Pomidor - król kuchni włoskiej. Przepisy Cristiny Catese

Pomidory, przepisy
Fot. Getty Images/Arx0nt
Kuchnia włoska nie istnieje bez pomidorów! W Dzień Dobry TVN swoje ulubione dania z pomidorami w roli głównej przedstawiła Cristina Catese. Przepisy: giardiniera alla romana, panzanella, krem pomidorowy

GIARDINIERA ALLA ROMANA

Składniki:

  • 4 duże, dojrzałe pomidory malinowe
    • 8-10 łyżek ryżu Arborio
      • 3 duże ziemniaki
        • oliwa z oliwek
          • duży ząbek czosnku
            • 2 duże białe cebule
              • gałązka rozmarynu
                • 2 łyżki bułki tartej
                  • 2 łyżki mąki
                    • 2 marchewki
                      • 2 cukinie
                        • pietruszka
                          • bakłażan
                            • bazylia
                              • pieprz
                                • sól

                                  Przygotowanie:

                                  Myjemy i wycieramy pomidory. Następnie ostrożnie odkrajamy górną część pomidorów, która posłuży nam za przykrywki. Za pomocą łyżki i noża opróżniamy całkowicie wnętrze pomidorów, pozostawiając nietknięte ścianki, tworząc tym samym pomidorowe miseczki. Zachowujemy miąższ pomidorów na później. Do drobno posiekanych natki pietruszki, świeżej bazylii i czosnku dodajemy ryż i miąższ z pomidorów. Następnie doprawiamy dwiema łyżkami oliwy z oliwek wymieszanej z solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy przygotowane wcześniej pomidorowe miseczki, przykrywamy je pomidorową pokrywą, smarując delikatnie oliwą. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy je do miski, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, posypujemy solą i mieszamy, aby dobrze rozprowadzić je po ziemniakach. Cukinie przekrajamy na 6, obtaczamy w mące i dodajemy sól, oliwę z oliwek i rozmaryn. Cebule przecinamy na połówki, dodajemy do niej sól, pieprz, bułkę tartą i oliwę z oliwek. Pomidory przekładamy do szerokiej blachy, puste miejsca wokół pomidorów wypełniamy pozostałymi warzywami. Tak przygotowaną potrawę przekładamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę.

                                  PANZANELLA, CZYLI CHLEB RUSTYKALNY Z KOLOROWYMI ŚWIEŻYMI POMIDORAMI, KAPARAMI, SELEREM, ANCHOIS, ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ I OGÓRKIEM

                                  Składniki:

                                  • 2 dojrzałe pomidory
                                    • 400 g suchego chleba (kromki)
                                      • 3 łyżki białego octu vinegret
                                        • 6 filetów anchovies
                                          • 15 listków bazylii
                                            • 1 czerwona cebula
                                              • oliwa extra vergine
                                                • garść kaparów
                                                  • 1 mozzarella
                                                    • sól, pieprz
                                                      • 1 ogórek
                                                        • 4 selery

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Cebulę kroimy na cienkie plastry, namaczamy je w małej misce z wodą i łyżką białego octu winnego, na co najmniej 2 godziny. Obieramy ogórka, kroimy w cienkie plasterki i odkładamy na bok. Na koniec myjemy oraz kroimy w małe kawałki, usuwamy nasiona i odstawiamy na bok. Bierzemy 4 kromki suchego chleba, usuwamy skórkę nożem, a następnie zwilżamy roztworem wody i octu (łyżką), bez zbytniego namaczania. Gdy chleb zmięknie, delikatnie odciskamy go, dzielimy rękami na kawałki i umieszczamy w dużej misce. Odcedzamy też czerwoną cebulę, którą wcześniej moczyliśmy, dodajemy ją do chleba, także pomidory, ogórek, dobrze posiekany seler, anchois w małych kawałkach, posiekane kapary i liście bazylii. Doprawiamy oliwą, a następnie dodajemy sól i pieprz do smaku.

                                                          Mieszamy ponownie, próbujemy i jeśli to konieczne, dodajemy więcej octu winnego. Zostawiamy panzanellę w lodówce, przez co najmniej godzinę, aby można ją było dalej doprawiać. W ostatniej chwili kroimy mozzarellę i dodajemy na wierzch Panzanelli.

                                                          AKSAMITNY KREM POMIDOROWY Z ZIOŁOWYMI GRZANKAMI I MINI PULPECIKAMI Z INDYKA:

                                                          Składniki na krem:

                                                          • 1,5 kg pomidorów San Marzano
                                                            • 1 biała cebula
                                                              • ½ l warzywnego bulionu
                                                                • 10 listków bazylii
                                                                  • 2 lub 3 gałązki tymianku
                                                                    • 2 lub 3 gałązki pietruszki
                                                                      • grzanki - z bagietki pszennej
                                                                        • sól, pieprz
                                                                          • oliwa extra vergine
                                                                            • ser ricotta

                                                                              Na pulpeciki (12 sztuk)

                                                                              • 150 g indyczego mięsa mielonego
                                                                                • 40 g mortadeli (lub prosciutto cotto)
                                                                                  • 2 łyżki Grana Padano
                                                                                    • 1 średnie jajko
                                                                                      • oliwa extra vergine
                                                                                        • sól i pieprz

                                                                                          Sposób przygotowania pulpetów:

                                                                                          Do miski wrzucamy mielone mięso, zmieloną mortadellę, jajko, ser, sól, pieprz i wyrabiamy wszystko rękami do otrzymania jednorodnej masy.

                                                                                          Formujemy pulpeciki i układamy na oprószonym mąką blacie. Gotujemy je przez 15 minut na nieprzywierającej patelni na dużym ogniu i odrobiną oliwy. Jeśli wolicie, można przygotować pulpeciki na patelni: po uformowaniu pulpecików wrzucamy je na patelnię z oliwą, przez 15 minut na żywym ogniu bez przykrywki, pamiętając, żeby obracać. Inny sposób – smażone, jak wyżej, formujemy pulpeciki, łyżką wkładamy po jednym do mąki, aby je obtoczyć, następnie obtrząsamy z nadmiaru i smażymy w oleju.

                                                                                          Sposób przygotowania kremu:

                                                                                          Podgrzewamy oliwę w rondelku z posiekaną cebulą, dusimy ją i kiedy będzie już rumiana, dodajemy pomidory, doprawiając solą i pieprzem. Dolewamy wywar warzywny i dalej gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut. Dodajemy bazylię, tymianek, natkę pietruszki i miksujemy, do otrzymania gładkiego kremu. Wlewamy ciepły krem do głębokiego talerza, dodajemy łyżkę ricotty pośrodku, wokół klopsiki i potem układamy listki ziół - wykańczamy odrobiną oliwy.

                                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości