Uczestniczka programu Ugotowani Patrycja Zahng i Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN w przygotowanych przez siebie daniach połączyli smaki Polski i Kraju Środka. Na stole pojawiły się: skrzydełka z kurczaka z sosem sojowym, polędwiczka wieprzowa z confitowaną młodą marchewką i imbirem, cukinia grillowana z sałatką z ogórka i z marynowaną cytryną oraz sałatka z kalafiora młodego ze smażoną pietruszką, wędzonym pstrągiem, jajkami przepiórczymi i cytrusowym aioli. Ten eksperyment wyszedł im znakomicie.Sałatka z kalafiora młodego ze smażoną pietruszką, wędzonym pstrągiem, jajkami przepiórczymi i cytrusowym aioli
Sos aioli
Składniki:
2 białka
1 łyżka musztarda dijon
skórka z cytryny
200 ml oleju
sól
pieprz czarny
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny
Przygotowanie:
Białka miksujemy blenderem z musztardą dijon i skórką z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy małą stróżką olej, nie przerywając ubijania. Do powstałej emulsji dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny.
Kalafior
Składniki:
2 młode kalafiory
1 seler naciowy
płatki papryki suszonej
4 łyżki oleju
20 jaj przepiórczych
Przygotowanie
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, do której dodajemy również łyżkę cukru. Ugotowany kalafior odstawiamy w ciepłe miejsce. Z selera wyjmujemy wewnętrzne listki. Jajka przepiórcze sadzimy na patelni.
Smażona pietruszka:
Składniki:
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
sól
1 białko
3/4 szklanki gazowanego napoju cytrynowego
cynamon,
natka pietruszki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól łączymy, dodajemy białko, napój gazowany cytrynowy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta - takiego, jak na naleśniki. W cieście moczymy listki pietruszki i smażymy na rozgrzanym oleju. Kalafiora podajemy na talerzu z kleksami cytrusowego ailoli, jajkami sadzonymi, kroplami oleju z płatkami papryki suszonej i chrupiącymi listkami pietruszki.
Cukinia grillowana z sałatką z ogórka i z marynowaną cytryną
Cytryna marynowana z ogórkiem
Składniki:
2 cytryny
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka cukru
ocet jabłkowy
sól
estragon
3 zielone ogórki
Przygotowanie:
Pół szklanki wody zagotowujemy z solą i cukrem, dodajemy musztardę francuską i estragon. Odstawiamy i dodajemy pokrojoną cytrynę i kostkę z ogórka zielonego.
Składniki:
4 cukinie
świeży tymianek
liść laurowy,
100 ml wina białego
1 cytryna
olej
sól
pieprz
koperek,
1 papryka zielona
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z winem, dodajemy tymianek, liść laurowy, połówkę cytryny. Zalewą zalewamy przekrojone i wydrążone cukinie. Odstawiamy do zamarynowania. Zamarynowaną smażymy na oleju, wcześniej posypując solą oraz pieprzem.
Krem łososiowy
Składniki:
200 g łososia wędzonego na ciepło
2 białka
1 łyżka musztardy dijon
200 ml oleju
sól
pieprz czarny
Przygotowanie:
W blenderze miksujemy łososia, białka, musztardę, do masy powoli dodajemy olej nie przerywając miksowania. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na grillowane cukinie nakładamy krem łososiowy i posypujemy sałatką z marynowanej cytryny i ogórka.
Polędwiczka wieprzowa z confitowaną młodą marchewką i imbirem
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
3 pęczki młodej marchwi z nacią
5 cm świeżego imbiru
ziarno gorczycy
olej
300 g zielonego groszku
200 g mascarpone
sól
pieprz
Przygotowanie:
Marchew młodą myjemy i układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy plastry imbiru, ziarna gorczycy, sól i zalewamy olejem, tak, aby olej przykrył marchewki. Na wierzch wykładamy folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Pieczemy do momentu aż marchewki będą sprężyste. Polędwiczkę oprószamy pieprzem, smarujemy olejem i smażymy z każdej strony. Groszek sparzamy w wodzie, na patelni przesmażamy cebulę i dodajemy groszek. Wszystko miksujemy, dodajemy ser mascarpone. Pozostały imbir kroimy w cienkie plastry i smażymy na rozgrzanym oleju na chrupiące chipsy. Polędwiczkę podajemy z marchewką, puree z groszku i chipsami z imbiru. Przed podaniem danie skrapiamy olejem z confitowania marchewek.
Skrzydełka z kurczaka smażone na oleju (najlepiej rzepakowym) z sosem sojowym
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
olej rzepakowy
1/2 szklanki białego cukru
1 łyżka stołowa sosu sojowego
kilka ząbków czosnku
nieduży kawałek świeżego imbiru
3 małe, ostre papryczki
kilka liści zielonej sałaty
Przygotowanie:
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cukier, starty imbir i posiekane ząbki czosnku. Smażymy wszystko razem, aż cukier zbrązowieje. Dodajemy skrzydełka i smażymy z każdej strony po 2-3 min. Po tym czasie dodajemy sos sojowy i posiekane, ostre papryczki, chwilę wszystko razem dusimy. Podajemy na liściach zielonej sałaty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"