Tomek Woźniak ma 22 lata i studiuje zarządzanie w języku angielskim. Gotowanie jest jego największą pasją. Prowadzi także kulinarnego bloga. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił, że oprócz zapachu i smaku w kuchni, niebanalne znaczenie ma również kolor przyrządzanych potraw. Jakie barwy pobudzają nasz apetyt, a jakie zniechęcają do jedzenia?Nudle z wieprzowiną
Przepis na 4-6 porcji. Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 marchew
1 cukinia
1 papryka czerwona
kapusta pak choi lub bok choi (można zastąpić liśćmi szpinaku)
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju lub oliwy
2 polędwiczki wieprzowe ok. 500 g
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego (dostępny w sklepach z produktami orientalnymi lub na stoiskach z kuchnią świata)
2 łyżeczki cukru
300 g chińskiego makaronu jajecznego (ang. egg noodles)
Cebula dymka drobno posiekana do posypania
1 czerwone chilli (aby zmniejszyć ostrość można usunąć pestki)
1 łyżka sezamu
Sposób przygotowania:
Obraną marchew, cukinię oraz paprykę pokroić na cienkie paski. Kapustę pok choi pokroić na małe kawałki. W tym czasie w woku lub na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Po 1 minucie wrzucić cebulę pokrojoną w słupki i smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Dodać mięso pokrojone na cienkie kawałki i smażyć, aż stanie się zarumieni. Dodać tofu pokrojone w kostkę i smażyć przez 3-4 minuty, aż będzie złociste i chrupiące.
Dodać sos sojowy, ostrygowy i cukier. Smażyć, aż oblepi wszystkie składniki. Dodać warzywa i podsmażać przez 5-6 minut, cały czas mieszając, aż lekko zmiękną lecz zachowają swoją kruchość. W tym czasie w osobnym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić makaron jajeczny i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszać od czasu do czasu, aby się nie skleił. Ugotowany makaron odcedzić, przełożyć na patelnię i wymieszać z warzywami i mięsem. Nudle przełożyć na talerz, posypać posiekaną dymką, chilli i sezamem.
Sugestie: Olej arachidowy można zastąpić o wiele tańszym olejem ryżowym. Lepiej wykorzystać olej, bo w przeciwieństwie do oliwy ma wyższy stopień spalania.
Sałatka cezara po tuningu
Przepis na 4-6 osoby. Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
2 kromki pieczywa (może być nawet lekko czerstwa bagietka)
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub tymianku (niemielonego)
4-5 liści sałaty rzymskiej/lodowej
4 pomidorki
1 zielony ogórek
1 owoc granatu
1 mango
200 g sera pleśniowego typu gorgonzola, lazur lub roquefort
Dressing cezara:
6 filecików sardeli (fileciki anchois)
4 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietana 12%)
sok z 1 cytryny
1 łyżka oliwy
kilka listków mięty
1 łyżeczka kaparów
sól
pieprz
garść świeżo startego parmezanu
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Pokroić kromki pieczywa na 1-cm kostkę, skropić obficie oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Posypać suszonym rozmarynem póki będą wilgotne, wtedy z łatwością się przyklei. Kawałki pieczywa ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku przez ok 15-20 minut, aż staną się złociste i chrupkie. Do dressingu potrzebny będzie blender wraz z pojemnikiem do miksowania. Wrzucić wszystkie podane składniki i zmiksować na jednolitą emulsję. Sprawdzić, czy dressing jest odpowiednio doprawiony. Jeśli będzie trzeba doprawić dodatkowo solą oraz pieprzem.
Sałatę rzymską umyć i osuszyć w wirówce do sałaty lub na ściereczce. Pomidory i ogórka pokroić na drobną kostkę. Liście sałaty podrzeć. Przeciąć owoc granatu na pół i uderzając łyżką wydobyć pestki oddzielając je od łykowatej i gorzkiej białej błony. Przełożyć sałatę do miski, wymieszać z pomidorami, ogórkiem, pestkami granatu, mango pokrojonym w paski, grzankami i pokruszonym serem pleśniowym. Tuż przed podaniem polać sałatę dressingiem i od razu podawać.
Tiramisu po liftingu
Przepis na 4-6 porcji. Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny chłodzenie
Składniki:
250 g sera mascarpone
200 ml śmietany 12% (wersja lżejsza z jogurtem greckim)
4 łyżki cukru pudru
150 ml (4x) espresso
4 łyżki amaretto lub khalua
100 ml wody
12 podłużnych biszkoptów
Garść herbatników digestive lub ciasteczka migdałowe cantucci
Garść świeżych porzeczek, jeżyn oraz malin
Sposób przygotowania:
Wymieszać serek mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem, aby uzyskać jednolitą krem pozbawioną grudek. Jeśli masa jest wystarczająco słodka to trzeba dodać nieco mniej cukru. Do szerokiego naczynia (takiego, gdzie wygodnie będzie można zanurzyć biszkopty) wlać kawę, alkohol oraz wodę i w tej mieszance zwilżyć dokładnie biszkopty z obu stron. Całe dno (indywidualnych naczynek lub przezroczystej miski) wyłożyć biszkoptami, dodać pokruszone herbatniki, krem mascaporne, owoce i następnie zrobić kolejną warstwę. Na samej górze ułożyć owoce, które będą świetnie się prezentować i kusić swoim kolorem. Wstawcie tiramisu do lodówki na minimum 2 godziny, ponieważ dobrze schłodzone smakuje najlepiej!
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"