Jakie witaminy ma pomidor? Poznaj wartości odżywcze pomidora

''Pomidory to samo zdrowie! 5 powodów, dla których warto je jeść'', źródło: x-news.
Pomidory doceniamy za ich smak i szereg właściwości odżywczych. Są bogate w minerały i niezbyt skomplikowane w uprawie. Poznaj podstawowe zasady uprawy pomidora.

Warzywa to nieodłączny element naszej diety i nie powinniśmy o nich zapominać. Są doskonałym źródłem składników odżywczych, a do tego są niskokaloryczne. Do takich warzyw zaliczamy pomidora, który jest doskonałym dodatkiem do wielu posiłków.

Pomidory to rośliny pochodzące z Ameryki Południowej, popularne i chętnie uprawiane w Polsce. Należą do roślin ciepłolubnych, dlatego wysoka temperatura i brak opadów atmosferycznych w okresie wakacyjnym nie skutkuje spadkiem plonowania tych roślin.

Wartości odżywcze pomidora

Pomidory doceniono za wysoką wartość odżywczą oraz doskonałe w łaściwości antyoksydacyjne , a nawet dietetyczne i kosmetyczne . Są źródłem witaminy C, K, E oraz witamin z grupy B. Witamina C wzmacnia naszą odporność i zapobiega infekcjom, witamina K chroni nas przed krwotokiem i pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi, natomiast witamina E ma działanie przeciwstarzeniowe. Grupa witamin B odpowiada za poprawne funkcjonowanie układu nerwowego, a także odpornościowego.

Pomidory powinny stosować osoby będące na diecie bogatoresztkowej , ponieważ są źródłem błonnika pobudzającego perystaltykę jelit. Pomidory cenimy również za obecność takich składników mineralnych jak potas, magnez, fosfor, sód, wapń, cynk, żelazo, miedź i mangan, koniecznych do właściwej pracy narządów wewnętrznych. Jedną z ważniejszych cech pomidorów jest działanie antyoksydacyjne . Ponadto zawierają składniki, które eliminują wolne rodniki i chronią przed licznymi dolegliwościami.

Czy pomidory są kaloryczne?

Pomidor zawiera niecałe 20 kcal na 100 g produktu, dlatego jest odpowiednim warzywem w diecie odchudzającej. Pomidory są niskokaloryczne ze względu na małą ilość tłuszczów, białka i węglowodanów. Kwestia liczenia kalorii warzyw i owoców jest bardzo sporna i wciąż niejasna, ale nie powinniśmy obawiać się o przekroczenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego, jeśli nie spożywamy ich w dużych ilościach.

Odmiany pomidorów

Wyróżniamy kilka kategorii odmian pomidorów. Jedną z nich jest odmiana ze względu na sposób uprawy i zaliczamy do niej pomidory uprawiane w szklarniach, pod folią, w tunelach lub gruntowe.

W każdym supermarkecie i na targu możemy zauważyć rozbieżność wyglądu pomidorów. Różnią się wielkością i wyróżniamy tu standardowe pomidory średnioowocowe , ale też wielkoowocowe i drobnoowocowe . Te najmniejsze chętnie wykorzystujemy do sałatek, a pozostałe do przetworów, zup i sosów. Do drobnoowocowych zaliczymy popularne pomidory cherry i koktajlowe. Najczęściej wykorzystujemy odmiany czerwone i żółte, ale coraz większą popularnością cieszy się odmiana Black Cherry o słodko-kwaśnym smaku i wiśniowym kolorze. Średnioowocowe to pomidory krajowe, a także rzymskie wykorzystywane do suszenia i niekiedy malinowe, które charakteryzuje zwarty miąższ i delikatna struktura. Pomidory o pokaźnych rozmiarach to np. Gargamele, o intensywnym smaku i nieregularnym kształcie.

Uprawa pomidorów

Uprawa pomidora nie należy do skomplikowanych i problematycznych. Ważnym jest spełnienie podstawowych warunków, które pozwolą cieszyć się pożądanym efektem. Należą do nich przede wszystkim wymagania klimatyczne pomidorów. Jako że są to rośliny ciepłolubne, optymalną temperaturą do ich wzrostu będzie ok. 22-27 C w dzień oraz 16-18 stopni C w nocy.

W przypadku przymrozków roślina marznie i ginie, dlatego okres bezmroźny powinien wynosić minimum 4 tygodnie. Pomidory lubią suche, ciepłe i słoneczne miesiące.

Warzywa te nie mają szczególnych upodobań względem gleby , aczkolwiek najodpowiedniejsze będą podłoża lekkie, które nie wymagają wyjątkowo intensywnej ochrony roślin. Gleby nie nadające się do uprawy pomidorów to w szczególności tereny podmokłe. Ważna jest na pewno kwestia odczynu gleby, który w przypadku pomidorów powinien wynosić 5,5-6,5.

Bardzo popularnym sposobem uprawy pomidorów jest uprawa z rozsady i w przypadku tych warzyw należy to uczynić na przełomie lutego i marca. Wskazanym jest zapewnienie roślinom dostępu do światła i odpowiedniej temperatury, która do czasu wschodu siewek nie powinna być mniejsza od 22 stopni C i większa od 25 stopni C. Po wschodzie roślin możemy ją obniżyć i optymalną temperaturą będzie 17-20 stopni C. Rozsiew wymaga podłoża torfowego, a nasiona należy przykryć 0,5 cm warstwą ziemi i kolejno podlać. Skrzynki powinny być przykryte folią, ponieważ takie rozwiązanie zapewnia odpowiednią regulację temperatury i wilgotności. Kiedy siewki są wystarczająco duże, należy zająć się ich pikowaniem, czyli przesadzeniem do większych doniczek/skrzynek. Ostatnim elementem rozsady jest hartowanie roślin w temperaturze wynoszącej około 10 stopni C.

Uprawę pomidorów zaczynamy od przekopania gleby i zastosowania kompostu. Pomidory sadzimy w miarę możliwości szeroko i głębiej niż w rozsadzie. Do kolejnych etapów uprawy pomidorów zaliczamy ich podwiązanie, nawożenie i podlewanie.

Odpowiednią odmianą do wysokich tuneli będą wysokorosnące Boderine, Brooklyn czy Tsarine, natomiast pomidory gruntowe to najczęściej Giant, Jawor, Malinowy i Koralik. Do ogródków poleca się pomidor Alka i Malinowy Kapturek typu Cherry. Odpowiednio uprawiane dostarczą nam wspaniałych wartości odżywczych a posiłkom doskonałego smaku i aromatu.

Zobacz też:

Dlaczego warto stosować spirulinę? Właściwości i działanie jednego z najzdrowszych produktów na świecie

Kosmetyki na bazie octu owocowego. Jak je przygotować w domowym zaciszu?

Owoce i warzywa o dużej zawartości wody. Które mają jej najwięcej?

Zobacz wideo: Przepisy z pomidorami w roli głównej

Pomidory w roli głównej. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości