Nasi goście pokazali nam, jak można połączyć polskie i indyjskie tradycje kulinarne. Co wyszło z tego niecodziennego połączenia?
Sałaka orientalna
Składniki: 6 jajek (gotowanych na twardo) 3 łyżki mango chutney (słodko-kwaśne powidła z mango) 3 łyżki majonezu 1 łyżka curry 1 łyżka siekanej kolendry 2 łyżki francuskiej musztardy Dijon 1 zielone jabłko Sól Sos tabasco 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli 2-3 ogórki 2 opakowania krakersów
Sposób przygotowania: Na początku trzeba zrobić sos. Łączymy majonez z powidłami, musztardą, tabasco, curry i solimy. Po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę jajka, jabłko i szczyptę kolendry. Mieszamy. Na krakersy kładziemy plastry ogórka i łyżkę sałatki. Na sam czubek odrobina posiekanej cebuli i gotowe.
Sposób przygotowania: W dużym garnku gotujemy wodę. Przekrajamy papryki na pół i wrzucamy na wrzątek. Po około 4 minutach wyjmujemy. Po czym wkładamy do każdej połówki odrobinę pesto i wbijamy po dwa jajka. Po posypaniu parmezanem wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 20 – 25 minut.
Sposób przygotowania: W woku smażymy na oleju pokrojone warzywa. Przekładamy do półmiska. Dodajemy łyżkę oleju i wbijamy jajka. Solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku w 220 stopniach do momentu, aż jajka się zetną. Podajemy z tostami i podgotowaną wcześniej biała kiełbasą.