Pomysły na fasolkę szparagową. Sprawdź przepisy Jaśka Kuronia

Nie tylko z bułką tartą. Fasolkę szparagową można podawać na wiele innych sposobów. Zrób z niej risotto z indykiem, sałatkę z młodymi ziemniakami, quiche z łososiem i zupę z warzywami. Zobacz, jak w naszej kuchni fasolkowe dania przyrządza Jasiek Kuroń.

Risotto z fasolką szparagową, marchewką i indykiem

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    • 1 cebula pokrojona w kostkę
      • 3 liście laurowe
        • łyżeczka tymianku
          • 200 g ryżu arborio
            • 450 ml bulionu
              • 1 marchewka pokrojona w ćwierć plastry
                • 200 g piersi z indyka pokrojonej w paseczki
                  • 200 g fasolki szparagowej pokrojonej w 2 cm kawałki
                    • 50 g startego parmezanu
                      • sól, pieprz

                        Na maśle zeszklij cebulę razem z liśćmi laurowymi oraz tymiankiem. Dodaj ryż i kiedy ten zacznie się ścinać, wlej 80 ml bulionu.

                        Dodaj fasolkę, marchewkę i kurczaka, mieszając dolewaj co i raz po 50 ml bulionu, aż do ugotowania (ok. 20 min).

                        Jan Kuroń/Dzień Dobry TVN

                        Sałatka z fasolą szparagową, tuńczykiem i młodymi ziemniaczkami

                        Składniki:

                        • 200 g ugotowanej fasolki
                          • puszka tuńczyka w sosie własnym
                            • 2 jajka ugotowane na twardo posiekane
                              • kilka ugotowanych młodych ziemniaków pokrojonych w 1 cm plastry
                                • 2 ogórki konserwowe pokrojone w pół plastry
                                  • ew. garść mrożonego groszku
                                    • 2 łyżki majonezu lub jogurtu
                                      • ½ pęczka koperku
                                        • sól, pieprz

                                          Groszek wrzuć na wrzącą, osoloną wodę, gotuj minutę, odcedź i włóż do zimnej wody. Tuńczyka odsącz.

                                          W misce połącz wszystkie składniki, dodaj majonez i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

                                          Quiche z fasolką, łososiem i pieczarkami

                                          Składniki:

                                          • 200 g mąki pszennej
                                            • 100 g zimnego masła
                                              • 1 jajko
                                                • szczypta soli
                                                  • ew. odrobina zimnej wody

                                                    Masło pokrój w niewielką kostkę i za pomocą noża wkrój w mąkę zmieszaną z solą. Następnie rozrabiaj masło z mąką do momentu, kiedy ciasto będzie miało „piaskową” konsystencję. Wbij jajko i zagnieć ciasto (nie za długo). Jeżeli ciasto bardzo ciężko się wyrabia dolej odrobinę wody. Po zagnieceniu ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

                                                    Nagrzej piekarnik, posmarowane masłem lub olejem foremki wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem i ponakłuwaj widelcem, żeby nie "spuchło". Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

                                                    • 2 łyżki masła
                                                      • 1 cebula pokrojona w kostkę
                                                        • 2 ząbki czosnku posiekane
                                                          • 100 g pieczarek
                                                            • 200 g ugotowanej fasolki
                                                              • 200 g ugotowanego łososia
                                                                • kilka suszonych pomidorów pokrojonych
                                                                  • 2 jajka
                                                                    • 250 ml mleka
                                                                      • łyżka posiekanego tymianku
                                                                        • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
                                                                          • sól, pieprz

                                                                            Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę z tymiankiem. Dodaj czosnek i pokrojone w plastry pieczarki, całość smaż 2 – 3 minuty. Odstaw do ostygnięcia.

                                                                            Następnie przesmażone składniki zmieszaj fasolką, łososiem, suszonymi pomidorami. Dodaj jajka i mleko. Dopraw pietruszką solą i pieprzem. Wymieszaj i przełóż na wypieczony wcześniej spód.

                                                                            Piecz 45 minut w temp 170 C.

                                                                            Jan Kuroń/Dzień Dobry TVN

                                                                            Zupa fasolkowa z młodymi warzywami

                                                                            Składniki:

                                                                            • 2 łyżki oliwy
                                                                              • 1 cebula pokrojona w kostkę
                                                                                • 3 ząbki czosnku
                                                                                  • 4 liście laurowe
                                                                                    • 10 ziaren ziela angielskiego
                                                                                      • pęczek młodej włoszczyzny
                                                                                        • 2 l. bulionu
                                                                                          • 300 g fasolki szparagowej
                                                                                            • 4 młode ziemniaki pokrojone w kostkę
                                                                                              • 100 serka topionego typu ementaler
                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                  • posiekana natka pietruszki

                                                                                                    Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Włoszczyznę obierz i pokrój dodaj smażenia i smaż mieszając kilka minut.

                                                                                                    Wlej bulion i dodaj fasolkę oraz ziemniaki. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut – do miękkości składników. Pokrój serek topiony i rozpuść go w zupie. Dopraw solą i pieprzem.

                                                                                                    Serwuj z posiekaną natką pietruszki.

                                                                                                    Jan Kuroń/Dzień Dobry TVN

                                                                                                    Zobacz też:

                                                                                                    Truskawki na wytrawnie. Nietypowe pomysły Jaśka Kuronia

                                                                                                    Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach

                                                                                                    Dania pachnące latem, czyli zapiekane truskawki, kalafior i racuchy z rabarbarem

                                                                                                    Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości