Pomysł na śniadanie: owsianka, quesadilla, pancakesy i muffiny. Przepisy Jana Kuronia

Jan Kuroń w Dzień Dobry TVN
Jan Kuroń w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Zobacz, jak przygotować pożywny posiłek na początek dnia. Poznaj przepisy Jaśka Kuronia na owsiankę, quesadillę z jajkiem, pancakesy z borówkami i muffiny z dynią.

Całonocna owsianka

Składniki na owsiankę:

  • 1/3 szklanki płatków owsianych
    • 100 ml mleka
      • 60 g jogurtu
        • 1 łyżeczka nasion chia
          • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
            • łyżka miodu lub cukru
              • ¼ szklanki soku jabłkowego

                Jak przygotować owsiankę?

                Wszystkie składniki wymieszaj w słoiku lub wysokiej szklance. Odstaw na noc do lodówki. Możesz dodać rano pokrojone jabłko lub inne owoce.

                Quesadilla z jajkiem i fasolą

                Składniki na quesadillę z jajkiem:

                • 2 tortille
                  • 3 jajka
                    • garść fasoli
                      • garść kukurydzy
                        • średnia cebula pokrojona w kostkę
                          • 2 łyżki posiekanej kolendry
                            • 100 startego żółtego sera
                              • płaska łyżeczka mielonego kuminu
                                • łyżeczka oregano
                                  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
                                    • sól
                                      • oliwa do smażenia

                                        Jak przygotować quesadillę z jajkiem?

                                        1. Jajka usmaż jak jajecznicę z cebulą. W misce wymieszaj pozostałe składniki oprócz sera.
                                          1. Na jedną tortillę wysyp połowę sera, dodaj składniki, nałóż na nią pozostały ser i przykryj drugą tortillą. Smaż na rumiany kolor z obu stron lub piecz w piekarniku przez 10 minut w temp. 160 C.

                                            Pancakes z borówkami amerykańskimi i bananem

                                            Składniki na pancakesy:

                                            • szklanka borówek
                                              • 1 banan pokrojony w plasterki
                                                • ¼ szklanki mleka lub „mleka” np. z migdałów
                                                  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
                                                    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
                                                      • łyżeczka aromatu waniliowego
                                                        • 4 łyżki cukru
                                                          • szklanka jogurtum najlepiej typu greckiego
                                                            • szklanka mąki pszennej
                                                              • migdały i świeża melisa do podania

                                                                Jak przygotować pancakesy?

                                                                Wszystkie składniki poza owocami wymieszaj w misce. Następnie wmieszaj delikatnie owoce. Z powstałej masy smaż placki na suchej patelni. Udekoruj migdałami i miętą.

                                                                Muffiny z dynią i tymiankiem

                                                                Składniki na muffiny:

                                                                • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
                                                                  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
                                                                    • 300 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
                                                                      • 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki
                                                                        • 1 posiekana papryczka pepperoni
                                                                          • czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku
                                                                            • 300 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
                                                                              • 350 g mąki pszennej
                                                                                • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                  • 70 g roztopionego masła
                                                                                    • 300 g jogurtu naturalnego
                                                                                      • 2 jajka (L)
                                                                                        • sól, pieprz

                                                                                          Jak przygotować muffiny?

                                                                                          1. Piekarnik rozgrzej do 180 C, góra + dół. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
                                                                                            1. Dodaj dynię i smaż kilka minut.
                                                                                              1. Następnie dorzuć czosnek, chili oraz tymianek i smaż kolejne 2 – 3 minuty. Odstaw do przestygnięcia.
                                                                                                1. W dużej misce wymieszaj masło, jajka oraz jogurt. Wymieszaj.
                                                                                                  1. W drugiej misce zmieszaj produkty sypkie – mąkę, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia.
                                                                                                    1. Składniki mokre wlej do suchych i połącz je ze sobą mieszając. Na koniec dołóż zawartość patelni.
                                                                                                      1. Masę przełóż do foremek i piecz 25 minut, lub do zrumienienia.

                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                        Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                                        Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości