Przepisy kulinarne

Pomidory w kuchni

Marynowane pomidory z rzodkiewką, pieczone pomidory cherry na toście z sałatą, faszerowane miętą, kuskusem i mango? W świat pomidorowych inspiracji kulinarnych, dziś w Dzień Dobry TVN przeniesie Was mistrz najlepszego smaku - Joseph „Józek” Seeletso! Życzymy Smacznego!

Marynowane pomidory i rzodkiewka

Składniki:


8 dużych pomidorów


10 rzodkiewki pokrojone w kostkę


1 łyżeczka rodzynek


2 łyżki oliwy


1 łyżeczka posiekanej pietruszki


1 łyżeczka uprażonych nasion słonecznika


2 łyżki sera feta


1 łyżka śmietany



Przygotowanie:


Zblanszuj pomidory, obierz ze skórki, wytnij pestki. Pokrój w kostkę, dodaj rzodkiewkę, polej oliwą, dodaj pietruszkę, rodzynki, dopraw solą i pieprzem. Pozostaw na godzinę w lodówce. Wymieszaj fetę ze śmietaną i podawaj na pomidorach.



Pieczone pomidorki cherry na toście z sałatą

Składniki:


1 szklanka pomidorków cherry


1 łyżka masła


1 łyżeczka syropu malinowego


4 grzanki


100 g kurej wątróbki


Liście sałaty


Ocet winny


Zielony pieprz



Przygotowanie:


Na patelni rozpuść masło, dodaj pomidorki i smaż aż skórka zacznie od nich odchodzić. Dodaj ocet winny i syrop malinowy oraz kilka ziaren zielonego pieprzu. Smaż chwilę i nałóż na grzanki. Wątróbkę oprósz mąką i smaż 4 minuty na sklarowanym maśle, dopraw solą i pieprzem, podawaj z grzankami i pomidorami.



Pomidory faszerowane miętą, kuskusem i mango

Składniki:


4 duże pomidory


Farsz:


1 szklanka mięty (lub bazylii)


4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów


4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów


4 łyżki suszonego mango


Szklanka kaszy kuskus


Przygotowanie:


Wymieszaj składniki farszu. Pomidory przekrój na pół, napełnij farszem i piecz 8-10 minut w 200 stopniach.



Pieczone szparagi z dżemem pomidorowym z chili

Składniki:


1 pęczek szparagów


2 łyżki oliwy


Sól


Przygotowanie:



Ułóż szparagi na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut. Podawaj z dżemem pomidorowym z chili.



Dżem z chili

Składniki:


500 g bardzo dojrzałych pomidorów


4 obrane ząbki czosnku


4 czerwone chili


2 łyżeczki posiekanego imbiru



30 ml sosu sojowego


300 g cukru


100 ml czerwonego octu winnego


Przygotowanie:


Zmiksuj pomidory z czosnkiem, sosem sojowym, chili i imbirem. Przelej go garnka z grubym dnem, dodaj cukier oraz ocet. Zagotuj, wymieszaj. Następnie gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0