Zwycięzca 2. edycji konkursu „Gotuj o wszystko”, Piotr Kucharski, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe potrawy.Puree z czarnej rzepy
Składniki:
2 średniej wielkości czarne rzepy
4 duże ziemniaki
50 g masła
100 ml mleka
Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Rzepę i ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy blenderem do konsystencji kremu.
Chutney z czerwonej cebuli
Składniki:
1 ząbek czosnku
3 czerwone cebule
2 łyżki cukru trzcinowego
2 jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
4 łyżki octu winnego
1 łyżeczki soli
50 g suszonych śliwek
woda
Przygotowanie:
Czosnek z cebulą pokroić i lekko podsmażyć. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem octu, podlać wodą, dusić około 5 min. Dodać ocet dusić kilka minut, aż woda się zredukuje i uzyskamy konsystencję marmolady.
Filet z piersi z kurczaka w plastrach boczku
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
16 cienkich plastrów boczku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety przyprawić solą i pieprzem, na desce ułożyć dwa plastry boczku, ułożyć na nich filet, na wierzchu ułożyć dwa kolejne plastry, przykryć folią spożywczą i rozbić na płaskie kotlety, zamiast tłuczka można użyć ciężkiej patelni. Czynność powtórzyć z pozostałymi filetami. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć filety, z każdej ze stron po pięć minut. Podawać z puree i chutney.
Chleb z orzechami włoskimi
Składniki:
30 g drożdży
2 łyżki miodu
400 g ciepłej wody
300 g mąki pszennej
300 g mąki pszennej razowej
50 g orzechów włoskich
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Drożdże i miód rozpuścić w wodzie. Mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i orzechy, wymieszać ze sobą, połączyć z wodą i dobrze wyrobić ręką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 min. Podłużną formę wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto i wygładzić mokrą dłonią, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 1 godz.
Mus z wątróbki z kaparami
Składniki:
1 cebula
5 ząbków czosnku
400 g wątróbki drobiowej
mały słoiczek kaparów, bez zalewy
1 łyżeczka majeranku
50 g masła
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek, pokroić i podsmażyć. Dodać oczyszczoną wątróbkę, dusić około 15 min. Całość przełożyć do wysokiego naczynia, dodać masło, sól i pieprz, zmiksować blenderem na gładką masę, dodać kapary, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"