Pomysły na rybę według Sebastiana Olmy. 4 sposoby na pyszny obiad

Dania z rybami są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował Fish Pie, paluszki rybne z płatkami owsianymi, tatar z łososia z czereśniami, chrzanowym kremem i blinami, a także placki rybne z tłuczonymi ziemniakami i wiosenną mizerią.

Fish Pie – zapiekane kawałki dorsza z warzywami i kremowymi ziemniakami z parmezanem

Składniki na Fish Pie:

Ziemniaki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
    • duża łyżka zwykłej soli
      • 250 ml mleka 3,2 proc.

        Dorsz z warzywami:

        • 100 g masła
          • 100 g masła
            • 50 g mąki pszennej
              • 500 ml mleka 3,2 proc.
                • 100 g zielonego groszku
                  • 100 g kukurydzy
                    • 2 marchewki
                      • 2 duże łyżki soli
                        • mała łyżka papryki cayenne
                          • 50 g musztardy francuskiej
                            • mały pęczek natki pietruszki i kolendry
                              • 1 kg polędwicy z dorsza
                                • 100 g parmezanu

                                  Jak przygotować Fish Pie?

                                  Ziemniaki ugotować do miękkości w posolonej wodzie, odcedzić i zmiksować na gładką masę dodając mleko i masło tak aby powstała kremowa konsystencja. Gotowe puree przełóż do worka cukierniczego.

                                  W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę pszenną, lekko podprażyć i dodać zimne mleko. Mieszać sos tak długo aż powstała „zasmażka” rozpuści się, a sos będzie miał gładką kremową konsystencję. Na koniec do sosu dodać mrożony zielony groszek, kukurydzę i pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewką. Doprawić do smaku solą, papryką cayenne i musztardą francuską, dodać posiekane zioła (natka pietruszki, kolendra).

                                  Do naczynia żaroodpornego wlać na dno gotowy sos z warzywami, ułożyć następnie plasterki pociętego dorsza i na całość nałożyć z rękawa cukierniczego małe porcje puree ziemniaczanego tak aby zakryły całą powierzchnię naczynia. Na wierzch zetrzeć świeży parmezan i wstawić do zapiekania na 35 minut w 195 st. C.

                                  Podawać w całości bądź pokrojonego na mniejsze porcje (po wystudzeniu).

                                  Paluszki rybne z płatkami owsianymi

                                  Składniki na paluszki rybne z płatkami owsianymi:

                                  • 500 g filetu z halibuta
                                    • mała łyżeczka soli, curry, papryki słodkiej
                                      • 3 jajka
                                        • 200 ml mleka
                                          • 200 g mąki pszennej
                                            • 300 g płatków owsianych górskich
                                              • 1 l oleju do smażenia
                                                • 100 ml oliwy z oliwek
                                                  • małe opakowanie roszponki

                                                    Jak przygotować paluszki rybne z płatkami owsianymi?

                                                    Filet z halibuta pociąć na paski, oprószyć solą, curry, papryką słodką i odstawić na papierowy ręcznik. metalowej misce wymieszać jajko z mlekiem i mąką pszenną. Pocięte paski halibuta zanurzyć w jajku z mąką, a następnie przełożyć do lekko zmiksowanych płatków owsianych. Opanierowane płatki owsiane smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor, po usmażeniu posypać lekko solą. Usmażone paluszki rybne podawać z oliwą i liśćmi sałaty roszponki.

                                                    Tatar z łososia z czereśniami, chrzanowym kremem i blinami

                                                    Składniki na tatara z łososia z czereśniami, chrzanowym kremem i blinami

                                                    Bliny ziemniaczane:

                                                    • 500 g ziemniaków
                                                      • 2 jajka
                                                        • mała łyżka proszku do pieczenia
                                                          • mała łyżka soli
                                                            • 150 g mąki pszennej

                                                              Tatar z łososia:

                                                              • 500 g filetu z łososia
                                                                • mały pęczek szczypiorku
                                                                  • 50 g świeżego imbiru
                                                                    • chili czerwone
                                                                      • 50 ml oliwy z oliwek
                                                                        • mała łyżka soli
                                                                          • limonka

                                                                            Serek śmietankowy:

                                                                            • 200 g serka śmietankowego
                                                                              • 75 g chrzanu w słoiczku
                                                                                • cytryna
                                                                                  • mały pęczek kolendry

                                                                                    Dodatkowo:

                                                                                    • kilka ładnych liści kolendry
                                                                                      • 50 g prażonego sezamu

                                                                                        Jak przygotować tatara z łososia z czereśniami, chrzanowym kremem i blinami ?

                                                                                        Bliny: ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, zmielić na drobnych oczkach bądź przecisnąć przez praskę. Do masy dodać całe jajka, proszek do pieczenia, sól i mąkę pszenną. Wyrobić ciasto do gładkiej konsystencji, powinna mieć strukturę jak gęsta kwaśna śmietana. Jeśli ciasto jest płynne, dodać więcej mąki. Następnie przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę z rękawa i stopniowo wyciskać (grubość około 1cm) na gorącą patelnię z klarowanym masłem. Bliny smażyć do uzyskania złotego koloru z każdej strony, następnie przełożyć je na papierowy ręcznik.

                                                                                        Tatar z łososia: łososia pociąć na cienkie plastry, następnie w paski i w kostkę. Wszystko przełożyć do głębokiej miski, dodając posiekany szczypiorek, imbir, chili i oliwę z oliwek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz sokiem z limonki. Gotowego tatara przechowywać w lodówce.

                                                                                        Serek śmietankowy: wymieszać serek śmietankowy z chrzanem w słoiczku, doprawić go sokiem z cytryn i posiekaną kolendrą.

                                                                                        Na talerzu ułożyć usmażone bliny, nałożyć na nie porcję serka chrzanowego, plaster awokado i porcję tatara z łososia. Na wierzch ułożyć listki kolendry i posypać prażonym sezamem.

                                                                                        Placki rybne z tłuczonymi ziemniakami i wiosenną mizerią

                                                                                        Składniki na placki rybne z tłuczonymi ziemniakami i wiosenną mizerią:

                                                                                        Wiosenna mizeria:

                                                                                        • 250 g ogórków małosolnych
                                                                                          • 250 g zielonych szparagów
                                                                                            • 250 g rzodkiewki
                                                                                              • 100 g cukru białego
                                                                                                • 100 g octu białego winnego
                                                                                                  • mały pęczek natki pietruszki, kolendry, bazylii

                                                                                                    Placki rybne:

                                                                                                    • 1 kg ziemniaków
                                                                                                      • główka czosnku
                                                                                                        • 250 g szalotki
                                                                                                          • 500 g pieczarek
                                                                                                            • 50 g musztarda Dijon
                                                                                                              • 2 awokado
                                                                                                                • duży pęczek natki pietruszki
                                                                                                                  • 300 g dorsza, halibuta, łososia
                                                                                                                    • 100 g bułki tartej
                                                                                                                      • 50 g klarowanego masła

                                                                                                                        Jak przygotować placki rybne z tłuczonymi ziemniakami i wiosenną mizerią?

                                                                                                                        Mizeria: ogórki małosolne, zielone szparagi i rzodkiewkę pociąć na cienkie plastry. Zasypać cukrem, polać octem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić z powstałej wody i przełożyć do miski. Dodać świeże posiekane zioła (natka pietruszki, kolendra, bazylia).

                                                                                                                        Placki rybne: ziemniaki ugotować w „mundurkach” w posolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skóry i zgnieść widelcem. Do zgniecionych ziemniaków dodać posiekane i podsmażone wcześniej warzywa (czosnek, cebula szalotka, pieczarki), musztardę Dijon, awokado i natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, starając się nie gnieść za bardzo ziemniaków. Na koniec dodać posiekane kawałki ryb (dorsz, halibut, łosoś) i jeszcze raz przemieszać. Z gotowej masy utworzyć kotlety, oprószyć je w bułce tartej i smażyć na klarowanym maśle aż będą mieć złotą powłokę. Po usmażeniu odłożyć na papierowy ręcznik.

                                                                                                                        Porcję smażonych placków podawaj z wiosenną mizerią.

                                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                                                                        Wędzona makrela - ciekawe przepisy Kasi Bukowskiej

                                                                                                                        Wariacje na temat śledzia według Grzegorza Zawieruchy

                                                                                                                        Jak się je sushi – wskazówki i porady

                                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                                                                        Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                        Pozostałe wiadomości