Uczestniczka programu Ugotowani Patrycja Zahng i Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN w przygotowanych przez siebie daniach połączyli smaki Polski i Kraju Środka. Na stole pojawiły się: skrzydełka z kurczaka z sosem sojowym, polędwiczka wieprzowa z confitowaną młodą marchewką i imbirem, cukinia grillowana z sałatką z ogórka i z marynowaną cytryną oraz sałatka z kalafiora młodego ze smażoną pietruszką, wędzonym pstrągiem, jajkami przepiórczymi i cytrusowym aioli. Ten eksperyment wyszedł im znakomicie.

Sałatka z kalafiora młodego ze smażoną pietruszką, wędzonym pstrągiem, jajkami przepiórczymi i cytrusowym aioli

Sos  aioli
Składniki:
2 białka           
1 łyżka musztarda dijon   
skórka z cytryny
200 ml oleju       
sól
pieprz czarny
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny
Przygotowanie:
Białka miksujemy blenderem z musztardą dijon i skórką z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy małą stróżką olej, nie przerywając ubijania. Do powstałej emulsji dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny.

Kalafior
Składniki:
2 młode kalafiory
1 seler naciowy
płatki papryki suszonej
4 łyżki oleju           
20 jaj przepiórczych       
Przygotowanie
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, do której dodajemy również łyżkę cukru. Ugotowany kalafior odstawiamy w ciepłe miejsce. Z selera wyjmujemy wewnętrzne listki. Jajka przepiórcze sadzimy na patelni.

Smażona pietruszka:
Składniki:
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
sól
1 białko
3/4 szklanki gazowanego napoju cytrynowego           
cynamon,
natka pietruszki
olej do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól łączymy, dodajemy białko, napój gazowany cytrynowy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta - takiego, jak na naleśniki. W cieście moczymy listki pietruszki i smażymy na rozgrzanym oleju. Kalafiora podajemy na talerzu z kleksami cytrusowego ailoli, jajkami sadzonymi, kroplami oleju z płatkami papryki suszonej i chrupiącymi listkami pietruszki.

Cukinia grillowana z sałatką z ogórka i z marynowaną cytryną

Cytryna marynowana z ogórkiem
Składniki:
2 cytryny
1 łyżka musztardy francuskiej   
1 łyżka cukru
ocet jabłkowy
sól
estragon
3 zielone ogórki

Przygotowanie:
Pół szklanki wody zagotowujemy z solą i cukrem, dodajemy musztardę francuską i estragon. Odstawiamy i dodajemy pokrojoną cytrynę i kostkę z ogórka zielonego.

Składniki:
4 cukinie
świeży tymianek
liść laurowy,
100 ml wina białego   
1 cytryna
olej
sól
pieprz
koperek,
1 papryka zielona

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z winem, dodajemy tymianek, liść laurowy, połówkę cytryny. Zalewą zalewamy przekrojone  i wydrążone cukinie. Odstawiamy do zamarynowania. Zamarynowaną smażymy na oleju, wcześniej posypując solą oraz pieprzem.

Krem łososiowy
Składniki:
200 g łososia wędzonego na ciepło       
2 białka
1 łyżka musztardy dijon
200 ml oleju
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:
W blenderze miksujemy łososia, białka, musztardę, do masy powoli dodajemy olej nie przerywając miksowania. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na grillowane cukinie nakładamy krem łososiowy i posypujemy sałatką z marynowanej cytryny i ogórka.

Polędwiczka wieprzowa z confitowaną młodą marchewką i imbirem

Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe           
3 pęczki młodej marchwi z nacią
5 cm świeżego imbiru
ziarno gorczycy
olej
300 g zielonego groszku               
200 g mascarpone               
sól
pieprz

Przygotowanie:
Marchew młodą myjemy i układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy plastry imbiru, ziarna gorczycy, sól i zalewamy olejem, tak, aby olej przykrył marchewki. Na wierzch wykładamy folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Pieczemy do momentu aż marchewki będą sprężyste. Polędwiczkę oprószamy pieprzem, smarujemy olejem i smażymy z każdej strony. Groszek sparzamy w wodzie, na patelni przesmażamy cebulę i dodajemy groszek. Wszystko miksujemy, dodajemy ser mascarpone. Pozostały imbir kroimy w cienkie plastry i smażymy na rozgrzanym oleju na chrupiące chipsy. Polędwiczkę podajemy z marchewką, puree z groszku i chipsami z imbiru. Przed podaniem danie skrapiamy olejem z confitowania marchewek.

Skrzydełka z kurczaka smażone na oleju (najlepiej rzepakowym) z sosem sojowym

Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
olej rzepakowy
1/2 szklanki białego cukru
1 łyżka stołowa sosu sojowego
kilka ząbków czosnku
nieduży kawałek świeżego imbiru
3 małe, ostre papryczki
kilka liści zielonej sałaty

Przygotowanie:
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cukier, starty imbir i posiekane ząbki czosnku. Smażymy wszystko razem, aż cukier zbrązowieje. Dodajemy skrzydełka i smażymy z każdej strony po 2-3 min. Po tym czasie dodajemy sos sojowy i posiekane, ostre papryczki, chwilę wszystko razem dusimy. Podajemy na liściach zielonej sałaty.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
64
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0