Pomysł na obiad: knedle z morelami, kruszonką i śmietaną

knedle ze śliwkami
knedle ze śliwkami
Halibut smażony, ogórki zielone z mango, podudzie z indyka na miękko, sałatka z arbuza i knedle z morelami, kruszonką i śmietaną - te smakowitości przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.

Halibut smażony, ogórki zielone z mango

Składniki:

3 filety z halibuta

2 sztuki mango

1 marakuja

4 zielone ogórki

200 ml naturalnego jogurtu

sok z cytryny

olej

kiełki zielonego groszku

świeża mięta

świeża czerwona bazylia

sól

pieprz

Przygotowanie:

Mango obieramy i miksujemy z sokiem z cytryny. Dodajemy marakuję. Ogórka kroimy na połówki, wyjmujemy środki a pozostałą część kroimy w grubsze plastry. Połowę ogórka mieszamy z jogurtem i olejem, miętą świeżą. Halibuta oprószamy solą, pieprzem, na pergamin dodajemy kilka kropel oleju i smażymy halibuta. Usmażoną rybę kładziemy na ogórkach w jogurcie, kiełki groszku mieszamy z pozostałym ogórkiem, jeszcze sos z mango, czerwona bazylia i danie jak z bajki.

Podudzie z indyka na miękko, sałatka z arbuza

Składniki:

2 podudzia z indyka

mielona kolendra

mielona gorczyca

pieprz

sól

gałka muszkatołowa

mielony kminek

olej

Przygotowanie:

Indyka oprószamy odważnie przyprawami, odstawiamy niech nabiera mocy. Najlepiej na noc. Zamarynowanego wstawiamy do rondla, zalewamy olejem i gotujemy/dusimy ok. 2 godzin. Kiedy mięso będzie miękkie, obsmażamy na złoty kolor na patelni.

Składniki:

1 arbuz

3 dojrzałe awokado

2 pęczki rzodkiewki

1 seler naciowy

1 pęczek młodych buraków od botwinki

1 opakowanie szpinaku baby

Przygotowanie:

Arbuza pozbywamy pestek i rwiemy na kawałki, podobnie postępujemy z dojrzałym avocado. Dodajemy rzodkiewki, plasterki buraka młodego, seler naciowy. Sok z cytryny, olej, pieprz, sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy, aby smaki dobrze się połączyły.

Knedle z morelami, kruszonką i śmietaną

Składniki:

300 ml wody

30 ml oleju

250 g mąki

2 jaja

sól

20 świeżych moreli

cukier trzcinowy w kostkach

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z olejem i szczyptą soli. Do gotującej się wody dodajemy mąkę, zaparzamy ją i odstawiamy, następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie ucierając, powstałe ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy. Na każdej porcji kładziemy morelę bez pestki, ale z kostką cukru trzcinowego. Zamykamy. Powstaje okrągłe kule gotujemy do miękkości.

Składniki:

200 g orzechów włoskich

200 g cukru

100 g masła

50 g mąki

250 ml gęstej kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Orzechy siekamy, łączymy z masłem, cukrem, mąką i wysypujemy na papier pergaminowy. Pieczemy na złoty kolor. Knedle podajemy posypane kruszonką i z kwaśną śmietaną.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości