Przepisy kulinarne

Pomidorowe wariacje

Pomidory faszerowane krewetkami tygrysimi, ravioli nadziewane suszonymi pomidorami i serem ricottą oraz zupa z dojrzałych pomidorów i świeżych ogórków podana z szaszłykiem z polędwiczek drobiowych marynowanych w curry - to proponowane przez Beatę Kartowicz i jej córkę Anną dania.

Zupa z dojrzałych pomidorów i świeżych ogórków podana z szaszłykiem z polędwiczek drobiowych marynowanych w curry

Składniki:
pomidory dojrzałe 500 g
pomidory pelati 500 g
ogórek zielony 1.5 kg
oliwa z oliwek 200 ml
masło 50 g
sól
pieprz
cukier
koperek świeży
bulion warzywny 3 l
polędwiczki drobiowe 250 g
sól, curry, kurkuma, chilli

Ravioli nadziewane suszonymi pomidorami i serem ricottą

Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna 600 g
żółtka 6 szt.
sól
masło
Nadzienie:
ser ricotta 500 g
suszone pomidory 250 g
szpinak świeży 500 g
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt.
sól, pieprz, bazylia świeża do smaku
oliwa z oliwek

Pomidory faszerowane krewetkami tygrysimi

Sos:
cebula czerwona 200 g
czosnek 3 ząbki
pomidory bez skórki 800 g
oliwa z oliwek 4 łyżki
cukier 2 łyżeczki
tymianek świeży
przecier pomidorowy 1 łyżeczka
sok pomidorowy 250 ml
sól, pieprz
pomidory
pomidory 6 szt. (200 g)
chleb tostowy 100 g
oliwa z oliwek 3 łyżki
pomidory suszone 30 g (bez oliwy)
zielona pietruszka 1 pęczka
bazylia świeża
rozmaryn świeży
krewetki tygrysie 18 szt (30 g)
jajko 1 szt.
creme fraiche 1 łyżka
sól, pieprz

Sałata

Składniki:
radicchio 2 szt. (200 g)
rukolla 2 szt. (80 g)
ocet z wina białego 1 łyżka
oliwa z oliwek 5 łyżek
sól, cukier

Niestety autorki przepisów nie udostępniły nam sposobu ich przygotowania.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
70
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0