Materiał promocyjny

Pomarańczowa rewolucja Anny Nowak - Ibisz

Czyli pomarańcza w roli głównej. Razem z Tomkiem Woźniakiem Anna Nowak - Ibisz przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN kurczaka z sokiem pomarańczowym po azjatycku, curry z krewetkami i sokiem pomarańczowym, czekoladowy mus w 5 minut oraz śniadaniowy koktajl pomarańczowy. Smaczego!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Granola z sokiem pomarańczowym

Składniki:

400 g płatków górskich

garść pestek dyni

garść pestek słonecznika

garść orzechów laskowych

1 szklanka soku pomarańczowego

4 łyżki wiórków kokosowych

100 g cukru trzcinowego

2 łyżki oleju (np.: rzepakowego)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 150°c.

W misce wymieszaj płatki górskie, pestki dyni oraz słonecznika oraz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy laskowe.Zalej całość sokiem pomarańczowym, dodaj cukier, wiórki kokosowe, olej i wymieszaj, aby składniki się częściowo skleiły i były jak mokry piasek na plaży. Na blasze wyłożonej pergaminem rozłóż mieszankę płatków i wstaw do piekarnika na 45 min. Od czasu do czasu mieszaj płatkami, aby równo się zrumieniły. Płatki po pieczeniu powinny być całkowite suche. Jeśli będą jeszcze wilgotne to włóż do piekarnika na kolejne 10 minut i sprawdź ponownie. Gotową granolę odstaw do wystudzenia i przełóż do zamykanego pojemnika. Granola najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym/greckim z dodatkiem świeżych owoców lub po prostu z mlekiem.

Śniadaniowy koktajl pomarańczowy

Skladniki:

2 szklanki soku pomarańczowego

1 szklanka mleka

1 banan

1 gruszka

5 listków mięty

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie podane składniki w blenderze, aby powstał jednolity koktajl. Jest to idealny poranny zastrzyk energii!

Kurczak z sokiem pomarańczowym po azjatycku

Składniki:

2 ząbki czosnku

1 cebula

2 piersi z kurczaka

3 łyżki mąki

sól

pieprz

4 łyżki sosu sojowego

½ szklanki soku pomarańczowego

1 papryczka chili

1 czerwona papryka

garść orzechów nerkowca

pęczek mięty

Przygotowanie:

Na dużą patelnię wlej 6 łyżek oliwy, wrzuć od razu posiekany czosnek oraz cebulę i smaż przez kilka minut, aż się zeszkli. W tym czasie kurczaka pokrój na 2cm paski, oprusz mąką i dopraw solą oraz pieprzem. Zwiększ płomień do maksimum, wrzuć kurczaka i smaż przez 5 minut, aż stanie się z wierzchu złocisty i chrupiący. Kurczaka zdejmij z patelni i przełóż na ręcznik papierowy. Wlej na patelnie sos sojowy, sok pomarańczowy, dodaj posiekane chili oraz czerwoną paprykę pokrojoną na cienkie paski i duś całość przez 8-10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje i powstanie gęsty sos. Następnie dodaj z powrotem kurczaka, wrzuć pokruszone orzechy i podsmażaj całość jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną miętę. Danie podawaj z ugotowanym ryżem lub nudlami.

Curry z krewetkami i sokiem pomarańczowym

Składniki:

2 ząbki czosnku

1 cebula

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu rybnego

1 pęczek kolendry

kawałek imbiru rozmiaru kciuka

1 łyżka przecieru pomidorowego

sok 1 cytryny

1 szklanka soku pomarańczowego

1x400 g puszka mleka kokosowego

1 zielona papryka

16 krewetek tygrysich

sól

pieprz

Przygotowanie:

Obrany czosnek, posiekaną cebulę wrzuć do malaksera i zmiksuj na pastę. Następnie dodaj sos sojowy, rybny, ½ kolendry, imbir, przecier pomidorowy, papryczkę chili, wciśnij sok cytrynowy i ponownie zmiksuj na gęstą pastę. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju ryżowego lub innego, który masz pod ręką i podsmaż na niej wcześniej przygotowaną pastę. Na patelnie wlej sok pomarańczowy oraz mleko kokosowe, pokrojoną w paski zieloną paprykę i gotuj całość przez 15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jak sos zgęstnieje to wrzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 5 minut. Na koniec posyp pozostałą kolendrą i od razu podawaj z ryżem!

Czekoladowy mus w 5 minut

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady z min 72% zawartości miazgi kakaowej

200 g sera mascarpone

½ szklanki soku pomarańczowego

200 ml jogurtu naturalnego

1 owoc granatu

10 herbatników Digestive

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Przełóż czekolady do miski, dodaj ser mascarpone, sok pomarańczowy oraz jogurt naturalny i szybko wymieszaj, aby powstał gęsty, jednolity krem pomarańczowy. Przełóż krem do małych miseczek lub filiżanek. Przetnij owoc granatu na pół i pukając młotkiem do mięsa wydobądź pestki. Posyp pestkami mus czekolady i posyp pokruszonymi ciastkami Digestive. Szybko zajadaj zanim zrobią to inni!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości