Przepisy kulinarne

Polsko-indyjska kuchnia wielkanocna

Nasi goście pokazali nam, jak można połączyć polskie i indyjskie tradycje kulinarne. Co wyszło z tego niecodziennego połączenia?

Sałaka orientalna

Składniki:
6 jajek (gotowanych na twardo)
3 łyżki mango chutney (słodko-kwaśne powidła z mango)
3 łyżki majonezu
1 łyżka curry
1 łyżka siekanej kolendry
2 łyżki francuskiej musztardy Dijon
1 zielone jabłko
Sól
Sos tabasco
2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
2-3 ogórki
2 opakowania krakersów

Sposób przygotowania:
Na początku trzeba zrobić sos. Łączymy majonez z powidłami, musztardą, tabasco, curry i solimy. Po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę jajka, jabłko i szczyptę kolendry. Mieszamy. Na krakersy kładziemy plastry ogórka i łyżkę sałatki. Na sam czubek odrobina posiekanej cebuli i gotowe.

Jajka z papryką

Składniki:
16 jajek
8 czerwonych papryk
8 łyżek zielonego pesto
50 gram startego parmezanu
Sól

Sposób przygotowania:
W dużym garnku gotujemy wodę. Przekrajamy papryki na pół i wrzucamy na wrzątek. Po około 4 minutach wyjmujemy. Po czym wkładamy do każdej połówki odrobinę pesto i wbijamy po dwa jajka. Po posypaniu parmezanem wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 20 – 25 minut.

Zapiekanka z jajek

Składniki:
4 jajka
1 cebulka
1 ziemniak surowy
1 papryka czerwona
5 pieczarek
Olej
Pieprz
Sól
Pieczywo tostowe na grzanki
2 piętka białej kiełbasy

Sposób przygotowania:
W woku smażymy na oleju pokrojone warzywa. Przekładamy do półmiska. Dodajemy łyżkę oleju i wbijamy jajka. Solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku w 220 stopniach do momentu, aż jajka się zetną. Podajemy z tostami i podgotowaną wcześniej biała kiełbasą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
84
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0