Popisowe dania zwyciężczyni "MasterChef Junior 6". Poznaj przepisy Jagody Łaganowskiej

Zwyciężczyni 6. edycji MasterChef Junior w kuchni DDTVN
Jagoda Łaganowska ma 11 lat, pochodzi z miejscowości Sosnówiec i właśnie wygrała 6. edycję programu "MasterChef Junior". W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała swoje popisowe dania. To sałatka z serem halloumi i truskawkami, filet z łososia z zielonymi szparagami, a na deser brownie z sosem z owoców leśnych.

Sałatka z serem halloumi i truskawkami

Składniki na sałatkę z serem halloumi i truskawkami:

  • ser holloumi
    • 250 g truskawek
      • roszponka lub rukola
        • świeża bazylia, świeża mięta
          • oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
            • sól, pieprz

              Jak przyrządzić sałatkę z serem halloumi i truskawkami?

              1. Rukolę lub roszponkę opłukać, osuszyć, posiekać na kawałki, ułożyć na półmiskach. Truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na połówki. Ułożyć na roszponce lub rukolii.
                1. Ser halloumi pokroić na plasterki. Rozgrzać patelnię grillową, polać ją oliwą i położyć plasterki sera halloumi. Grillować przez ok. 2 minuty na średnim ogniu, do czasu, aż ser od spodu pokryje się brązowymi paskami i zacznie łatwo odchodzić od patelni. Wszystko wymieszać.

                  Filet z łososia z zielonymi szparagami

                  Składniki na filet z łososia z zielonymi szparagami:

                  • filet z łososia
                    • pęczek zielonych szparagów
                      • kostka masła
                        • sos sojowy
                          • cytryna
                            • sól, pieprz,
                              • świeży tymianek
                                • czosnek
                                  • pomidorki koktajlowe 200 g

                                    Jak przyrządzić filet z łososia z zielonymi szparagami?

                                    1. Filety z łososia oprószyć z obu stron solą i pieprzem, ułożyć na większym kawałku folii aluminiowej (każdy na osobnym). Polać sokiem z cytryny.
                                      1. Czosnek posiekać, wrzucić do garnuszka razem z natką pietruszki i masłem. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści, ściągnąć z palnika dodać szczyptę soli i wymieszać.
                                        1. Szparagi opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Odłamać końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu) i wyrzucić. Szparagi ułożyć obok łososia.
                                          1. Rybę i warzywa polać masłem z czosnkiem i tymiankiem. Folię zawinąć w paczuszkę. Piec w temperaturze 200 stopni przez 12-13 minut.

                                            Brownie z sosem z owoców leśnych

                                            Składniki na brownie z sosem z owoców leśnych:

                                            • kostka masła
                                              • 2 tabliczki czekolady deserowej
                                                • 4 jajka
                                                  • mąka pszenna
                                                    • cukier
                                                      • owoce (mogą być mrożone): truskawki, maliny , jagody

                                                        Jak przyrządzić brownie z sosem z owoców leśnych?

                                                        1. W rondelku stapiamy masło i kiedy całkiem się rozpuści dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy razem na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
                                                          1. W misce miksujemy razem jajka z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy czekoladę z masłem i dalej miksujemy na gładką masę. Kiedy składniki się połączą, dodajemy mąkę wymieszaną z solą, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i przelewamy do formy wyłożonej pergaminem i z posmarowanymi masłem brzegami. Z wierzchu posypujemy owocami leśnymi.
                                                            1. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20-30 minut, przykryte folią aluminiową, aby nie przypalić owoców. Patyczek nie musi być suchy – ciasto może być nie do końca ścięte w środku – po ostudzeniu jego konsystencje stężeje.

                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                              Zobacz też:

                                                              Sałatka z łososiem, tosty maślane i dwukolorowe risotto. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

                                                              Majowa kuchnia Andrzeja Polana. Oto przepisy na botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą" i roladę z indyka

                                                              Tort komunijny - jak samodzielnie go wykonać i ozdobić, by zaskoczyć całą rodzinę?

                                                              Autor: Luiza Bebłot

                                                              Źródło: Jagoda Łaganowska

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości