Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy

Ziemniaki są dobre na wszystko, a zrobione z nich placki są pyszne. Tortilla z papryką, pomidorkami i serem, bliny z pieczonym batatem i dynią, burger warzywny z serem i avocado - to ziemniaczane dania, za które dałby się pokroić szef kuchni Sebastian Olma.

Tortilla "espanola" z papryką, pomidorkami i serem

Składniki:

  • Ziemniaki Irga x 0,5 kg
    • Cebula biała x 0,2 kg
      • Sól x 1 duża łyżka
        • Olej do smażenia x 200 ml
          • Jajka całe x 5 szt.
            • Papryka po 1 szt. z każdego koloru
              • Pomidorki cherry x 100 g
                • Papryczka jalapeno marynowana x 50 g
                  • Zioła prowansalskie, oregano po 1 dużej łyżce
                    • Ser żółty twardy x 200 g
                      • Mix sałat x 1 opak.

                        Sposób wykonania:

                        Ziemniaki i białą cebulę pokrój w cienkie paski, na patelni rozgrzej olej, dorzuć do niego pokrojone wcześniej składniki. Dodaj szczyptę soli i smaż około 20 minut na średnim ogniu aż zmiękną, następnie ziemniaki odcedź przez aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

                        W metalowej misce rozbij jajka, dodaj do nich pokrojoną w kostkę kolorową paprykę, pomidorki cherry, tarty ser żółty, papryczkę jalapeno i przyprawy. Składniki w misce dokładnie wymieszaj, dodaj do nich wcześniej usmażone ziemniaki z cebulą i przełóż masę na rozgrzaną patelnie.

                        Smaż z każdej strony na wolnym ogniu aż zewnętrzna część zrobi się złota. Zdejmij z patelni i potnij na ósemki, podawaj z mieszanymi sałatami.

                        Bliny ziemniaczane z pieczonym batatem i plastrami dyni

                        To propozycja na ugotowane już ziemniaki.

                        Składniki:

                        • Dynia piżmowa x 1 szt.
                          • Cukier x 150 g
                            • Ocet biały winny x 75 ml
                              • Sól x 1 duża łyżka
                                • Batat x 3 szt.
                                  • Miód zwykły x 100 ml
                                    • Chili w płatkach x 1 duża łyżka
                                      • Jogurt naturalny gęsty x 100 g
                                        • Kolendra x 1 mały pęczek

                                          Sposób wykonania:

                                          Dynię piżmową potnij na cienkie plastry, wrzuć do gorącej wody z cukrem, octem i solą na 5 minut, wyjmij i odcedź.

                                          Batat potnij na 0,5 cm plastry, ułóż na blasze, polej miodem, chili, solą i wstaw do piekarnika na 20 minut do temp. 195 st. C. wyjmij i poczekają aż ostygną.

                                          Bliny ziemniaczane

                                          • Ziemniaki x 500 g
                                            • Jajka x 2 szt.
                                              • Proszek do pieczenia x 1 mała łyżka
                                                • Sól x 1 mała łyżka
                                                  • Mąka pszenna x 150 g

                                                    Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, zmiel na drobnych oczkach bądź przeciśnij przez praskę. Do masy dodaj całe jajka, proszek do pieczenia, sól i mąkę pszenną. Wyrób ciasto do gładkiej konsystencji, powinna mieć strukturę jak gęsta kwaśna śmietana. Jeśli ciasto jest płynne dodaj więcej mąki.

                                                    Następnie przełóż ciasto do rękawa cukierniczego, odetnij końcówkę z rękawa i stopniowo wyciskaj (grubość około 1cm) na gorącą patelnie z klarowanym masłem. Bliny smaż do uzyskania złotego koloru z każdej strony, następnie przełóż je na papierowy ręcznik.

                                                    Na talerzu ułóż porcje blin na nie daj plaster pieczonego batata i ułóż plaster dyni. Na wierzch dodaj łyżkę gęstego jogurtu i kilka listków kolendry.

                                                    Burger warzywny z serem, pomidorkami i avocado

                                                    /bułkę na burgera zastępujemy plackami ziemniaczanymi/

                                                    Składniki:

                                                    • Cebula biała x 2 szt.
                                                      • Sól x 1 łyżka
                                                        • Majeranek, oregano po 1 łyżce
                                                          • Jajka x 2 szt.
                                                            • Olej do smażenia x 50 ml
                                                              • Pomidor zwykły x 2 szt.
                                                                • Cebula czerwona x 2 szt.
                                                                  • Avocado miękkie x 2 szt.
                                                                    • Musztarda dijon x 100 g
                                                                      • Ketchup x 100 g
                                                                        • Majonez x 100 g

                                                                          Sposób wykonania:

                                                                          Placki ziemniaczane

                                                                          Placki zetrzyj na grubych oczkach, dodaj tartą cebulą, sól i suche przyprawy. Tarte ziemniaki umieść na sitku tak aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie wymieszaj masę dodając jajko i smaż na oleju na złoty kolor. Placki powinny mieć średnicę około 12 cm, smaż na średnim ogniu aby były dość chrupkie.

                                                                          Pomidorki, czerwoną cebulkę i avocado pokrój na cienkie plastry. Jeden plasterek placka posmaruj musztardą i ketchupem, ułóż liść sałaty masłowej a następnie resztę warzyw. Warzywa skrop delikatnie sosem sojowym. Na wierzch warzyw ułóż drugiego placka i jeszcze raz powtórz ułożenie warzyw tak aby powstały dwie warstwy. Całość zamknij jeszcze jednym plackiem posmarowanym majonezem.

                                                                          Placek ziemniaczany z serowym nadzieniem, świeżymi ziołami i plastrami wędzonego łososia

                                                                          Składniki:

                                                                          • Ziemniaki Irga x 1 kg
                                                                            • Czosnek x 5 ząbków
                                                                              • Cebula biała x 2 szt.
                                                                                • Sól i pieprz x 1 łyżka
                                                                                  • Jajka x 3 szt.
                                                                                    • Mąka pszenna x 150g
                                                                                      • Olej do smażenia x 50ml
                                                                                        • Ser camembert, ser lazur błękitny, ser żółty mozzarela po 100g
                                                                                          • Serek twarogowy „Twój smak’ x 50ml
                                                                                            • Wędzony łosoś x 150g
                                                                                              • Roszponka x 1 opak.

                                                                                                Ziemniaki zetrzyj razem z czosnkiem i cebulką na drobnych oczkach, dodaj sól, jajka, mąkę pszenną, pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotowa masa powinna być „mokra”.

                                                                                                Placki smaż na oleju, na małej patelni, usmażeniu odłóż placki na papierowy ręcznik. Na patelnie znów daj jeden placek, następnie ułóż na nim sery i przyłóż drugim plastrem. Duś pod przykryciem około 10 minut aż ser w środku się nie roztopi.

                                                                                                Zdejmij z patelni, posmaruj serkiem twarogowym, ułóż kawałki wędzonego łososia i udekoruj listkami roszponki.

                                                                                                Zobacz też:

                                                                                                Pączki serowe, drożdżowe knysze i boczniaki. Przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                Nie tylko kebab. Poznaj tureckie przepisy Bartka Kieżuna

                                                                                                Na lepszą odporność - aromatyczne dania z czosnkiem

                                                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości