Przepisy kulinarne

Pomidory w kuchni

Marynowane pomidory z rzodkiewką, pieczone pomidory cherry na toście z sałatą, faszerowane miętą, kuskusem i mango? W świat pomidorowych inspiracji kulinarnych, dziś w Dzień Dobry TVN przeniesie Was mistrz najlepszego smaku - Joseph „Józek” Seeletso! Życzymy Smacznego!

Marynowane pomidory i rzodkiewka

Składniki:
8 dużych pomidorów
10 rzodkiewki pokrojone w kostkę
1 łyżeczka rodzynek
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
1 łyżeczka uprażonych nasion słonecznika
2 łyżki sera feta
1 łyżka śmietany

Przygotowanie:
Zblanszuj pomidory, obierz ze skórki, wytnij pestki. Pokrój w kostkę, dodaj rzodkiewkę, polej oliwą, dodaj pietruszkę, rodzynki, dopraw solą i pieprzem. Pozostaw na godzinę w lodówce. Wymieszaj fetę ze śmietaną i podawaj na pomidorach.

Pieczone pomidorki cherry na toście z sałatą

Składniki:
1 szklanka pomidorków cherry
1 łyżka masła
1 łyżeczka syropu malinowego
4 grzanki
100 g kurej wątróbki
Liście sałaty
Ocet winny
Zielony pieprz

Przygotowanie:
Na patelni rozpuść masło, dodaj pomidorki i smaż aż skórka zacznie od nich odchodzić. Dodaj ocet winny i syrop malinowy oraz kilka ziaren zielonego pieprzu. Smaż chwilę i nałóż na grzanki. Wątróbkę oprósz mąką i smaż 4 minuty na sklarowanym maśle, dopraw solą i pieprzem, podawaj z grzankami i pomidorami.

Pomidory faszerowane miętą, kuskusem i mango

Składniki:
4 duże pomidory
Farsz:
1 szklanka mięty (lub bazylii)
4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
4 łyżki suszonego mango
Szklanka kaszy kuskus
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki farszu. Pomidory przekrój na pół, napełnij farszem i piecz 8-10 minut w 200 stopniach.

Pieczone szparagi z dżemem pomidorowym z chili

Składniki:
1 pęczek szparagów
2 łyżki oliwy
Sól
Przygotowanie:

Ułóż szparagi na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut. Podawaj z dżemem pomidorowym z chili.

Dżem z chili

Składniki:
500 g bardzo dojrzałych pomidorów
4 obrane ząbki czosnku
4 czerwone chili
2 łyżeczki posiekanego imbiru

30 ml sosu sojowego
300 g cukru
100 ml czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
Zmiksuj pomidory z czosnkiem, sosem sojowym, chili i imbirem. Przelej go garnka z grubym dnem, dodaj cukier oraz ocet. Zagotuj, wymieszaj. Następnie gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0