Przepisy kulinarne

Polsko-malezyjskie przysmaki

Kit Fui Bruczkowski jest Malezyjką, Marcin Bruczkowski - Polakiem. Połączyła ich nie tylko miłość do siebie, ale i do jedzenia. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali: shanghai pancakes, czyli naleśniki shanghai, mango lassi oraz chicken tikka masala.

 

 

Shanghai pancakes / Naleśniki Shanghai
Składniki:
łyżka stołowa cukru pudru
300 g suchej fasoli azuki
3 łyżki stołowe masła
240 ml mleka
120 ml oliwy
240 ml wody
200 g cukru
250 g mąki
2 jajka
sól

Mango Lassi
Składniki:
300 ml jogurtu naturalnego
1 dojrzałe mango

Chicken tikka masala
Składniki:
2 łyżki przecieru pomidorowego
200 g pomidorów krojonych
4 luzowane udka kurczaka
250 g naturalnego jogurtu
2 łyżki kminu rzymskiego
200 ml śmietany tortowej
2 łyżki czarnego pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
łyżka startego imbiru
2 łyżki ostrej papryki
papryczka chillis
łyżka cynamonu
pęczek kolendry
ząbek czosnku
łyżka masła

Mabodofu
Składniki:
suszona papryczka chilli
50 g mielonego mięsa
3-6 ząbków czosnku
mąka ziemniaczana
sake lub białe wino
2 opakowania tofu
przyprawa chińska
pasta syczuańska
olej sezamowy
korzeń imbiru
olej zwykły
sos sojowy
cebula
miso
por

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
60
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0