Materiał promocyjny

Polsko- rosyjski przepis na miłość

Dziś w Kuchni Dzień Dobry TVN Elena i Tomasz Leszczyńscy przedstawili nam dziś kilka swoich przepisów.

"Sielodka pod szuboj" (śledź pod pierzyną)

Składniki:

3 średnie gotowane buraki

4 średnie gotowane kartofle

3 średnie gotowane marchewki

5 jajek na twardo

1 słodka cebula

2 paczki śledzi w oleju "Matjas"

majonez

Przygotowanie:

Do przygotowania potrzebny jest duży płaski talerz i tarka. Śledź matijas wyjąc z oleju, pokroić na drobne kawałki, rozłożyć równomiernie na dużym talerzu. Posypać drobno pokrojoną cebulą. Warstwę posmarować majonezem. Następnie położyć warstwę tartego jajka, a na warstwę jajka położyć warstwę potarkowanej marchewki, posmarować majonezem. Następne warstwa to tarte kartofle, a na to znów majonez. Ostatnia warstwa to tarte buraki. Na buraki kładziemy cienką warstwę majonezu. Wygląda to jak duży piękny tort. Jest to najczęściej spotykana świąteczna potrawa na rosyjskich stołach.

II. Bliny (naleśniki):

Składniki:

- 1 litr mleka 2,5%

- 4 jajka

- mąka

- olej roślinny

- sól, cukier

- masło

- kawior czerwony

Pzygotowanie:

Mieszamy mikserem jajka z mlekiem, dodajemy mąkę i trochę oleju, soli oraz cukru, tak aby wyszła jednorodna masa. Przy pomocy chochli wylewamy na rozgrzaną patelnię (bez oleju).

Smażymy z dwóch stron. Każdy usmażony naleśnik smarujemy masłem. Podajemy z czerwonym kawiorem.

"

Zefir" - słodka pianka robiona z cukru i żelatyny

Składniki:

1 kg cukru

2,5 łyżki stołowe żelatyny (25 g)

1 łyżka kwasku cytrynowego (18 g)

1 łyżeczka cukru waniliowego (6 g)

1 łyżeczka sody (5 g)

Przygotowanie:

1. Żelatynę zamoczyć w 100 ml zimnej przegotowanej wody na 2 godziny.

2. W tym samym czasie zamoczyć cukier w 200 ml zimnej przegotowanej wody też na 2 godziny.

3. Cukier postawić na ogień, mieszając doprowadzić do wrzenia, i gotować 7-8 minut. Po tym cukier zdjęć z ognia.

4. Do cukru dodać żelatynę i ubijać mikserem 10 minut (nieduże obroty - najlepiej 1) 5. Dodać kwasek cytrynowy, ubijać 5 minut.

6. Dodać cukier waniliowy, sodę i ubijać jeszcze przez 5 minut. Otrzymaną masę odstawić na 10 minut.

7. Przy pomocy strzykawki cukierniczej wylać masę na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia - robić z masy nieduże "górki"

8. Postawić do lodówki na 3-4 godz.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości