Dodaj pieprz biały i gałkę muszkatołową mieloną dla smaku. Można dodać cebulę, wcześniej przesmażoną na osobnej patelni.

Bezglutenowe naleśniki z musem karmelowym i pieczonym jabłkiem

Składniki:

Ciasto:

50 g mąki kukurydzianej

50 g mąki ryżowej

szczypta soli

3 jajka

300 ml mleka ryżowego

masło klarowane

Mus karmelowy:

750 g serka mascarpone

cukier

masło

śmietanka 30 proc.

Pieczone jabłka:

5 jabłek

1 cytryna

cynamon mielony Prymat

cukier z prawdziwą wanilią

Przygotowanie:

Jajka oraz mleko połącz, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą i ryżową razem ze szczyptą soli i dokładnie wymieszaj ciasto (najlepiej mikserem), tak aby nie została ani jedna grudka mąki a ciasto miało jednolitą konsystencję. Naleśniki smaż na średnim ogniu na patelni z masłem klarowanym.

Do rondelka wsyp cukier. Naczynie wstaw na ogień. Poczekaj aż zacznie się rozpuszczać. Gdy stanie się płynny i nabierze złotego koloru, dodaj do niego śmietankę oraz masło (małymi porcjami, aby za bardzo nie obniżać temperatury karmelu, ponieważ ten zacznie się krystalizować). Do tak przygotowanego karmelu dodaj serek mascarpone i odstaw, aby krem ostygł.

Jabłka pokrój w grubsze plastry, wyłóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop sokiem z cytryny (wtedy jabłka nie staną się ciemne) oraz posyp szczyptą cynamonu. Tak przygotowane jabłka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min. (w zależności od tego, czy chcemy, aby jabłka były jeszcze surowe, czy całkiem miękkie). Na końcu dopraw cukrem z prawdziwą wanilią dla smaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości