Materiał promocyjny

Pora na szczypiora

Co tym razem przygotował w kuchni Dzień dobry TVN mistrz Andrzej Polan? Potrawy z nowalijek.

Kalarepka zapiekana z boczniakami jak tarta

Składniki:

2 kalarepki

150 g boczniaków

400 g ziemniaków

100 g sera cheddar

2 jaja

150 ml śmietany

200 ml mleka

20 g masła

1 opakowanie ciasta filo

cebula dymka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Boczniaki kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle do ich lekkiego przyrumienienia i odparowania. Ziemniaki gotujemy i robimy z nich puree. Dodajemy starty ser, przesmażone boczniaki. Jeszcze jajka i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym (bardzo odważnie) i gałką muszkatołową. Kalarepkę gotujemy około 15 minut w mleku, by była lekko chrupiąca. Ciasto filo układamy w okrągłej blaszce z wystającymi rantami. Masę ziemniaczano-serowo-grzybową rozsmarowujemy na cieście. Na wierzchu układamy pokrojoną kalarepkę. Wierzch smarujemy masłem i do pieca. Temperatura 180 stopni około 20 minut.

Pora na szczypiora, ale w kurczaku

Składniki:

4 udka z kurczaka

2 papryki

1 pęczek szczypioru

1 łyżka oregano

100 ml białego wina

Olej, sól, pieprz

Przygotowanie:

Udka luzujemy z kości. Ścinki mięsa odkładamy do miski. Całe udka nacieramy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki. Paprykę kroimy w paski, szczypiorek w wąsy i mieszamy ze ścinkami mięsa. Dodajemy oregano. Takim nieskomplikowanym farszem nadziewamy udka. Obsmażamy na rozgrzanym oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy winem, posypujemy koncówkami papryki oraz szczypiorku. Posypujemy resztą oregano. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Sałatka z całej rzodkiewki na gorącym oscypku

Składniki:

1 pęczek rzodkiewki

1 oscypek

1 opakowanie kiełków rzodkiewki

1 zielona sałata

roszponka

2 łyżki ziarna słonecznika

bazylia, sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Rzodkiewkę dokładnie umytą i osuszoną kroimy w plasterki. Liście zielone rwiemy na kawałki. Mieszamy razem sałatę, kiełki rzodkiewki, roszponkę. Dodajemy troszkę oliwy, soku z cytryny i sól oraz pieprz. Oscypka obtaczamy w jaku i posiekanych ziarnach słonecznika. Chwilę smażymy na złoty kolor. Podajemy z sałatką i grzanką.

Przepis autorstwa Andrzeja Polana.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości