Materiał promocyjny

Pomidory w kuchni

Marynowane pomidory z rzodkiewką, pieczone pomidory cherry na toście z sałatą, faszerowane miętą, kuskusem i mango? W świat pomidorowych inspiracji kulinarnych, dziś w Dzień Dobry TVN przeniesie Was mistrz najlepszego smaku - Joseph „Józek” Seeletso! Życzymy Smacznego!

Marynowane pomidory i rzodkiewka

Składniki:

8 dużych pomidorów

10 rzodkiewki pokrojone w kostkę

1 łyżeczka rodzynek

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka posiekanej pietruszki

1 łyżeczka uprażonych nasion słonecznika

2 łyżki sera feta

1 łyżka śmietany

Przygotowanie:

Zblanszuj pomidory, obierz ze skórki, wytnij pestki. Pokrój w kostkę, dodaj rzodkiewkę, polej oliwą, dodaj pietruszkę, rodzynki, dopraw solą i pieprzem. Pozostaw na godzinę w lodówce. Wymieszaj fetę ze śmietaną i podawaj na pomidorach.

Pieczone pomidorki cherry na toście z sałatą

Składniki:

1 szklanka pomidorków cherry

1 łyżka masła

1 łyżeczka syropu malinowego

4 grzanki

100 g kurej wątróbki

Liście sałaty

Ocet winny

Zielony pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść masło, dodaj pomidorki i smaż aż skórka zacznie od nich odchodzić. Dodaj ocet winny i syrop malinowy oraz kilka ziaren zielonego pieprzu. Smaż chwilę i nałóż na grzanki. Wątróbkę oprósz mąką i smaż 4 minuty na sklarowanym maśle, dopraw solą i pieprzem, podawaj z grzankami i pomidorami.

Pomidory faszerowane miętą, kuskusem i mango

Składniki:

4 duże pomidory

Farsz:

1 szklanka mięty (lub bazylii)

4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów

4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów

4 łyżki suszonego mango

Szklanka kaszy kuskus

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki farszu. Pomidory przekrój na pół, napełnij farszem i piecz 8-10 minut w 200 stopniach.

Pieczone szparagi z dżemem pomidorowym z chili

Składniki:

1 pęczek szparagów

2 łyżki oliwy

Sól

Przygotowanie:

Ułóż szparagi na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut. Podawaj z dżemem pomidorowym z chili.

Dżem z chili

Składniki:

500 g bardzo dojrzałych pomidorów

4 obrane ząbki czosnku

4 czerwone chili

2 łyżeczki posiekanego imbiru

30 ml sosu sojowego

300 g cukru

100 ml czerwonego octu winnego

Przygotowanie:

Zmiksuj pomidory z czosnkiem, sosem sojowym, chili i imbirem. Przelej go garnka z grubym dnem, dodaj cukier oraz ocet. Zagotuj, wymieszaj. Następnie gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości