Pomidory w kuchni. Pomidorowe przepisy Piotra Kucharskiego

Pyszna, gęst zupa pomidorowa, pomidory z kozim serem, karmelizowane pomidory z halumi oraz indyjska sałatka pomidorowa. Dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje - Piotr Kucharski i jego wariacje na temat pomidora. Smacznego!

Gęsta zupa pomidorowa

Zobacz też: Pomidor - król kuchni włoskiej. Przepisy Cristiny Catese >>>

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku
      • mały pęczek bazylii
        • 1200 pomidorów (najlepiej różnych odmian)
          • 150 g czerstwego chleba na zakwasie
            • parmezan do podania
              • sól i pieprz

                Sposób przygotowania:

                Na oliwie z oliwek podsmażyć przez chwilę posiekany czosnek i łodygi bazylii (listki zostawić na później). Dodać pokrojone w kostkę pomidory i gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Dodać pokruszony chleb i większość liści bazylii. Wymieszać i gotować przez chwilę aż zupa zgęstnieje. Podawać posypane listkami bazylii, posypane parmezanem i polane oliwą z oliwek.

                Kozi ser ze smażonymi pomidorami

                Zobacz też: Jakie warzywa są najzdrowsze? Które zawierają najwięcej witamin? >>> 

                Składniki:

                • 200 g koziego kremowego sera
                  • 100 ml śmietany 30%
                    • 2 ząbki czosnku
                      • 0,5 łyżeczki czarnuszki
                        • sól i pieprz
                          • 300 g pomidorków koktajlowych
                            • 8 ząbków czosnku
                              • drobne listki bazylii
                                • oliwa z oliwek
                                  • focaccia do podania

                                    Sposób przygotowania:

                                    Ser wymieszać ze śmietaną, z przeciśniętym czosnkiem i czarnuszką. Doprawić solą i pieprzem. Rozsmarować na dużym talerzu.

                                    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić pomidorki oraz posiekany na plasterki czosnek. Przesmażyć całość przez 2-3 minuty. Pomidorki ułożyć na serze. Polać sosem z patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem np. z focaccią.

                                    Halumi z karmelizowanymi pomidorami

                                    Składniki:

                                    • 1 kawałek sera halumi
                                      • oliwa z oliwek
                                        • 1 pomidor bawole serce
                                          • 1 żółty pomidor
                                            • 2 łyżki miodu
                                              • sól i pieprz
                                                • 1 łyżka czerwonego octu winnego
                                                  • kawałek arbuza

                                                    Salsa:

                                                    • 1 pęczek pietruszki
                                                      • 1 cebula
                                                        • 1 zielona papryczka
                                                          • sok z cytryny
                                                            • 2 łyżki oliwy z oliwek

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Ser pokroić w plasterki, skropić oliwą z oliwek. Usmażyć na patelni z obu stron aby zrobił się złoty. Pomidory przekroić na połowę i usmażyć na patelni z obu stron. Pod koniec dodać ocet i miód, podsmażyć jeszcze przez chwilę. Pomidory i pokrojonego arbuza ułożyć na talerzu, na wierzchu położyć ser.

                                                              Pietruszkę drobno posiekać, dodać posiekaną cebulę i papryczkę. Dodać oliwę z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

                                                              Zobacz też: Papryka faszerowana wegetariańska na wiele sposobów >>> 

                                                              Indyjska sałatka pomidorowa

                                                              Składniki:

                                                              • 4 malinowe pomidory
                                                                • 1 mała czerwona cebula
                                                                  • sok z jednej cytryny
                                                                    • szczypta pieprzu kajeńskiego
                                                                      • 1/2 łyżeczki kminu
                                                                        • garść listków kolendry
                                                                          • kilka liści mięty
                                                                            • 1 zielone chilli
                                                                              • sól i pieprz

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Pomidory pokroić w drobną kostkę, podobnie pokroić cebulę i wymieszać razem. Dodać przyprawy, sok z cytryny, i posiekane zioła. Dokładnie wymieszać, po wierzchu posypać posiekanym chilli.

                                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości