Pomysły na drugie śniadanie. Przepisy na pastę z ciecierzycy, owocowe szaszłyki, kanapkowe ślimaki

Swoje pomysły na niebanalne zestawy lunchowe przedstawił w Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński finalista V edycji programu MasterChef. Poznajcie jego przepisy na humus z warzywami, prażone migdały, pizza rolls, zawijasy z kremem orzechowym, kanapkowe ślimaki i owocowe szaszłyki.

Zestaw Lunch Box I Humus z warzywami oraz prażone migdały

Pasta z Ciecierzycy

  • 1 puszka ciecierzycy
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • 1 ząbek czosnku
        • 6 łyżek pasty sezamowej
          • 1 łyżeczka mielonego kuminu
            • sól i pieprz
              • 2 łyżki oliw z oliwek
                • 1 marchew
                  • 1 łodyga selera
                    • 0,5 papryki czerwonej
                      • 0,5 papryki zielonej
                        • 0,5 papryki żółtej
                          • 1 pita

                            Zobacz też: Pomysły na piątkowy obiad bez mięsa: makaron z orzechami, gulasz rybny i burgery z łososia >>>

                            Do misy blendera dodaj po kolei składniki: cieciorkę, sok z cytryny, czosnek, pastę sezamową, kumin, oliwę oraz sól i pierz. Blenduj, aż połączą się ze sobą wszystkie składniki przez około 2 – 3 minut. Jeżeli pasta jest za gęsta możesz dodać kilka kropli lodowatej wody i miksować, aż połączą się składniki. Taka pasta możesz być przechowywana w lodówce w szczelnym naczyniu do 5 dni. Warzywa umyj i obierz następnie poszatkuj w słupki przy użyciu noża.

                            Migdały Prażone

                            • 1 opakowanie migdałów (niełuskanych)
                              • 1 łyżka miodu
                                • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
                                  • 1 laska wanilii

                                    Na suchą patelnię wyłóż migdały u smaż, aż poczujesz ich zapach. Następnie dodaj łyżkę miodu, cynamon, wanilię i przy pomocy łyżki obtoczą migdały. Przełóż na papier do pieczenia, aby ostygły.

                                    Zestaw Lunch Box II Pizza Rolls & Owoce

                                    /podać z szaszłykami z pomidorków w mozzarelli/

                                    • 1 gotowe ciasto na francuskie
                                      • 200 g mozzarella
                                        • 200 g szynki
                                          • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
                                            • 2 ząbki czosnku
                                              • 1 jajko od szczęśliwych kur
                                                • 1 szklanka pasty pomidorowej lub keczupu
                                                  • łyżka suszonej bazylii
                                                    • łyżka suszonego tymianku
                                                      • 1 jabłko
                                                        • garść borówek
                                                          • garść jeżyn
                                                            • garść truskawek

                                                              Zobacz też: Fit przepisy od baletnicy Opery Narodowej: syrniki, okroszka i placek owsiany >>> 

                                                              Piekarnik nagrzej do 200 st. C. przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.

                                                              Do miski dodaj: pasatę pomidorową, przeciśnięty przez prasę czosnek, suszoną bazylię, tymianek, sól pieprz oraz oliwę z oliwek. Dokładnie połącz ze sobą składniki.

                                                              Na blacie kuchennym rozwiń ciasto, następnie dokładnie posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym. Ser mozzarelle zetrzyj na tarce i równomiernie rozprowadź po cieście. Następne wyłóż pokrojone na cienkie plastry salami. Zawiń ponownie ciasto tak jak zawija się roladę.

                                                              Tak przygotowaną roladę pokrój na plastry ostrym nożem i rozłóż na papierze do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i włóż do piekarnika na około 15 - 20 minut.

                                                              Zestaw Lunch Box III Zawijasy z domowym kremem orzechowym & owoce

                                                              • 1 tortilla
                                                                • 200 g orzechów laskowych
                                                                  • 3 łyżki miodu
                                                                    • 5 łyżek kakao gorzkiego
                                                                      • 1 łyżka oleju kokosowego
                                                                        • 0,5 szklanki mleka
                                                                          • 1 łyżka ziaren sezamu
                                                                            • 1 banan
                                                                              • garść borówek
                                                                                • garść jeżyn
                                                                                  • garść truskawek

                                                                                    Piekarnik rozgrzej do 200 st. C, następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenie wysyp orzechy i piecz je przez około 10 minut. Upieczone orzechy wyłóż na czystą ściereczkę i roluj. Pozbywając się skórki – pozbędziesz się goryczy. Włóż orzechy do blendera dodaj olej kokosowy i zmiksuj na gładką masę. Do masy dodaj po kolei: miód lub syrop klonowy, kakao, mleko i blenduj, aż składniki się połączą. Tak przygotowany krem przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

                                                                                    Tortille posmaruj przygotowanym kremem, następnie posyp ziarnami sezamu i ułóż na środku banana. Zroluj i pokrój na kawałki. Możesz połączyć je ze sobą wykałaczką.

                                                                                    Zestaw Lunch Box IV Kanapkowe Ślimaki

                                                                                    • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
                                                                                      • 5 plastrów sera żółtego
                                                                                        • 1 łyżka masła
                                                                                          • 4 liście sałaty
                                                                                            • 1 zielony ogórek
                                                                                              • 1 okrągły serek
                                                                                                • garść owoców sezonowych

                                                                                                  Zobacz też: Polskie "superfoods". Przepisy na pesto z jarmużu, chłodnik jagodowy, placek z maślanką i borówkami >>> 

                                                                                                  Ułóż kromki pieczywa na blacie, odetnij skórki, a następnie przy pomocy wałka – zwałkuj na płasko. Posmaruj masłem, dodaj ser, szynkę i sałatę i zroluj. Kanapki możesz pokroić na okrągłe małe kawałki lub włożyć do Lunch Boxa w formie rulonu.

                                                                                                  Zestaw Lunch Box V Owocowe Szaszłyki z Sprytnymi kulkami mocy

                                                                                                  • garść białych winogron
                                                                                                    • garść ciemnych winogron
                                                                                                      • dojrzały ananas
                                                                                                        • 1 jogurt naturalny
                                                                                                          • 1 łyżka kakao
                                                                                                            • 1 szklanka płatków owsianych górskich
                                                                                                              • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
                                                                                                                • 3 łyżki masła orzechowego
                                                                                                                  • 4 łyżeczki miodu
                                                                                                                    • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
                                                                                                                      • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
                                                                                                                        • 1 szklanka pestek słonecznika

                                                                                                                          Na patelni przesmaż płatki, a następnie ziarna. Przełóż je do jednej miski. Czekoladę pokrój nożem na mniejsze kawałki – dodaj do reszty składników. Wiórki oraz siemię lniane połącz ze sobą, dodaj miód, krem orzechowy. Mieszaj składniki, aż się ze sobą połączą. Za pomocą rąk ulep kulki i schłodź w lodówce.

                                                                                                                          Ananasa obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki następnie na przemian na patyczek do szaszłyków nadziewaj owoce.

                                                                                                                          Autor: Filip Yak

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości