Materiał promocyjny

Pora na pora

Zaostrza smak potraw. Idealnie komponuje się z majonezem i śmietaną. Por, czyli kuzyn popularnej cebuli, królował w kuchni Dzień Dobry TVN. A przyrządzał go na rozmaite sposoby Piotr Kucharski.

Roladki drobiowe na porowo-orzechowym łożu

Składniki:

2 filety z piersi z kurczaka (około 100 g/szt.)

8 cienkich plastrów boczku

oliwa oliwek

2 duże pory

100g orzechów włoskich

sól i pieprz

2-3 gałązki świeżego tymianku

100 ml białego wytrawnego wina

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Filety rozbić na płasko, przyprawić solą i pieprzem. Cztery plastry boczku ułożyć obok siebie, położyć na tym rozbity filet z kurczaka i zwinąć w roladę. Czynności powtórzyć z drugim filetem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Piec około 30 min. W tym czasie na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać por, poddusić przez chwilę na wolnym ogniu, aż por się zeszkli. Posolić i popieprzyć, dodać orzechy włoskie i tymianek. Całość dusić podlewając winem. Pod koniec dodać masło i wymieszać, żeby się rozpuściło. Przyprawić do smaku.

Zapiekanka z pora

Składniki:

2-3 pory pokrojone w cienkie plasterki

oliwa oliwek

300 g sera edamskiego

400 ml mleka

2 łyżki masła

6 jajek

1 łyżeczka soli

3-4 szczypty pieprzu

1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać por, poddusić przez chwilę na wolnym ogniu, aż por się zeszkli. W tym czasie zetrzeć ser na tarce. Ser wymieszać z porem i przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Jajka rozbełtać i wymieszać z mlekiem, masłem i przyprawami. Polać ser z porem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC. Piec około 30 min. Podawać ciepłe.

Zupa porowo-ziemniaczana z karmelizowanym porem

Składniki:

3 pory

2 łyżki masła

3 duże ziemniaki,

800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

sól i pieprz

100 ml śmietany 30%

Karmelizowany por:

2 pory, pokrojone na cienkie plasterki

oliwa z oliwek

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

Przygotowanie:

Pora dusić na maśle, aż zmięknie i lekko się przypiecze. Ziemniaki ugotować w bulionie i dodać do niego podduszonego pora. Przyprawić solą i pieprzem. Gdy warzywa będą miękkie, dodać śmietanę i zmiksować na gładką masę blenderem lub w robocie kuchennym. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Karmelizowany por:

Na bardzo wolnym ogniu smażyć por razem z solą i cukrem, często mieszając. Por będzie gotowy jak nabierze lekko brązowego koloru i będzie szklisty. Podać, jako dodatek do zupy.

Porowe chlebki

Składniki:

10g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

200 ml letniej wody

350g mąki pszennej

50g mąki pszennej razowej

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

2 pory

sól i pieprz

3 łyżki maku

oliwa z oliwek

1 białko

Przygotowanie:

Drożdże, cukier rozpuścić w wodzie. Mąkę pszenną, razową oraz sól wymieszać ze sobą w dużej misce, dodać drożdży z mlekiem i oliwę. Wymieszać drewnianą łyżką następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie na oliwie z oliwek poddusić por, aż będzie miękki. Pod koniec dodać mak, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia.

Ciasto podzielić na 6-8 równych części i uformować kulki. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 20 minut. Kulki ciasta rozwałkować na cienkie placki, obłożyć farszem z pora, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180° C przez około 15-20 minut, aż się zarumienią na złoto.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości