Materiał promocyjny

Polsko-indyjska kuchnia wielkanocna

Nasi goście pokazali nam, jak można połączyć polskie i indyjskie tradycje kulinarne. Co wyszło z tego niecodziennego połączenia?

Sałaka orientalna

Składniki:

6 jajek (gotowanych na twardo)

3 łyżki mango chutney (słodko-kwaśne powidła z mango)

3 łyżki majonezu

1 łyżka curry

1 łyżka siekanej kolendry

2 łyżki francuskiej musztardy Dijon

1 zielone jabłko

Sól

Sos tabasco

2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli

2-3 ogórki

2 opakowania krakersów

Sposób przygotowania:

Na początku trzeba zrobić sos. Łączymy majonez z powidłami, musztardą, tabasco, curry i solimy. Po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę jajka, jabłko i szczyptę kolendry. Mieszamy. Na krakersy kładziemy plastry ogórka i łyżkę sałatki. Na sam czubek odrobina posiekanej cebuli i gotowe.

Jajka z papryką

Składniki:

16 jajek

8 czerwonych papryk

8 łyżek zielonego pesto

50 gram startego parmezanu

Sól

Sposób przygotowania:

W dużym garnku gotujemy wodę. Przekrajamy papryki na pół i wrzucamy na wrzątek. Po około 4 minutach wyjmujemy. Po czym wkładamy do każdej połówki odrobinę pesto i wbijamy po dwa jajka. Po posypaniu parmezanem wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 20 – 25 minut.

Zapiekanka z jajek

Składniki:

4 jajka

1 cebulka

1 ziemniak surowy

1 papryka czerwona

5 pieczarek

Olej

Pieprz

Sól

Pieczywo tostowe na grzanki

2 piętka białej kiełbasy

Sposób przygotowania:

W woku smażymy na oleju pokrojone warzywa. Przekładamy do półmiska. Dodajemy łyżkę oleju i wbijamy jajka. Solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku w 220 stopniach do momentu, aż jajka się zetną. Podajemy z tostami i podgotowaną wcześniej biała kiełbasą.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości