Polsko-chińskie skrzydełka

Skrzydełka z kurczaka z sosem sojowym
Skrzydełka z kurczaka z sosem sojowym
Uczestniczka programu Ugotowani Patrycja Zahng i Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN w przygotowanych przez siebie daniach połączyli smaki Polski i Kraju Środka. Na stole pojawiły się: skrzydełka z kurczaka z sosem sojowym, polędwiczka wieprzowa z confitowaną młodą marchewką i imbirem, cukinia grillowana z sałatką z ogórka i z marynowaną cytryną oraz sałatka z kalafiora młodego ze smażoną pietruszką, wędzonym pstrągiem, jajkami przepiórczymi i cytrusowym aioli. Ten eksperyment wyszedł im znakomicie.

Sałatka z kalafiora młodego ze smażoną pietruszką, wędzonym pstrągiem, jajkami przepiórczymi i cytrusowym aioli

Sos aioli

Składniki:

2 białka

1 łyżka musztarda dijon

skórka z cytryny

200 ml oleju

sól

pieprz czarny

1 łyżeczka cukru

sok z cytryny

Przygotowanie:

Białka miksujemy blenderem z musztardą dijon i skórką z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy małą stróżką olej, nie przerywając ubijania. Do powstałej emulsji dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny.

Kalafior

Składniki:

2 młode kalafiory

1 seler naciowy

płatki papryki suszonej

4 łyżki oleju

20 jaj przepiórczych

Przygotowanie

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, do której dodajemy również łyżkę cukru. Ugotowany kalafior odstawiamy w ciepłe miejsce. Z selera wyjmujemy wewnętrzne listki. Jajka przepiórcze sadzimy na patelni.

Smażona pietruszka:

Składniki:

3/4 szklanki mąki

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

sól

1 białko

3/4 szklanki gazowanego napoju cytrynowego

cynamon,

natka pietruszki

olej do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól łączymy, dodajemy białko, napój gazowany cytrynowy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta - takiego, jak na naleśniki. W cieście moczymy listki pietruszki i smażymy na rozgrzanym oleju. Kalafiora podajemy na talerzu z kleksami cytrusowego ailoli, jajkami sadzonymi, kroplami oleju z płatkami papryki suszonej i chrupiącymi listkami pietruszki.

Cukinia grillowana z sałatką z ogórka i z marynowaną cytryną

Cytryna marynowana z ogórkiem

Składniki:

2 cytryny

1 łyżka musztardy francuskiej

1 łyżka cukru

ocet jabłkowy

sól

estragon

3 zielone ogórki

Przygotowanie:

Pół szklanki wody zagotowujemy z solą i cukrem, dodajemy musztardę francuską i estragon. Odstawiamy i dodajemy pokrojoną cytrynę i kostkę z ogórka zielonego.

Składniki:

4 cukinie

świeży tymianek

liść laurowy,

100 ml wina białego

1 cytryna

olej

sól

pieprz

koperek,

1 papryka zielona

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z winem, dodajemy tymianek, liść laurowy, połówkę cytryny. Zalewą zalewamy przekrojone i wydrążone cukinie. Odstawiamy do zamarynowania. Zamarynowaną smażymy na oleju, wcześniej posypując solą oraz pieprzem.

Krem łososiowy

Składniki:

200 g łososia wędzonego na ciepło

2 białka

1 łyżka musztardy dijon

200 ml oleju

sól

pieprz czarny

Przygotowanie:

W blenderze miksujemy łososia, białka, musztardę, do masy powoli dodajemy olej nie przerywając miksowania. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na grillowane cukinie nakładamy krem łososiowy i posypujemy sałatką z marynowanej cytryny i ogórka.

Polędwiczka wieprzowa z confitowaną młodą marchewką i imbirem

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

3 pęczki młodej marchwi z nacią

5 cm świeżego imbiru

ziarno gorczycy

olej

300 g zielonego groszku

200 g mascarpone

sól

pieprz

Przygotowanie:

Marchew młodą myjemy i układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy plastry imbiru, ziarna gorczycy, sól i zalewamy olejem, tak, aby olej przykrył marchewki. Na wierzch wykładamy folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Pieczemy do momentu aż marchewki będą sprężyste. Polędwiczkę oprószamy pieprzem, smarujemy olejem i smażymy z każdej strony. Groszek sparzamy w wodzie, na patelni przesmażamy cebulę i dodajemy groszek. Wszystko miksujemy, dodajemy ser mascarpone. Pozostały imbir kroimy w cienkie plastry i smażymy na rozgrzanym oleju na chrupiące chipsy. Polędwiczkę podajemy z marchewką, puree z groszku i chipsami z imbiru. Przed podaniem danie skrapiamy olejem z confitowania marchewek.

Skrzydełka z kurczaka smażone na oleju (najlepiej rzepakowym) z sosem sojowym

Składniki:

1 kg skrzydełek z kurczaka

olej rzepakowy

1/2 szklanki białego cukru

1 łyżka stołowa sosu sojowego

kilka ząbków czosnku

nieduży kawałek świeżego imbiru

3 małe, ostre papryczki

kilka liści zielonej sałaty

Przygotowanie:

Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cukier, starty imbir i posiekane ząbki czosnku. Smażymy wszystko razem, aż cukier zbrązowieje. Dodajemy skrzydełka i smażymy z każdej strony po 2-3 min. Po tym czasie dodajemy sos sojowy i posiekane, ostre papryczki, chwilę wszystko razem dusimy. Podajemy na liściach zielonej sałaty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości